Budapesti Honismereti Társaság
1043 Budapest, Berda József u. 48.
Tel/Fax: 370-0652
E-mail: info@bpht.hu
Hírek
Budapesti Honismereti Társaság
Közgyűjtemények
Civil szervezetek
Városunk újság
Budapesti Históriák
Pályázati lehetőségek
Kapcsolódó oldalak
Bibliográfia
Fórum
Támogatóink


Portálunk a Nemzeti Civil Alapprogram Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiuma, valamint Budapest Főváros Közgyűlése Civil Szervezetek és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága támogatásával valósult meg.
Sporttörténet - BEAC - Az elsők
2017.05.05 - Kiállítás

A Tomory Lajos Múzeum Múzeumsarok kiállítóhelyén (1183 Budapest, Szt. Lőrinc stny. 2.) BEAC - Az elsők címmel május 9-én 11 órakor sporttörténeti kiállítás nyit meg dr. Karácsony András, a BEAC elnöke és Dr. Prokopp László.


A TOMORY LAJOS MÚZEUM és a
BUDAPESTI EGYETEMI ATLÉTIKAI CLUB
meghívja Önt és munkatársait
Prokopp Sándor születésének 130. évfordulója alkalmából a
BEAC - Az elsők
című sporttörténeti kiállítás megnyitójára
Időpont: 2017. május 9. (kedd) 11 óra
Köszöntőt mond: Ughy Attila polgármester
A kiállítást megnyitja: Dr. Karácsony András, a BEAC elnöke és Dr. Prokopp László
Helyszín: Múzeumsarok, 1183 Budapest Szt. Lőrinc stny. 2.
--------------------------------------
Sporttörténeti kiállítás a Múzeumsarokban

A Tomory Lajos Múzeum Múzeumsarok kiállítóhelyén 2017. május 9-től egy hónapig látható a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club „BEAC – Az elsők” című sporttörténeti kiállítása. Aktualitását az adja, hogy 130 éve született Prokopp Sándor, az 1912-es stockholmi olimpia aranyérmes sportlövő bajnoka, a XVIII. kerület díszpolgára.A kiállítás az ELTE és a BEAC közös történetének legszebb és legérdekesebb pillanataiba enged betekintést. Bemutatja a klub olimpiai aranyérmeseit, köztük Prokopp Sándort, aki 1912-ben Stockholmban elsőként állhatott a dobogó legfelső fokára.

Prokopp Sándor 1887. május 7-én született Kassán. Iskoláit már Budapesten végezte. 1903-tól a pusztaszentlőrinci Szemere-lőtér rendszeres látogatója, majd versenyzője volt. 1907 októberében itt nyerte meg a BEAC céllövő szakosztálya által szervezett egyetemi-főiskolai bajnokságot. 1908-ban szabadpuska versenyszámban indult a londoni olimpián, s a 43. helyen végzett. Ezután az egyetemi klub vezetésében is szerepet vállalt: az 1908-1909-es tanévben a BEAC ellenőreként tevékenykedett, 1908–1910 között pedig a céllövőszakosztály elnöke volt.

Az 1912-es olimpián, Stockholmban 300 m-es fekvő hadipuska számban vett részt. Eredetileg a tartalékkeret tagja volt, és csak Hammersberg Géza visszalépését követően utazott ki a játékokra saját költségén. Végül óriási meglepetésre 97 pontos eredménnyel, mindenkit maga mögé utasítva elnyerte a magyar sportlövészet és a BEAC első olimpiai aranyérmét. Nagymértékben az ő stockholmi sikerének köszönhető, hogy a sportág elterjedt, kedveltté és sikeressé vált az ezt követő évtizedekben.

A jogász végzettségű Prokopp 1914-től fővárosi és kerületi köztisztviselőként dolgozott. Weinbeer Saroltával kötött házasságából két fiú (Sándor és László) született. 1931-ben Pestszentlőrincen, a Szent Imre kertvárosban, a Nagyenyed utca 21. szám alatt négyszobás házat építtetett családjának. 1941-ben, amikor elköltözött, a polgármester személyes kérésére elemi iskola céljára bérbe adta az épületet Pestszentlőrincnek, amelyet 1952-ben államosítottak. Ezután hiába kérvényezte többször, nem kapta vissza.
Prokopp Sándor a Rákosi-rendszerben elvesztette állását, és családjával együtt meghurcolták. 1964-ben bekövetkezett haláláig visszavonultan élt.
2012-ben, olimpiai bajnoki címének századik évfordulóján a Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata díszpolgári címet adományozott neki. A XVIII. kerületben utca, a Szemere-lövölde helyén ma működő Zila cukrászda falán emléktábla őrzi nevét.
A kiállítás további két személyen keresztül is kötődik Pestszentlőrinchez.
Báró Eötvös Loránd fizikus, a később róla elnevezett tudományegyetem rektora, az 1898-ban megalakult Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) első elnöke volt. Eötvös Loránd az 1880-as években a pusztaszentlőrinci villatelepen vásárolt nyaralót, ahol szívesen időzött családjával, s gyakran lóháton járt be Pestre megtartani egyetemi előadásait. Egykori villája helyén szobor őrzi emlékét.

Eötvös Lorándot a szintén sportbarát Szemere Miklós jogász, diplomata, politikus követte a BEAC elnöki posztján. Szemere 1902-ben vásárolt birtokot Pusztaszentlőrincen (ma Szemere- és Miklóstelep). 1903-ban a mai Szarvascsárda tér mellett felépítette a kor egyik legmodernebb lövőházát. Ettől kezdve rendszeresen itt tartották a „Szemere Miklós” versenyeket, és itt gyakoroltak a BEAC céllövőszakosztályának tagjai, köztük Prokopp Sándor is. Szemere 1910-ben a településnek adományozta a lövöldét.
A sporttörténeti kiállítás 2017. május 9. és június 2. között látható a Múzeumsarok kiállítóhelyen (1183 Budapest, Szent Lőrinc sétány 2.) nyitvatartási időben (kedd–péntek 14.00–18.00, szombat 10.00–14.00).

-------------------------------------
Fotó: Prokopp Sándor olimpiai bajnok lőállásban2005-2013 Budapesti Honismereti Társaság, Minden jog fenntartva                                         Készítette: Silverside Stúdió