Budapesti Honismereti Társaság
1043 Budapest, Berda József u. 48.
Tel/Fax: 370-0652
E-mail: info@bpht.hu
Hírek
Budapesti Honismereti Társaság
Közgyűjtemények
Civil szervezetek
Városunk újság
Budapesti Históriák
Pályázati lehetőségek
Kapcsolódó oldalak
Bibliográfia
Fórum
Támogatóink


Portálunk a Nemzeti Civil Alapprogram Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiuma, valamint Budapest Főváros Közgyűlése Civil Szervezetek és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága támogatásával valósult meg.
Helytörténeti Hírek
2017.07.14 - Általános

1. Augusztus 25. és 26-án, a Ferencváros Napján, helytörténeti sétákat szerveznek.

1.
Kedves Barátunk!
Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam a Bakáts Feszt keretében megrendezésre kerülő ingyenes helytörténeti sétáinkat augusztus 25-27. között!

1. A 225 éves Ferencváros
helytörténeti séta (120 perc)
Augusztus 25., péntek 17.00
Indulás: Kálvin tér, Kálvin-szobor
A nevét 1792-ben elnyerő kerület legkorábbi tárgyi emlékei a 13. század második feléig nyúlnak vissza. A mai Szabadság híd és Petőfi híd közötti területen húzódott a Szenterzsébetfalva (rövidebb névváltozatában Szentfalva) nevű település, mely először falu volt, majd mezővárosi ranggal rendelkezett 1526-ig. Ekkor a török dúlás következtében megsemmisült, s csupán az 1730-as évektől kezdődött a betelepülés. A Kálvin tér – Fővám tér – Nehru part – Bakáts utca – Bakáts tér útvonalon zajló séta során az érdeklődők azokat a helyszíneket látogatják végig, melyek Ferencváros legrégebbi, középkor és koraújkori, illetve 19. század első felének emlékeit őrzik.


2. Ferencváros és a zene
helytörténeti séta (120 perc)
Augusztus 26., szombat 17.00
Indulás: Bakáts tér
Ferencváros számos nemzetközileg is kiemelkedő zeneművész alkotó- és lakóhelye volt az elmúlt mintegy két évszázad során, de nagyhatású előadások, koncertek is megrendezésre kerültek a kerület főterén. Az első ebben a sorban a Bakáts téri templom 1879. április 23-i felszenteléséhez köthető. Liszt Ferenc Koronázási miséjét játszották el a szerző saját hangszerelésében, a Nemzeti Színház zenekara előadásában, Engeszer Mátyás karnagy
vezényletével. A Kinizsi utca – Lónyay utca sarkán élt 1826-ig Bihari János, a magyar népzene, verbunkos zene talán legnagyobb hatású művésze, aki Ludwig van Beethovenre és Liszt Ferencre is nagy hatást gyakorolt játékával. A Ferenc körúton élt 36. Rácz Laci prímás, zeneszerző, a Magyar Nóta Ünnepének megalkotója (1929). Ferencvárosban élt és alkotott Andor Ilona karnagy, zenepedagógus, a ferencvárosi Ranolder (ma Leövey Klára Gimnázium) ének-zene tanára. Növendékeiből szervezte a Kodály Zoltán Leánykart, amellyel külföldön is sikereket
aratott Kopeczky Alajos orgonaművész, zenetanár, karnagy is kerületünk büszkesége. 1936 őszétől haláláig az újonnan épült Haller téri Páli Szent Vince plébánia templom kántor-karnagya. A séta során az ő lakóhelyeiket is megtekinthetik a résztvevők.


3. Az irodalmárok lakóhelye – Ferencváros
helytörténeti séta (120 perc)
Augusztus 27., vasárnap 17.00
Indulás: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
Ferencváros számos kiemelkedő író, költő, szerkesztő lakóhelye volt az 1860-as évektől egészen napjainkig. Arany János 7 évig lakott az Üllői úton, Móricz Zsigmond 25 évet töltött el ferencvárosi lakosként, de a Bakáts tér közvetlen környékén lakott Fáy András, Vajda János, Kosztolányi Dezső, Cholnoky László és Cholnoky Viktor, Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán, vagy Lázár Ervin és Vathy Zsuzsa. A sétán ferencvárosi irodalmi emlékhelyeinket mutatjuk be.


A SÉTÁK ingyenesek, de regisztráció szükséges a ferencvarosiseta@gmail.com címen vagy a 06209136717-es telefonszámon!

2005-2013 Budapesti Honismereti Társaság, Minden jog fenntartva                                         Készítette: Silverside Stúdió