Budapesti Honismereti Társaság
1043 Budapest, Berda József u. 48.
Tel/Fax: 370-0652
E-mail: info@bpht.hu
Hírek
Budapesti Honismereti Társaság
Közgyűjtemények
Civil szervezetek
Városunk újság
Budapesti Históriák
Pályázati lehetőségek
Kapcsolódó oldalak
Bibliográfia
Fórum
Támogatóink


Portálunk a Nemzeti Civil Alapprogram Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiuma, valamint Budapest Főváros Közgyűlése Civil Szervezetek és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága támogatásával valósult meg.
Szegénység Budapesten (19. sz. vége)
2018.10.10 - Könyv

A Kiscelli Múzeumban Bécs és Budapest múlt századeleji slumosodásáról készített riportokat ismertető könyvet mutatnak be október 26-án 17 órai kezdéssel.

A NYOMOR FELFEDEZÉSE BÉCSBEN ÉS BUDAPESTEN. SZOCIÁLIS RIPORTOK A 19–20. SZÁZAD FORDULÓJÁN
Könyvbemutató a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódva
szerző: Perényi Roland történész
2018. október 26. péntek, 17:00-19:00
A 19. század második felétől a nagyvárosok szegények és proletárok lakta negyedeit írók, orvosok, különböző jótékony szervezetek tagjai és végül, de nem utolsósorban a századvégi modern sajtó emblematikus alakjai, riporterek járták be, hogy felfedezzék a metropolisz addig rejtett zugait. Nem volt ez másként a Monarchia két fővárosában, Bécsben és Budapesten sem. A társadalom térbeli szegregációja, a slumosodás más nyugat-európai és amerikai városokhoz képest kevésbé jellemezte Bécset és Budapestet; a megkésett, de annál rohamosabb ütemű urbanizáció azonban ugyanúgy kitermelte a más nagyvárosokban korábban már felbukkant társadalmi feszültségeket. E folyamattal párhuzamosan megjelent egy, a szociális problémákra érzékeny kör, amely azon túl, hogy igyekezett megismertetni a polgársággal a társadalom „másik felének” életkörülményeit, gyakran megoldási javaslatokkal, saját kidolgozott szociális programmal is jelentkezett.
A könyvbemutatón való részvétel ingyenes.


2005-2013 Budapesti Honismereti Társaság, Minden jog fenntartva                                         Készítette: Silverside Stúdió