Budapesti Honismereti Társaság

125 éves az Aquincumi Múzeum

Hallható múlt – Egy koncert, amelyre Aquincum 1800 éve vár, egy kiállítás megnyitója a múzeum 125 éves alapítása emlékére, és a Floralia egy csokorban.

 

  1. május 10-én, pénteken 14 órakor az Aquincumi Múzeumban hallhatóvá válik a múlt, megszólal az ókori Róma zenéje. Ezen a délutánon a zene régészeti kutatásának eredményeit tárjuk a nagyközönség elé.1931-ben egy májusi éjszakán Nagy Lajos régész csodálatos leletre bukkant a mai múzeumépület helyén. Tudta-e vagy csak sejtette, de munkája nyomán a világ legrégebbi orgonája került elő. Ez az orgona vezet minket most vissza a római évszázadokba, új rekonstrukcióján felcsendülnek a papirusztöredékeken fennmaradt ókori dallamok. A Kr. u. 3. században Aelia Sabina orgonált az itt lakóknak, aki húros hangszeren, valószínűleg kitharán is játszott. Ezen a hangszeren Hadrianus császár udvari zenészének, Mesomedesnek szerzeményei lesznek a koncerten hallhatók. A bemutatón nem maradhat ki a rómaiak leggyakrabban használt hangszere a tibia, görög nevén aulos sem. Ez az éles hangú, kettős, leginkább a mai oboához hasonló fúvós hangszer szinte az élet minden területén megszólalt, áldozatbemutatáskor az isteneknek, színházakban, zenei versenyeken, magas tisztségviselők hivatalos fellépésein, diadalmenetek alkalmával, esküvőkön, születésnapi ünnepségeken, temetési szertartásokon, sőt a kocsmákban is. Az Aquincumban állomásozó legio hivatásos zenészeket is alkalmazott, Aelia Sabina férjén a szintén orgonista Titus Aelius Iustuson kívül tubán (trombitán) és cornun (kürtön) játszókat is ismerünk. A tuba és a cornu elsősorban jeladásra szolgált, de az orgonával együtt, bármilyen megdöbbentő az amfiteátrumokban a véres gladiátorjátékokat is kísérte. Az orgona ugyanis akkoriban még egyáltalán nem templomi hangszer volt, az első keresztények istentiszteletein hangszeres kíséret nélküli énekszó hangzott fel, olyan, mint a szintén papiruszon ránk maradt és a koncerten meghallgatható Hymnus Trinitatis.

A hangszereket bemutatja és megszólaltatja az ókori orgona modern kori virtuóza Justus Willberg, az aquincumi zene és az orgona történetét elmeséli Fényes Gabriella.

A programon való részvétel regisztrációhoz kötött: aquincum@aquincum.hu A pénteki programra a normál múzeumi belépők és kedvezmények vehetők igénybe!

15:00-15:45 125 éves az Aquincumi Múzeum – kiállításmegnyitó

 

FLORALIA – RÓMAI TAVASZÜNNEP AQUINCUMBAN
2019. május 11-12.

Idén jubileumi, harmincadik alkalommal rendezzük meg legnagyobb hagyományőrző rendezvényünket, a római kor legkedveltebb ünnepét, a Floraliát, vagyis a tavaszünnepet.
Az ókori ünnep az Aquincum Baráti Kör szervezésében az Aquincumi Múzeumban elevenedik meg. Erre az alkalomra fiatal virágkötők római ihletésű kompozícióikkal díszítik fel a múzeumot és a romterületet.

      (Fotó: Floralia – Aquincumi Múzeum)

A látogatókat Ókort idéző életmód és kézműves bemutatók várják, emellett az érdeklődők betekintést nyerhetnek a római katonák, gladiátorok, germán és kelta harcosok életébe és harci bemutatókon vehetnek részt.  A játékos kedvű látogatók számára lehetőség nyílik egy interaktív kalandtúrára, amely során egy aquincumi rejtélyt tudnak megoldani, miközben felfedezik a romterületet és a hagyományőrző csapatok táborai