Budapesti Honismereti Társaság

A plakátművészet mestere

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a Helbing Ferenc (1870-1959) A plakátművészet mestere című időszaki kiállítását 2020. szeptember 10-én, csütörtök, 17 órakor nyitja meg.

Százötven éve született Helbing Ferenc, a szecessziós plakátművészet és reklámgrafika egyik legkiválóbb hazai művelője. Helbing a dekoratív nyomtatványok szinte minden műfajában alkotott. Bámulatos karriert futott be: nyomdászinasként kezdte pályáját, az 1900-as évek elején lett belőle elismert, megbecsült tervezőgrafikus, sőt, képzőművészeti tárlatokon kiállító művész, majd az alkalmazott grafikus-képzés egyik motorja, az Iparművészeti Iskola tanára, igazgatója. Hosszú élete során a grafika több területén tevékenykedett.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum októberben megjelenő kismonográfiával emlékezik meg a művészről, a szeptember 10-én nyíló tárlat a készülő könyv egyfajta összefoglalása.

A kiállítás az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzetei Galéria, az Országos Széchényi Könyvtár és a miskolci Hermann Ottó Múzeum és az MKVM gyűjteményi anyagából mutat be válogatást.

Kurátor: Veress Kinga művészettörténész

Helbing Ferenc budapesti Iparrajziskolában kezdte művészeti tanulmányait, majd a budapesti Iparművészeti Főiskolán végzett. Mint litográfus tevékenykedett, és több nyomda vezetőjeként működött. 1906-tól az Iparrajziskola, 1910-től a főiskola grafikatanára, 1927-36 között az utóbbi igazgatója.

Művészeti tevékenysége az alkalmazott grafikában teljesedett ki. A szecesszióhoz közeli stílusba készített könyvillusztrációkat, borítókat, okleveleket, ex libriseket, bélyeg-, érem- és bankjegyterveket, plakátokat és egyedi grafikai lapokat. A modern sokszorosító grafikai eljárások egyik meghonosítója és a magyar reklámgrafika úttörő alakja.

Több iparművészeti és grafikai pályázaton nyert díjat. Művészetpedagógiai hatása átnyúlik a 20. század második felének magyar művészetére, tanítványai közé tartozott Kaesz Gyula, Kolozsváry Zsigmond, Amerigo Tot, Szántó Piroska, Bálint Endre, stb. Számos művét őrzi a Magyar
Nemzeti Galéria.

Fotó: Helbing zongoránál ülő női alakja 1908-ban szerepelt először a Pesti Hirlap újsághirdetései között, így feltételezhetjük, hogy a plakát is ekkor készült. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyűjteményében található egy 1913-ból származó, a tulajdonos eredeti kézírásával ellátott eredeti számla, mely alapján egy akkori zongora áráról is tájékozódhatunk.