Budapesti Honismereti Társaság

BUDAPESTI HELYTÖRTÉNETI EMLÉKKÖNYVEK

A Budapesti Helytörténeti Emlékkönyv sorozat még meglévő III., IV., V., VI., és VII. kötete az újpesti Neogrády László Helytörténeti Gyűjteményben, kötetenként 900 forintért vásárolható meg (Budapest, IV. ker., Berda József u. 48. – az M3-as Metro Újpest Központ végállomásától 3 percre – bejárata az István útról nyílik!).

Tisztelt Kolléga! Kedves Barátunk!

Örömmel tájékoztatjuk, hogy fővárosi helytörténeti emlékkönyv sorozatunkon belül röviden ismertethetjük
Budapesti Helytörténeti Emlékkönyv VII. címmel a Budapesti Honismereti Társaság kiadásában a főváros kerületei és elődtelepülései történeti múltjával, helytörténeti tevékenységeivel foglalkozó következő kötetét, amely a Budapesti Históriák 2009. évi előadásait publikálja, és egy adattárat közöl.

Ez a kötet is Budapest és elődtelepülései történeti múltjának egy-egy jelentős fordulópontját tárja elénk, és egyben bemutatja a kerületi helytörténeti, honismereti tevékenységeket végző civil szervezeteket, kerületi közgyűjteményeket.

Emlékkönyvünkben a főváros és elődtelepülései fontos történelmi eseményeiről, kiemelkedő személyeiről, szervezeteiről és építményeiről olvashatunk, amely a Budapesti Históriák előadóest sorozatának 2009. évi előadásait tartalmazza (Topits Vencel csepeli reszelőgyára, Elfeledett Kossuth-szoborcsoport és alkotója, Budapest román megszállás alatt (1919), Budavár visszavétele (1849), A budai temetők, Budapest vallásföldrajza (1813-2001), Cigányügyek a székesfőváros közgyűlése előtt (1873-1950), Budapest tudománytörténeti szerepe).

Az egyes kerületben kiemelkedő helytörténeti tevékenységet végző civil szervezetek is bemutatkoznak, felvázolva tevékenységük főbb irányait, jelentősebb eredményeit, mindezek elérésének módját: Albertfalvai Polgárok Köre, Budapesti Városvédő Egyesület Kőbányai Csoportja, Nyék-Kurucles Egyesület, Széchenyista Öregdiákok Baráti Társasága, Pasaréti Polgárok Köre, Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesülete, „Eötvös József” Cigány-Magyar Pedagógiai Társaság, Ybl Egyesület.

Részletes fővárosi helytörténeti adatbázis zárja a kötetet. Ez a rész a fővárosi és kerületi közgyűjtemények, és a helytörténet iránt elkötelezett kerületi civil szervezetek főbb adatait tartalmazza, valamint a főváros és kerületei történetének 2009. évi válogatott bibliográfiáját.

Budapesti Honismereti Társaság