Budapesti Honismereti Társaság

Budapesti Történeti Múzeum online

Online sorozatok és egyéb érdekességek a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában, Kiscelli Múzeumában és Aquincumi Múzeumában.

Két új online sorozatot is indítottunk Facebook-oldalunkon: egyiket a középkori gasztronómia témakörében, másikat érdekes női történelmi alakokról.

GASZTROSOROZAT // TUDOM, MIT ENNÉL A KÖZÉPKORBAN // SÓS-ÉDES PITÉK
Megfelelnek-e a mai gusztusunknak a középkorban kedvelt ételek? Mi az a fekete lé, és vajon milyen lehetett a magyarosan, sárga lével adott hal? Megennénk-e ma? Mit volt szabad böjt idején is enni? Mit főztek hódhúsból?
Új gasztro témájú sorozatunkban érdekességeket hozunk a középkori konyhaművészetből. Ma is elkészíthető recepteket, különlegességeket, úri menüket és hozzájuk tartozó történeteket osztunk meg. Nemcsak megosztjuk, de kíváncsiságból meg is főzzük azokat, így a képeken a valódi, általunk főzött középkori ételek szerepelnek.
A sós és édes piték posztja a gombás pite receptjével együtt itt olvasható:
https://www.facebook.com/budacastlemuseum/posts/760164451587900

BUDAVÁRI (KIS)ASSZONYOK
Új sorozatunkban olyan női történelmi személyiségekkel foglalkozunk, akik egykor a budai Várnegyed lakói voltak. Első epizódunk főszereplője Feszty Masa festőnő (1895–1979), akinek az emléktáblája a Dísz tér 10. számú ház Tóth Árpád sétány felé néző szárnyának falán található.

MÚZEUM A VÉRZIVATARBAN
Budapest ostromára emlékezve egy egyedülálló összeállítással készültünk, amelyben az érdeklődők végigkövethetik, hogyan élték át a BTM (azaz akkor Székesfővárosi Múzeum) intézményei 1944-1945 rendkívüli telét. Sorozatunk gerincét egy különleges, szubjektív forrás adja, amit a Múzeum egykori alkalmazottja, Virágh Antal készített, és amelyben részletesen számol be arról, hogyan élte meg családjával a Budai Vár ostromát a Halászbástya falai között. A részletek itt-ott utalnak arra a heroikus feladatra is, hogyan igyekeztek megóvni a Székesfővárosi Múzeum itt elhelyezett műtárgyait – lelkiismeretességüknél fogva sikeresen.

VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁS // KÖZÉPPONTBAN A KÖZÉPKOR 5.0
Ásótól a vitrinig

Megtekinthető online itt: http://www.varmuzeum.hu/kk5.html
Kurátor: Terei György régész, a Középkori főosztály vezetője
Idén ötéves a “Középpontban a középkor” kiállítássorozat. 2015-ben rendezte meg múzeumunk első olyan összegző kiállításunkat, mely az előző év legfontosabb régészeti ásatásaira, annak eredményeire tekintett vissza. Fontos számunkra, hogy minden évben még az év lezárulása előtt megoszthassuk régészet iránt érdeklődő közönségünkkel a legfrissebb, sokszor még feldolgozás előtt álló, legérdekesebbnek ígérkező leleteinkből álló válogatásunkat. A 2020-as tárlaton a leletek mellett a tárgyak “ásótól vitrinig” tartó útja, azaz a régész és a vele szorosan együtt dolgozó szakemberek munkájának bemutatása is fókuszba került.
A jelen időszak nehézségeit kicsit feledtetni próbáló, könnyed, a képregények stílusában megrajzolt kiállítás virtuális verzióját – a múzeum újranyitásáig – a közönség az online múzeumi térben kalandozva tekintheti meg asztali számítógépen, tableten, mobiltelefonon vagy VR szemüveggel.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓINTERJÚ SZOLNOKI TAMÁS RÉGÉSSZEL ITT:
https://www.youtube.com/watch?v=OveHevIBN1w

KISCELLI MÚZEUM
ONLINE SOROZATOK, PROGRAMOK
#HÁTTÉRSZTORIK
Bár a múzeum november óta zárva tart, a háttérben a muzeológusok mellett a teremőrök is aktívan kiveszik a részüket a feladatokból. Erre a rendhagyó összefogásra a múzeum történetében eddig még nem volt példa!
Teremőreink elsődleges feladata eddig az volt, hogy a kiállítótereket és a műtárgyakat őrizzék, illetve a látogatóknak információt adjanak. Most azonban több hónapja új feladatkörökben dolgoznak: restaurátorok és muzeológusok szakmai irányításával a műtárgyak tisztítását, digitalizálását és leltározásra való előkészítését végzik.
A feladatok megszervezésénél fontossá váltak az egyéni képességek és a korábbi munkatapasztalatok. A muzeológusokkal közösen mindenki azon dolgozik, hogy felszámolja az eddigi elmaradásokat. Előkerülnek a gyűjtemények lappangó darabjai, a revízióval felbukkannak évtizedeken át nem látott műtárgyak, helyükre kerülnek az adatok.
Ez új fejlemény a muzeológiában is: a teremőrök a múzeumot más szemszögből látják, új oldalát ismerhetik meg. Háttérmunkájukkal bevonódnak a muzeológusok életébe saját élményt és komplex ismereteket szerezve a gyűjtemény és a múzeum egészéről, működéséről.
A #háttérsztorik sorozatban betekintünk a színfalak mögé és megmutatjuk, mostanában hogyan zajlik az élet a Kiscelliben. Sorozatlink: https://bit.ly/3cejLPo
2021. március 28. 15.00

Hogy került meg a széttört legyező? Áll-e még színház, ahol a művésznő is fellépett? Mit hordott a díva? Márciusban a Blaha Lujza sorozat utolsó részéhez érünk, melyben a kor öltözési szokásairól mutatunk érdekességeket és a művésznő ruhái közül szemezgetünk.

Minden hónap utolsó vasárnapján, így márciusban is lesz Vasárnapi Barangoló! A családi program a zárvatartás idején online játékként folytatódik, melyet a múzeum honlapján és Facebook-oldalán követhetnek.
Az előző részek itt tekinthetők meg: http://kiscellimuzeum.hu/vasarnapibarangolo
Január: A legyező
Február: Színpadon a Nemzet Csalogánya

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS
EMLÉKMODELLEK – ASZTALOS ZSOLT KIÁLLÍTÁSA
Kurátor: Boros Lili
Asztalos Zsolt művészi gyakorlatát az elmúlt időszakban a történelem, a múlt, az emlékezés és felejtés problémaköre határozta meg. Munkái olyan, a posztmodern gondolkodásból és szemléletmódból fakadó történelem-és múlttapasztalatról tanúskodnak, amely a történelmi narratíva viszonylagosságát hangsúlyozza, és a személyes emlékezet megragadhatóságának a korlátaival szembesít. A történelemnek nevezett intézményesített emlékezet vizsgálata helyett Asztalos most a lokális vagy részérvényű elbeszélésekre fókuszál úgy, hogy azokat nem azonosítja, nem írja egyértelműen körül, hanem a vizualitás eszközeivel az emlékek kimondhatatlan jellegére és képi ábrázolhatóságuk kérdésére irányítja a figyelmet.
A kiállítás a múzeum újranyitásakor tekinthető meg.

AQUINCUMI MÚZEUM

INTERNETES TÚRÁK AQUINCUMBAN
A főváros ókori múltja csak egy kattintásra van! Virtuális túránk segítségével az antikvitás iránt érdeklődők szabadon felfedezhetik a múzeumot és a romkertet egyaránt. Az Aquincumban jobban elmélyülni kívánók csatlakozhatnak internetes tárlatvezetéseinkhez is. Az eddig elérhető vezetések során az érdeklődők megismerkedhetnek többek között a polgárvárosi boltok és műhelyek világával, bejárhatják az ún. nagy lakóházat, valamint tanulmányozhatják Mithras titokzatos kultuszának aquincumi emlékeit.

OKTATÁSI SEGÉDANYAGOK
Az otthonról való tanulás és tanítás elősegítése érdekében múzeumunk interneten elérhető oktatási segédanyagokat állított össze. A weboldalon található cikkek és videók segítségével a tanulni vágyók egyebek mellett megismerhetik a polgárváros történetét, hallhatják a rekonstruált aquincumi orgona hangját, és megtudhatják, hogyan fürdőztek a rómaiak.

ÓKOR A NETEN
Közösségi média felületeinken online látogatóink értesülhetnek a színfalak mögött folyó múzeumi háttérmunkáról, illetve betekintést nyerhetnek a római kultúra és mindennapok titkaiba. Múzeumi blogunkkal bejárhatják az ókori Aquincum múzeumi területen kívüli emlékeit, interjúkat olvashatnak kiállításaink kurátoraival és megismerhetik a római település működését. Facebook-oldalunkon továbbá megosztjuk munkatársaink egyéb felületeken való megjelenéseit is, így a Manna FM-en Dr. Láng Orsolyával készült interjúkat, melyek során az Aquincumi Múzeum igazgatója, a BTM főigazgató-helyettese a római játékoktól az ókori wellnessen át a Budapesten folyó régészeti feltárásokig számos témáról mesél a rádió hallgatóinak.

A Régészet Budapesten c. weboldalon valamint a hozzá tartozó Városi Régészet Budapesten Facebook-oldalon a főváros múltja iránt érdeklődők első kézből értesülhetnek a Budapesti Történeti Múzeum ős- és népvándorlás kori, római kori, valamint középkori régészeti szakemberei által végzett ásatásokról, illetve az érdekfeszítő és szemet gyönyörködtető régészeti felfedezésekről.
További információ:
https://www.facebook.com/Aquincum.Museum/
https://www.instagram.com/aquincummuseum/
https://www.youtube.com/channel/UCfq4faQpRsWb-sQb7xURrpg
http://www.aquincum.hu/e-muzeum/blog/
https://www.facebook.com/varosiregeszet
http://www.regeszet.btm.hu/

ZSENIÁLIS TALÁLMÁNYOK – VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁS
Az ókori mérnökök terveztek, vízszinteztek, időt mértek. Friss forrásvizet szállító vízvezetékeket építettek, az utcákat csatornázták, hatalmas, boltozott, kupolás épületeket emeltek. Különböző gépeket, szerkezeteket építettek, feltalálták az orgonát. Elkészítették az első robotokat, sőt a világ első „autóját” is megtervezték. Virtuális kiállításunk az ókor zseniális találmányait és a mögöttük lévő lángelméket mutatja be. A vállalkozó szelleműek a virtuális kiállítás segítségével e zsenik nyomdokaiba lépve akár maguk is az “ókor mérnökeivé” válhatnak!