Budapesti Honismereti Társaság

Erdélyi bástya a budai Várban

AZ ELSŐ BÁSTYA. POP-UP KIÁLLÍTÁS EGY ERŐDÍTMÉNY REJTETT KINCSEIRŐL – KÉT HELYSZÍNEN

  1. május 25. – október 31.

Kurátorok: Sudár Balázs és Terei György

Létezik egy terület a budai Várnegyedben: a mai Táncsics u. 9. sz., melynek történetét olyan eseménysor adja, melyből a nagyközönség leginkább Táncsics Mihály író 1848-as kiszabadítását ismeri, hiszen az épület a ’48-49-es forradalom idején börtönként szolgált, de egyéb, izgalmas vonatkozásai nem közismertek.

Sokak előtt nem ismert például, hogy a valószínűleg IV. Béla király által építtetett, korai királyi rezidencia nem a mai királyi palota (a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum) területén helyezkedett el, hanem itt.

A BTM Vármúzeum és a Várkapitányság Nonprofit Zrt. közös szervezésű kiállítása a 2018-ban a múzeum régészei által itt végzett ásatás eredményeit: a Magyarországon egyedülálló erődítményt, az Erdélyi bástyát és gazdag leletanyagát mutatja be két helyszínen (az ásatási területen és a Vármúzeumban).

A BTM Vármúzeumban bemutatott kiállítás fókuszában az előkerült leletek állnak: két, arany-és ezüstpénzekből álló kincslelet, fegyverek, teljesen épségben maradt lakatok, pipák, porcelánok – a mindennapi élet tárgyai.

A kurátorok felvállalt célja, hogy a tárgyakon keresztül a török kori ember életmódjának olyan, a köztudatba nem került érdekességeit mutassa be, melyek meglepetésül szolgálhatnak a látogatók számára.