Budapesti Honismereti Társaság

Múzeumok Éjszakája

Június 22-én , szombaton rendezik meg 22. alkalommal a fővárosi és kerületi közgyűjteményekben a Múzeumok Éjszakája című rendezvényt. Budapesten az országos szintű múzeumok, a Budapesti Történeti Múzeum, Budapest Főváros Levéltára,  és a kerületi helytörténeti gyűjtemények/múzeumok várják az érdeklődőket. Részletes program a https://muzej.hu/ weblapon található.

  1. Magyar Nemzeti Múzeum

Az ország egyik, ha nem a legsokszínűbb programkínálatával várjuk a látogatókat idén június 22-én a Nemzeti Múzeumban! Különleges tárlatvezetésekkel, kulisszák mögötti sétákkal, stand-up műsorokkal, exkluzív akusztikus koncertekkel, táncelőadással készülünk a népszerű kincskereső programok, élő múzeum előadások, családi programok, kalandjátékok és mesés foglalkozások mellett! Két unikális kiállítás is megnyílik, és a páratlan hangulatú Múzeumkertben Kertmoziba is várunk mindenkit! A Múzeum hajnal 2 óráig várja a látogatókat, akik még sok meglepetéssel találkozhatnak az éjszaka folyamán!

Családi programjaink közül az Ásó-kapa-nagyharangon 14 órától 22 óráig lehet részt venni. Itt egy felfedező füzet segítségével a család 500 éves szerelmek nyomába eredhet a Magyar Menyasszony kiállításban és megismerkedhet az esküvői szokásokkal, hagyományokkal és viseletekkel. Kincskeresővel is várjuk majd a családokat a Múzeumkertben, amely 15 órakor kezdődik. Aki ezen a programon részt vesz, megismerheti a kert rejtett zugait, a szobrok titkait és körbejárhatja az évszázados események különleges helyszíneit.
A szintén 15 órakor kezdődő Ősi kalandokon meséken keresztük látogatunk el az óvodásokkal az ősember földjére majd utazunk tovább egészen a dicső rómaiak világáig.
Pártakészítő-workshoppal is készülünk a családok számára 16-tól 20 óráig, akik ha eljönnek a programra inspirálódhatnak a Magyar Menyasszony kiállítás díszes pártáiból és elkészíthetik saját pártáikat is.
Lovagi kalandok fantázianevű programunk 16 órakor kezdődik, amin az Ősi kalandokhoz hasonlóan itt is meséken keresztül kalauzoljuk az óvodásokat, itt viszont a sárkányok, a királyok és három próba várja majd a kis lovagokat és várkisasszonyokat Mátyás király visegrádi palotájában. A Tündérországi kalandok program 17 órakor indul, ahol szintén mesélünk az óvodásoknak, de itt a török hódoltságba, az erdélyi fejedelem és a magyar király udvarába repítjük majd vissza őket.
Nyomozós élőmúzeumot tartunk a Múzeumkertben 18 órai kezdettel, a program neve: Rejtélyes Pest-Buda. Ez egy időutazás a 19. századi főváros izgalmas hétköznapjaiba, ahol egy detektív szerepébe bújunk és a városi legendák és rejtélyek nyomába eredünk.

A látogatók a családi felfedező hátizsákjainkat is megvásárolhatják, amelyeknek segítségével közös múzeumi élményben lehet részük. Kipróbálhatják a Múzeumkerti kiskalauzt, de a Múzeumok Éjszakáján debütáló két új hátizsákunkat is, a Sürgő-forgó fővárost és a Forradalom meséjét.

Két különleges kiállításmegnyitóval is készülünk:
13 órakor Kertész/Kópiák címmel nyílik meg az André Kertész világhírű fotóművész eddig sosem látott képeiből összeállított tárlat,
17 órakor pedig megismerhetik a Hónap kincsét, szakértők mutatják be az izgalmas történetű Szily János tézislapját 1754-ből.S

A családi programok mellett tárlatvezetésekkel és élő múzeumi programmal is készül a Múzeum, de az önálló felfedezésekre is lehetőséget ad. 14 és hajnal 2 óra között a Színek, jelek, szimbólumok című programon bebarangolhatják a résztvevők a Magyar Menyasszony kiállítást egy felnőtteknek szóló látogatói útvonal segítségével.
A tárlatvezetések 16 órakor kezdődnek meg Fónagy Zoltán történész szubjektív tárlatvezetésével a Magyar Menyasszony kiállításban.
18:00, 19:00 és 20:00 órakor lesz a Múzeumi kulisszajárás, Kollár Csilla művészettörténész segítségével a textilműhely izgalmas darabjain keresztül ismerhetik meg évszázadok női sorsait, menyasszonyi öltözeteit a látogatók. 18:00 órakor csatlakozhatnak az érdeklődők Mohos Zsófia fotográfus szubjektív tárlatvezetésére, szintén a Magyar Menyasszonyban, amin azokat a tereket lehet majd bejárni, amelyek a népviseleteket, az egykori és mai vidéki Magyarország hagyományait mutatják be. 20 órakor a Magyar Menyasszony kurátori tárlatvezetése indul Simonovics Ildikóval.
Ezt követően André Kertész frissen megnyitott kiállításának kurátori tárlatvezetése kezdődik 21:30-kor Fisli Éva történésszel. 22 órakor még be lehet csatlakozni a Magyar Menyasszonyba egy szubjektív tárlatvezetésre Budai Lotti íróval, aki olyan, nőket érintő kérdések mentén tekinti át a kiállítás egyes részeit, mint például a szüzesség értéke, vagy a nászéjszaka egyéni és társadalmi kérdései.
Aki szereti az élő múzeumot az részt vehet a 22 órakor kezdődő Boszorkány és kirakatperek. Báthory Erzsébet az ördög asszonya? című programunkon.

A Múzeumkertben 19:30-kor lesz a Kerti fröccs/André Kertész Budapestje című beszélgetés Fónagy Zoltánnal és Tomsics Emőkével.
21 órától igazi újdonságként a páratlan hangulatú Múzeumkertben indul a Kertmozi, ahol az Amélie csodálatos élete című filmet vetítjük.
1 órától éjfélig szintén különleges program indul, hisz éjszakai kincskeresőt tartunk a Múzeumkertben felnőttek részére.

Akik koncertekre, stand-up comedy-re vagy táncelőadásra vágynak, azok is megtalálják az érdeklődésüknek megfelelőt!
20 órától Heidi Albert handpan koncertje kezdődik a Kupolateremben, ahol aztán 21 órától a MÁV szimfónikus vonósnégyese lép fel Dallamok a múzeumban címmel. 22 órakor pedig a FrenÁk Társulat tart táncbemutatót Fragmantok címmel a Díszteremben.
A Múzeum Római udvarában 19 órától a Múzeumi stand-up comedy indul, fellép Lakatos Leonetta, Ligeti Dániel és Gyertyán Balázs, majd 20:15-től Felméri Pétert láthatja a közönség.
21 órakor igazán exkluzív koncerteket élvezhetnek a látogatók, egyedi hangszerelésben lesz hallható a Tulpa zenekar Galambos Dorinával és kiegészülve Szabó Dániel zeneakadémiai cimbalom tanárral, és 22 órától pedig a 2024-es Jazz Showcase szakmai díjazottja, az Intergeese jazz formáció lép fel.

A Múzeumok Éjszakáján az arra érvényes karszalaggal lehet részt venni, melyet online lehet megvásárolni a jegymester oldalán és a Múzeum jegypénztárában is. A programjainkról, regisztrációkról a Múzeum honlapján található részletes programleírásban olvashatnak az érdeklődők.

Részletes program:

 

2. Budapest Főváros Levéltára

2024. június 22-én szombaton 16 órától 23 óráig szeretettel várjuk az érdeklődőket levéltárunkban az alábbi programokon. Programjaink ingyenesek és regisztráció nélkül látogathatók. De azok, akik a Múzeumok éjszakája más helyszíneit is szeretnék felkeresni, nálunk is tudnak karszalagot vásárolni.

16.00-17.30 Kós Károly világa

Budapest Főváros Levéltára archívumát megnyitja Anthony Gall építészMi a közös a budapesti Állatkertben, a Városmajor utcai Általános Iskolában és a Sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban? Erről és még nagyon sok másról fog beszélni Budapest Főváros Levéltárában június 22-én 16 órától Anthony Gall építész. Hogy miért éppen ő? Mert az Ausztráliában született, elsőként az 1980-as években a családjával Budapestre látogató, majd 1993-ban egy főiskolai ösztöndíjjal visszatérő Gall a Kós Károly életmű egyik leghitelesebb hazai szakértője. Részt vett a Kós által tervezett állatkerti épületek rekonstrukciós munkálataiban, Magyarországon és külföldön egyaránt népszerűsíti a magyar építész szakmai és szellemi hagyatékát. Kós Károly nemcsak építész volt, hanem grafikus, író, szerkesztő és tanár is, a 20. századi magyar építészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Munkásságának nemcsak a Műcsarnokban látható Kós 140 kiállítás állít méltó emléket, hanem a Múzeumok Éjszakáján a Budapest Főváros Levéltára honlapján debütáló Kós Károly Virtuális Archívum is (https://kos.bparchiv.hu/). Ezt a virtuális tárlatot nyitja meg ünnepélyes keretek között a Múzeumok Éjszakája apropóján a Kós-életmű hazai szakértője, és a Műcsarnok kiállításának kurátora Anthony Gall. Az Archívum a Levéltár és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ együttműködésében jött létre, az adatbázis és tudástár a jövőben folyamatosan bővülni fog. Magyaróvári Fanni a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központban őrzött Kós Károly vonatkozású anyagokról tart előadást.

16.00-20.00 Rubik50

A Rubik-kocka 50 évvel ezelőtt, 1974-ben indult világhódító útjára. Kollégánk, aki szenvedélyes versenyző, a Múzeumok éjszakáján is forgatja és forgattatja a bűvös kockát és kvízkérdésekkel is készül. Regisztráció nem szükséges.

16.30-18.00; 18.00-19.30; 19.30-21.00 és 21.00-22.30 Levéltári séta (backstage tour)

Levéltárunk épületét kollégánk vezetésével végigjárva megismerkedünk a levéltár tevékenységével. Bekukkantunk néhány a nagyközönség elől máskor elzárt iratőrző raktárba, megnézzük, hogyan és épp min dolgoznak műhelyükben a restaurátorok és a digitalizálást végző kollégák. Megismerhetjük a kutatási lehetőségeket is. Regisztráció nem szükséges.

18.00-19.00 és 20.00-21.00 Tárlatvezetés a „Budapest közlekedik – A főváros közösségi közlekedésének 150 éve” című kiállításon

A kiállítás témája Budapest közösségi közlekedésének története a 19. század végétől napjainkig, kapcsolódva a főváros egyesítésének 150. évfordulójához. Bemutatjuk a közlekedést megszervező vállalatokat, a különböző járműtípusokat, de hangsúlyt helyezünk arra is, hogy a közlekedési dolgozókat és a közlekedést igénybe vevőket egyaránt megmutassuk, felvillantsuk a történelmi pillanatokat és a közlekedés átalakulásait Budapest átalakulásaival párhuzamosan. A levéltár jellegéhez, lehetőségeihez mérten elsősorban irat- és fotóközpontú kiállításról van szó, néhány tárgyi anyaggal kiegészülve. Regisztráció nem szükséges.

18.30-20.00 és 20.30-22.00 Családfa-kutató gyorstalpaló

Mindent tudó családfa-generátoraink nincsenek, de segítünk eligazodni az anyakönyvek és egyéb elektronikus és papíralapú források, adatbázisok rengetegében. Néhány család példáján keresztül mutatjuk be, hogy milyen előzetes információk birtokában, milyen forráscsoportok megmozgatásával érdemes a felmenők nyomába indulni, különös tekintettel levéltárunkban őrzött iratokra. Regisztráció nem szükséges.

19.00-19.30 és 21.30-22.00 Tárlatvezetés a Budapest egyesítését bemutató kamara-kiállításon

Pest, Buda és Óbuda 1873. évi egyesítésének előzményeit, a címereket, a zászlókat, a pecséteket és az akkori polgármestereket mutatja be a kamara-tárlat. Regisztráció nem szükséges.

22.00-22.30 Szakkönyvtárunk kincsei

A levéltár több mint 72.000 kötetes Szakkönyvtárának olvasóterme és raktára meglátogatásával a könyvtár és a szolgáltatásainak bemutatása. Regisztráció nem szükséges.

16.00-23.00 Kedvezményes kiadványárusítás

Lapozz bele kiadványainkba! Budapest Főváros Levéltára régebbi és legújabb kiadványait mutatja be és kedvezményes áron értékesíti az aulában.