Budapesti Honismereti Társaság

Szamizdatok a 80-as évekből

A VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár is részt vesz a Kutatók Éjszakája programsorozatban! 2023. szeptember 29-én 20:00-tól Szamizdat az 1980-as években. Illegális kiadványok Jakab Lajos egykori szamizdatkiadó gyűjteményéből címmel kiállítást rendezünk, melyben a Jakab Lajos által vezetett két, kevésbé ismert szamizdatkiadó – a Szabad Idő és az Áramlat – kiadványait, valamint ikonikus ellenzéki folyóiratokat, az illegális szamizdatmozgalomhoz köthető fotókat, eredeti dokumentumokat és tárgyakat mutatunk be az 1980-as évekből. A kiállításmegnyitón beszélgetünk Jakab Lajossal, mely után az érdeklődök is feltehetik kérdéseiket. Az este folyamán előadást tartanak intézetünk történészei: Schwarczwölder Ádám, Ligeti Dávid, Joó András, Bertalan Péter és Kiss Dávid, illetve Levéltárunkban raktártúrát is tartunk! Minden további információt megtalálnak intézetünk honlapján!

Forrás: veritas.hu

——————————————————————————————

Megjegyzés: Jól ismert, hogy a titkosszolgálatok folyamatosan figyelemmel kísérték a második nyilvánosságot. A terjesztőket, készítőket rendszeresen előállították, megfélemlítették, zaklatták. A lefoglalt példányok gyakran kerültek pártvezetők kezébe is. Az Országos Széchényi Könyvtár az 1980-as évektől gyűjtötte a szamizdat-kiadványokat, noha – mint „zárt anyag” – olvasása a nagyközönség számára tilos volt.

1983-ban a diktatúra támadást indított az erősödő szamizdat műhelyek ellen, megszaporodtak a házkutatások, felszámolták a Rajk-butikot, „Demszky és társai” (köztük Haraszti) ellen pedig pert készítettek elő. Ez utóbbira végül nem került sor, mert a kommunista állampárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt úgy döntött, nem gyárt „mártírokat”. A nem engedélyezett nyomtatást bűncselekményből az enyhébb sajtórendészeti szabálysértéssé minősítették (ami nem jelentette a rendőrségi zaklatás megszűnését).

Magyarországon közvetlenül a rendszerváltás után a Petőfi Irodalmi Múzeum rendezett kiállítást a témában: „Tiltott zászlók alatt.” A magyarországi szamizdat egy évtizede 1981–1989.[3] Ennek nyomán jelent meg a tiltott kiadványok első magyar könyvészeti számbavétele (A magyarországi szamizdat bibliográfiája, 1981-1989; PIM, Bp., 1990).