Budapesti Honismereti Társaság

Tomory Lajos Múzeum hírlevele

TOMORY LAJOS MÚZEUM

Múzeumi Hírlevél – ÁPRILIS 15.

Válogatás a 2020. március – áprilisi Facebook és Instagram napi posztjainkból

 

Helytörténet – Művészet – repüléstörténet – játék – kertészet – Felhívás

 

Kedves Barátaink!

Múzeumunk jelenleg nem fogad látogatókat, azonban ezzel a kis válogatással szeretnénk  a karanténban töltött időt kellemesebbé tenni.

Kívánunk mindannyiuknak jó egészséget és erőt ebben a nehéz időszakban!

Helytörténet

Április 6.

110 év – 110 érdekesség: 1918. Spanyolnátha Pestszentlőrincen

102 évvel ezelőtt a spanyolnátha járvány miatt a Bókay Árpád Általános Iskola épülete ugyanúgy be volt zárva a diákok előtt, mint ma – immár két hete.

A hiányos táplálkozás elgyengítette a szervezetet, s erőre kaptak a ragályos betegségek. Egy új betegség kezd terjedni, a melynek spanyol járvány (nátha) nevét adják, vagy röviden: spanyolkórnak nevezik. Végig száguldott az egész földtekén. Olyan tünetei vannak, mint az influencának, de nagyon hamar átmegy a tüdőgyulladásba. 2-3 nap alatt végez az emberrel. Becsukják az iskolákat, a színházakat és más mulatóhelyeket, a templomi istentiszteleteket korlátozzák; eltiltják a körmeneteket és csoportosulásokat; fertőtlenítik a villamosokat. Nem sokat értek el vele, az áldozatok száma nem csökkent. Szerencsés lőrinciek, a község fekvésének és a folytonos légáramlásának köszönheti, hogy aránylag itt dühöngött legkevésbbé.” – írta Wimmerth Béla plébános a pestszentlőrinci katolikus plébánia Historia Domusában.

A Historia Domus 1914–1920 közötti része teljes terjedelmében elolvasható:
http://muzeum18ker.hu/…/uploads/2016/10/teljesk%C3%B6tetnet…

#MuseumFromHome #Muzeumotthonra #maradjotthon
#18kerulet #110evhelytortenet #TomoryLajosMuzeum

Március 26.

Batthyány Lajos emléke a kerületben.

Gróf Batthyány Lajos (1807–1849), országgyűlési képviselő, az első felelős magyar kormány miniszterelnöke. A XVIII. kerületben három olyan utca van, amely először a mártír miniszterelnök nevét viselte:

– Pestszentlőrincen, a Bókaytelepen van a Batthyány Lajos utca, melyet még az 1890-es években neveztek el, és a település egyik első utcája volt. A régi városháza falára 2007-ben került fel a mártír miniszterelnök emléktáblája.
– A Bélatelepen az 1920-as évek parcellázásától 1945-ig a Kőkert utcát nevezték Batthyány Lajos utcának. Miután 1945-ben a telepet Pestszentlőrinchez csatolták, az azonos utcaneveket megváltoztatták.
– Pestszentimrén a Napló utca viselte a Batthyány nevet 1898-tól 1964-ig. Az 1960-as évektől arra törekedtek Budapesten, hogy az eredetileg több településből egyesített kerületekben megszüntessék az utcanév-azonosságokat, így nevét az azonos nevű pestszentlőrinci utca miatt kellett megváltoztatni.

További kerületi érdekességek találhatók a  http://18kerterkepen.hu/ oldalon.

 

Művészet

Április 9.

Kondor Béla lőrinci gyermekkora #2

Kondor Béla gyermekkorában festőművész vagy pilóta akart lenni. Már az elemi iskolában felismerték tehetségét, rajztanára saját pályáját ajánlotta neki. Az egykori osztálytárs és jó barát, Mayer Pál így emlékezik vissza: „Béla olyan volt, mint mi többiek, csak rajzolni tudott jobban”. Ha papír akadt kezébe azonnal rajzolt – nem suta gyerekrajzot, hanem néhány vonalas gyorsfelvételt. Kamaszként csendéleteket festett és verseket írt. 1942-ben vakbélgyulladással kórházba került, ahol a szomszéd ágyon egy balesetet szenvedett pilóta feküdt. Történeteit hallgatva teljesen átszellemült és kijelentette: ha nagy lesz, pilótának megy. Később a légitámadások borzalmai letörték ezirányú vágyait.

#MűvészetLőrincen #KondorBélagyermekkora #arepülésvonzásában #festomuveszvagypilota

#MuseumFromHome #Muzeumotthonra #maradjotthon

Fotó: Kondor Béla a Wlassics utcai elemi iskola első osztályos tanulója (első sor, balról a második) 1938

Április 5.

120 éve született Bene Géza festőművész #1

A jubileum alkalmából sorozatot indítunk Bene Géza életéről és munkásságáról. Ezzel szeretnénk tisztelegni a pestszentlőrinci kötődésű művész előtt. Bene Géza (1900. ápr. 1. – 1960. máj. 22.) a két világháború közötti progresszív művészet egyik meghatározó alakja volt. Tehetsége már gyermekkorában megnyilvánult. 1918-ban Iglón szerzett tanítói oklevelet, de határozottan élt benne a vágy, hogy festőművész legyen. 1925-ben végzett a Képzőművészeti Főiskolán Vaszary János osztályában. 1926-ban a Képzőművészek Új Társaságának, majd az Új Művészek Egyesületének lett tagja. Rendszeresen vett részt csoportos kiállításokon. 1934-ben feleségül vette Ravasz Ilonát, akivel Pestszentlőrincen éltek a második világháborúig. A modern művészet kedvezőtlen helyzete és személyes sérelmek miatt 1948-tól teljes visszavonultságban alkotott. Megélhetését a rajztanítás biztosította, melyet nagy odaadással végzett. Hazánkban elsőként rendezett Gyermekrajz kiállítást Békásmegyeren, hatalmas sikerrel. Egyetlen önálló gyűjteményes kiállítása 1958-ban a Műcsarnokban került megrendezésre, melyről a kritika elismerően nyilatkozott.

#120éveszületett #BeneGéza #festőművész #jubileum #műveszetLőrincen
#muzeumotthonra #museumfromhome #maradjotthon

 

repüléstörténet

Március 31.

A repülőtéri baleset emléke

Ez a fedélzeti mikrofon abból az IL-18-as Malév repülőgépből származik, amely 1975. január 15-én a Ferihegyi repülőtéren szenvedett balesetet. A repülőtér területén földbe csapódott gép nem szállított utasokat, ám a kilenc főnyi személyzet életét vesztette. A Berlinből Budapestre visszatért járat kedvezőtlen időjárási viszonyok között közlekedett, azonban a katasztrófa pontos okára nem derült fény. Ezt a mikrofont a légiutaskísérők használták.

#Ferihegyirepülőtér70 #Malév

#MuseumFromHome #Muzeumotthonra #maradjotthon

 

 

Március 27.

A magyar olimpiai csapat utazótáskája

Ez a táska légiforgalmi gyűjteményünk egyik különleges darabja: egyik oldalán „PANAM”, másik oldalán „Hungarian Olympic Team, Malév Air Tours” felirattal. Az 1984-ben, Los Angelesben megrendezett nyári olimpiára készülhetett. Ám nem használták, mert a magyar olimpiai csapat végül nem vett részt az olimpián. Ez volt a válaszlépés arra, hogy az 1980-as moszkvai nyári olimpiát a nyugati államok bojkottálták.

A tárgyat itt is megtalálja: https://hu.museum-digital.org/index.php…

 

játék

Április 8.

Adj nevet a macinak!

A kicsit cserfes, bozontos, ám igazán csinos lány mackóért sok fiú maci rajong a múzeumban. Amikor lencsevégre kaptuk, kíváncsi tekintettel fürkészett minket. Kedvenc kockás ruhácskája már kissé megfakult, ugyanis a múzeum zárva tartása alatt titokban rengeteget játszik a hatalmas kertünkben.
Ti milyen nevet adnátok neki? Legyetek kreatívak!
#maradjotthon #adjnevetamacinak #tomorylajosmuzeum

A javaslatok alapján Borzi Rozi lett a macilány neve.

Március 25.

Adj nevet a mackónak!

Tudtad, hogy a Tomory Lajos Múzeum gyűjteményében majdnem 1000 mackó lakik? Vannak öreg, viharvert mackók és vannak egészen fiatalok is, van amelyik kézzel készült, egyedi darab és van, amelyikhez hasonló szinte minden családban megtalálható. Kicsik és nagyok, hagyományos és különleges bundájúak, divatosak és kevésbé elegánsak, szinte mindenfajta macival találkozhattok a múzeumban. Szeretnénk, ha néhányuknak nem csak leltári száma lenne, hanem egy kedves neve is. Minden héten szerdán felteszünk egy képet az egyik gyűjteményben lakó mackóról és arra kérünk titeket, adjatok nevet neki! A legtalálóbbat feltüntetjük a kiállításba is.

Az első maci, akinek nevet keresünk egy igazi nagy behemót, a legnagyobb a gyűjteményben, szeretjük, mert nagyon hasonlít az igazi mackókra mégis bájos és ölelni való, mint minden plüss maci! Legyetek kreatívak és kommentbe írjátok meg a javaslataitokat! A javaslatok alapján Iván lett a mackó neve.

kertészet

Április 3.

Tavasz a múzeumkertben – először virágzik a Göcseji kajszi

Mini Tündérkertünk két éve ültetett gyümölcsfái közül kivirágzott az első. Országos kezdeményezés, hogy a múzeumok kertjeiben bemutassuk a helyi kertkultúrát. A kertészkedésnek a kerületben évszázados hagyományai vannak – Eötvös Loránd villaparkjától a konyhakertekig –, így ez a helyi kulturális és egyben a természeti örökségünk fontos része. A sárgabarackból készült lekvár és a barackpálinka minden magyar háztartáshoz hozzátartozik. A Göcseji kajszi őshonos magyar gyümölcsfa, átlagos vízigényű, de kifejezetten kedveli a napfényes helyet, korai virágzású, ezért a márciusi fagyok rendszeresen érintik. Nálunk idén virágzott először a 2018-ban ültetett fácska, amely Kovács Gyula híres pórszombati (Zala megye) mintakertészetéből – Tündérkertjéből származik.

#muzeumkert #tunderkert #18kerület
#MuseumFromHome #Muzeumotthonra #maradjotthon

 

FELHÍVÁS

Kerületi krónikásokat keresünk! Történelmi jelentőségű időszak tanúi vagyunk, ti hogyan élitek meg? Írtok-e naplót/blogot/vlogot? Wimmerth Béla plébános nyomába léphetsz, naplója az egyik legizgalmasabb forrása Pestszentlőrinc 100 évvel ezelőtti hétköznapjainak. A Tomory Lajos Múzeum várja olyan pestszentimrei és pestszentlőrinci bloggerek és naplóírók jelentkezését, akik írásait a jövő számára megőrizheti. Ha érdekel, 100 éve mi történt Pestszentlőrincen, kattints ide: http://muzeum18ker.hu/…/uploads/2016/10/teljesk%C3%B6tetnet…

kövessen bennünket a facebookon és instagramon! 

TOMORY LAJOS MÚZEUM

1181 Budapest, Margó Tivadar u. 116-118.

Tel: 290-1585

muzeum@muzeum18ker.hu

HelytortenetiGyujtemeny18

tomorylajosmuzeum18