Budapesti Honismereti Társaság

Trianoni emlékséta Szent Imre Kertvárosban

Budapest XVIII. kerületében szeptember 20-án három egymást követő időpontban Trianoni emléksétát szerveznek – a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött a koronavírus járvány miatt.

Fotó: Hargita téri Trianoni Fogadalmi Kereszt (Fotó: Földházi Árpád)

Három időpontban tartunk idegenvezetést:

  1. 20-án délelőtt 10. órától max. 20 fő részvételével,
  2. 20-án délután 14. órától max. 20 fő részvételével,
  3. 20-án délután 17. órától max. 20 fő részvételével.

Ebben az évben a koronavírus járvány óvintézkedéseiből következő biztonsági követelményeket nagyon komolyan vesszük. Tekintettel arra, hogy helytörténeti sétáink igen népszerűek évek óta, az idei szabadtéri rendezvények látogatottsága igen megnőtt, az érdeklődők várhatóan nagyobb számára is gondolva választottuk idén háromfelé a várható érdeklődőket. A nagyobb tömeget tudnánk ugyan kezelni a szabad téren, viszont a minimális személyi közelség követelményét csak így tudjuk biztosítani.

Találkozás: Iparvasút u. 4-ben, a volt Kertészház előtt a fenti időpontokban

Regisztráció tehát indokolt: (1) 290-15—85, (20) 316-9885, muzeum@muzeum18ker.hués    (30) 575-3568

Kerületünk egyik emblematikus és egyben egyik legrégebben beépült kertvárosi környezetében sétálunk majd végig. A Trianoni végzetes döntés után tízezrek menekültek, települtek át az anyaországban. Pestszentlőrinc ezen kertvárosi területén és az Üllői út másik oldalán a Szemere telepen és a Ganz-telep egy részén közel 6 ezer lakos építette fel új otthonát, hozta létre Pestszentlőrinc helytörténetileg, kulturálisan is igen értékes településrészét.

Sétánk során megismerkedünk a településrész múltjával, amely résben máig élő jelen is egyben. Segítségünkre lesz egy nemrég megjelent monográfia, sétánk névadója, „A volt egyszer egy kertváros” Szeleczky Zoltán volt országgyűlési képviselő összeállításában.

A régi temető sarkától, a régi Kertészháztól    indulva, utunk során érintjük majd a

kerületi örmény emlékművet, sokat időzünk majd a Hargita téren   és ismerkedünk a tér történetével,   a látható emlékművekkel,    az egykori közigazgatási épületeket is megismerjük majd, hasonlóan a környező utcákban található értékes épületeket és kerteket.

A szervezők: dr. Heilauf Zsuzsanna múzeumigazgató, idegenvezető Kardos Gábor Értéktár Bizottság