Budapesti Honismereti Társaság

Zseniális ókori találmányok

ZSENIÁLIS TALÁLMÁNYOK – INNOVATÍV ÖTLETEK: EPIZÓDOK AZ ÓKORI TECHNIKA TÖRTÉNETÉBŐL címmel IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS a BTM Aquincumi Múzeumában 2020. július 31-től.

Az ókori tudomány fejlődésében a Kr. e. 3. század és a Kr. u. 1. század közötti időszak technikai szempontból különösen termékeny volt. Ekkor rengeteg innovatív ötlet született, szinte egy technikai forradalom zajlott le. Méghozzá egy elfelejtett technikai forradalom, mert ma már nem is tudjuk, hogy az újkori találmányok, sőt esetleg a ma is használt gépek, eszközök, berendezések eredete sokszor az ókorig nyúlik vissza. Elfelejtett azért is, mert bizonyos, korukat talán megelőző ötletek lángelmék kísérletei maradtak csupán, és már az ókorban feledésbe mentek, miközben más újítások a mindennapi élet szerves részévé váltak. A római városokba vízvezetékek szállították a friss forrásvizet, a későbbi topográfiát is meghatározó utak épültek, az utcákat csatornázták, hatalmas boltozott, kupolás épületeket emeltek, emelők és csigasorok segítségével nehéz súlyokat mozgattak. A fürdőkben mindennapi komforttá vált a fűtés és a meleg víz, a bányákban, kutakban szivattyúzták a vizet, mérték az időt, de ekkor született meg a hangszerek királynője, az orgona is. Ebbe az elfeledett, de rendkívül izgalmas világba kalauzolja el a látogatókat az Aquincumi Múzeum új kiállítása.

Fotó: A Ktésibios által feltalált szivattyú működési elve (rajz: Lajtos Tamás)

– A gyakorlati életben is elterjedt találmányának leírása Vitruvius és Hérón könyveiben maradt ránk, ezért az utókor Hérón szivattyújaként ismeri. A találmány zsenialitását mutatja, hogy nemcsak az ókorban és a középkorban használták, de a tűzoltó szivattyúk a 19. századig is azonos elven működtek, sőt dugattyús szivattyúk és kompresszorok a mai napig az ipar számos területén használatban vannak. Vincenzo Scamozzi velencei építész 1615-ban megjelent könyve szerint a budai várba is ilyen szivattyúval emelték fel a vizet.

Forrás: BTM