Budapesti Honismereti Társaság

56-os emléktábla az iskolában

November 7-én (csütörtökön) 13 órakor a Deák Diák Általános Iskola

(1081 Budapest, II. János Pál pápa tér 4.) falán avatják fel Szeles Erika Kornélia emléktábláját.

Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége elnöksége és a Deák Diák Általános Iskola Tantestülete tisztelettel meghívja Önt Szeles Erika Kornélia emléktáblájának avató ünnepségére november 7-én (csütörtökön) 13 órára a Deák Diák Általános Iskolába (1081 Budapest, II. János Pál pápa tér 4.)

Program:

Himnusz

Köszöntő – Farczádi-Bencze Tamás igazgató

Emléktábla leleplezése

Emlékbeszéd – Dr. Sántha Gábor elnök

Kitüntetés átadása, Iskolások műsora

A fényképet egy dán fotós, Vagn Hansen készítette, akinek az akkor 15 éves Erika mosolyogva állt modellt pufajkában, egy orosz géppisztollyal a kezében. Fényképe címlapfotóként járta be az októberi forradalom idején a nyugati országokat, s valóságos szimbólummá nőtte ki magát: a bátorság és a remény szimbólumává.

Szeles Erika Kornélia 1941. január 6-án született Budapesten. Általános iskolai tanulmányait az akkor a Köztársaság tér 4. szám alatt lévő Fővárosi Általános Leányiskolában végezte.

Ivanits György volt szomszéd 1956. november 8-ai visszaemlékezése: “Megjelent Erika egy fiúval és a dobtáras géppisztollyal. Emlékszem, hogy ott táraztak, pakolták bele a lőszert. Mesélte, hogy ő vöröskeresztes, és a sérülteket, a forradalmárok között megsebesülteket menti. A fiú pedig, a barátja, forradalmár. Mondta, hogy mennek tovább, csak egy kicsit megpihennek. Édesanyja sírt, és könyörgött neki, hogy ne menjen el, mert mintha tudta, érezte volna, hogy meg fogják ölni.

A Blaha Lujza tér környékén egy utcai felkelő csapat tagjaként egy megsebesült társához rohant segítséget nyújtani, amikor egy szovjet géppisztolyból halálos lövés érte.