Budapesti Honismereti Társaság

Online barangolás Budapest területén

A járványidőszak miatt – ez az egyetlen pozitívuma a pandémiának! – a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma és Aquincumi Múzeuma április hónapban is magas színvonalú online kommunikációjával kínál érdekességeket Budapest területének évezredeiből.

 

ONLINE SOROZATOK
1 HÓNAP 1 TÁRGY // MAGYAR-ANJOU CÍMERES SELYEMKÁRPIT
A kárpitot a budavári Teleki – később József főhercegi – palota területén folytatott ásatás egyik kútjában tárták fel vizes, iszapos környezetből, amely anyagát évszázadokra konzerválta, de eredeti színeit nem. A mintegy 2,4 m hosszú és 1,1 m széles, 14. századi selyemtaft kárpiton az Árpádok vörös-ezüst vágásos és az Anjou-k kék alapon arany liliomos címerének mintája jelenik meg rombusz alakú, úgynevezett rutapajzsokban.  A liliomos címerkép fölött lebegő, háromágú tornagallér (lambel) címertani szempontból a nápolyi Anjou udvarhoz kapcsolja a leletet. Tulajdonosa Anjou-házi uralkodóink egyike lehetett, esetleg annak szűkebb környezetéből kerülhetett ki. Ezt a feltevést erősíti az a megfigyelés, hogy I. Károly [közismertebb nevén Károly Róbert, Caroberto (1308-1342)] 1331-ből származó, harmadik kettős felségpecsétjén az uralkodó mögött, a trónus háttámláját borító textilen hasonló ábrázolás látszik. A pecsétet egy sienai ötvös készítette, aki Budán házadományt is kapott.
A több darabból összevarrt, tűzött rátéthímzéses kárpit, melynek eredeti méretét és rendeltetését nem ismerjük, egykor alábélelt lehetett, de a kútba már e nélkül került.
Régészeti ásatásból ilyen páratlan jelentőségű, az Anjou-házból való uralkodóinkhoz köthető textillelet még nem került elő. A feltárás ezen részét B. Nyékhelyi Dorottya régész vezette.

GASZTROSOROZAT // TUDOM, MIT ENNÉL A KÖZÉPKORBAN // BÖJTI RECEPT
A húsvéti időszakra ajánlottunk böjti ételt:
https://www.facebook.com/budacastlemuseum/posts/781278632809815

BUDAVÁRI (KIS)ASSZONYOK #2 // GRÓF EDELSHEIM-GYULAI ILONA
Sorozatunkban olyan női történelmi személyiségekkel foglalkozunk, akik egykor a budai Várnegyed lakói voltak.

 

VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁS // KÖZÉPPONTBAN A KÖZÉPKOR 5.0
Ásótól a vitrinig

Megtekinthető online itt: http://www.varmuzeum.hu/kk5.html
Kurátor: Terei György régész, a Középkori főosztály vezetője
Idén ötéves a “Középpontban a középkor” kiállítássorozat. 2015-ben rendezte meg múzeumunk első olyan összegző kiállításunkat, mely az előző év legfontosabb régészeti ásatásaira, annak eredményeire tekintett vissza. Fontos számunkra, hogy minden évben még az év lezárulása előtt megoszthassuk régészet iránt érdeklődő közönségünkkel a legfrissebb, sokszor még feldolgozás előtt álló, legérdekesebbnek ígérkező leleteinkből álló válogatásunkat. A 2020-as tárlaton a leletek mellett a tárgyak “ásótól vitrinig” tartó útja, azaz a régész és a vele szorosan együtt dolgozó szakemberek munkájának bemutatása is fókuszba került.
A jelen időszak nehézségeit kicsit feledtetni próbáló, könnyed, a képregények stílusában megrajzolt kiállítás virtuális verzióját – a múzeum újranyitásáig – a közönség az online múzeumi térben kalandozva tekintheti meg asztali számítógépen, tableten, mobiltelefonon vagy VR szemüveggel.
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓINTERJÚ DARÓCZI-SZABÓ LÁSZLÓ ARCHAEOZOOLÓGUSSAL:

AQUINCUMI MÚZEUM

JÁTÉK
EGY MŰTÁRGY – EGY KÉRDÉS

Műtárgyvadászat az őskortól a népvándorlás koráig. Játsszanak velünk és nyerjenek értékes aquincumi ajándékcsomagot! 15 különleges tárgyat rejtettünk el a Kisföldalatti megállóiban, ahol a résztvevőket mindegyik tárgy alatt egy-egy megválaszolandó kérdés várja. (A kérdéseket a Múzeum közösségi oldalain is közzétesszük.) Keressék a műtárgyakat, és küldjék be válaszaikat az aquincum@aquincum.hu e-mail címre! Azok között, akik a 15 kérdésből legalább hétre helyes választ adnak, értékes aquincumi ajándékcsomagot sorsolunk ki! Beküldési határidő: 2021. április 15.
További információ: http://www.aquincum.hu/jatek/ 

VIRTUÁLIS LÁTOGATÁS AQUINCUMBAN
A főváros ókori múltja csak egy kattintásra van! Virtuális túránk segítségével az antikvitás iránt érdeklődők szabadon felfedezhetik a múzeumot és a romkertet egyaránt. Az Aquincumban jobban elmélyülni kívánók csatlakozhatnak internetes tárlatvezetéseinkhez is. Az eddig elérhető vezetések során az érdeklődők megismerkedhetnek többek között a polgárvárosi boltok és műhelyek világával, bejárhatják az ún. nagy lakóházat, valamint tanulmányozhatják Mithras titokzatos kultuszának aquincumi emlékeit.

OKTATÁSI SEGÉDANYAGOK
Az otthonról való tanulás és tanítás elősegítése érdekében múzeumunk interneten elérhető oktatási segédanyagokat állított össze. A weboldalon található cikkek és videók segítségével a tanulni vágyók egyebek mellett megismerhetik a polgárváros történetét, hallhatják a rekonstruált aquincumi orgona hangját, és megtudhatják, hogyan fürdőztek a rómaiak.

ÓKOR A NETEN
Közösségi média felületeinken online látogatóink értesülhetnek a színfalak mögött folyó múzeumi háttérmunkáról, illetve betekintést nyerhetnek a római kultúra és mindennapok titkaiba. Múzeumi blogunkkal bejárhatják az ókori Aquincum múzeumi területen kívüli emlékeit, interjúkat olvashatnak kiállításaink kurátoraival és megismerhetik a római település működését. Facebook-oldalunkon továbbá megosztjuk munkatársaink egyéb felületeken való megjelenéseit is, így a Manna FM-en Dr. Láng Orsolyával készült interjúkat, melyek során az Aquincumi Múzeum igazgatója, a BTM főigazgató-helyettese a római játékoktól az ókori wellnessen át a Budapesten folyó régészeti feltárásokig számos témáról mesél a rádió hallgatóinak.

A Régészet Budapesten c. weboldalon valamint a hozzá tartozó Városi Régészet Budapesten Facebook-oldalon a főváros múltja iránt érdeklődők első kézből értesülhetnek a Budapesti Történeti Múzeum ős- és népvándorlás kori, római kori, valamint középkori régészeti szakemberei által végzett ásatásokról, illetve az érdekfeszítő és szemet gyönyörködtető régészeti felfedezésekről.
További információ:
https://www.facebook.com/Aquincum.Museum/
https://www.instagram.com/aquincummuseum/
https://www.youtube.com/channel/UCfq4faQpRsWb-sQb7xURrpg
http://www.aquincum.hu/e-muzeum/blog/
https://www.facebook.com/varosiregeszet
http://www.regeszet.btm.hu/

ZSENIÁLIS TALÁLMÁNYOK – VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁS
Ha meg szeretné tudni, hogy készült a világ első „autója”, hogyan vált egy i.e. 3. századi borbély a mai orgonák atyjává, és milyen módon jutottak friss vízhez az ókori Aquincum lakói, keresse fel Zseniális találmányok – Innovatív ötletek: Epizódok az ókori technika történetéből c. tárlatunk virtuális kiállítását! Vállalkozó szellemű olvasóink, kiállításunk segítségével, megépíthetik saját házi orgonájukat és otthoni szökőkútjukat, és a zseniális feltalálók nyomdokaiba eredve maguk is az Ókor Mérnökeivé válhatnak!