Budapesti Honismereti Társaság
1043 Budapest, Berda József u. 48.
Tel/Fax: 370-0652
E-mail: info@bpht.hu
Hírek
Budapesti Honismereti Társaság
Közgyűjtemények
Civil szervezetek
Városunk újság
Budapesti Históriák
Pályázati lehetőségek
Kapcsolódó oldalak
Bibliográfia
Fórum
Támogatóink


Portálunk a Nemzeti Civil Alapprogram Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiuma, valamint Budapest Főváros Közgyűlése Civil Szervezetek és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága támogatásával valósult meg.
Emléktábla az első pesti lóvasútnak
2017.12.12 - Általános

A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány az egykori újpesti lóvasúti indóház (XIII. ker., Váci út 201. - az M3-as Metró Újpest Városkapu megállójától nem meszze) december 13-án 10 órakor emléktáblát avat az első pesti lóvasútra emlékezve.

Emléktábla a lóvasúti indóházon
A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány elhatározta, hogy az 1866. július 30-án átadott és augusztus 1-jétől a pesti Széna – ma Kálvin – tér és Újpest között menetrend szerint közlekedő lóvasútnak – egyben a fővárosi közúti vasúti közlekedés kezdetének – emlékét méltó módon hirdető emléktáblát állít. Az Angyalföld és Újpest határánál álló, Wagner János építész által emelt egykori végállomási épület külső falán elhelyezendő emléktábla avatására – az „utód” villamosvasút megindulásának 130. évfordulója előtt tisztelegve –

2017. december 13-án, szerdán, 10 órakor kerül sor.

A már-már meseszerű kis kastélynak is beillő ház a vasúti híd szomszédságában áll több mint másfél évszázada, műemléki védettséget élvez. Élete legnagyobb részben városi közlekedésünk múltjához kötődik, kezdetben a lóvonatok személyzete és utasai, majd a millennium évétől a villamosvasúti üzem dolgozói „lakták”.

A pesti Széna térrel kapcsolatot biztosító lóvasút vonalának északi végén e díszes indóház a telektulajdonos Wagner János építész tervei szerint készült. Az építész 1866-ban bérleti szerződést kötött a lóvonatot építtető, majd üzemeltető Pesti Közúti Vaspálya Társasággal, 1869-ben pedig tulajdonjoga is ez utóbbi vállaltra szállt.
Az indóházban több forgalmi személyzeti helyiség, váróterem és vendéglő állt. Duna felé nézett a földszinti étterem nagyterme, keleti feléről volt megközelíthető a kávéház és billiárdterem. Itt állt a söntés és a konyha is. Emeletén több kisebb szoba és lakás mellett szintén a Dunára néző kilátással a bálterem kapott helyet, ahol „civil” közösségi rendezvényeket, például műkedvelő színielőadásokat tartottak. Talán éppen ennek jelképeként kerültek a ház homlokzatára a máig titokzatos maszkok…

A ház mellett álltak a lóvasúti üzemhez elengedhetetlen kocsiszíni csarnokok, a lovászmesteri lakás, istállók és egyéb kiszolgáló helyiségek. 1868-tól átszállóhellyé minősült a végállomás: innen indult a megyeri, majd 1872-től Újpesten át a rákospalotai lóvonat.

1878-tól teljes fővárosi lóvasút-hálózat birtokában „Budapesti” előnévvel továbbélő Közúti Vaspálya Társaság újpesti vonala fejlesztése mellett gondot fordított az épület modernizálására is, felújították és légszeszvilágítással látták el.

1896-ban a lóvonatokat a villamosvasút váltotta fel, ekkor épült a házzal szemközti kocsiszín első része. A megmaradó indóház újabb átalakításokon esett át, továbbiakban villamosvasúti alkalmazottak „lakták”. Idővel nyilvános helyiségeit is bekebelezte a mindenkor villamos-üzem. 1958 és 1961 között műemléki szintű felújításon esett át Borsos László tervei alapján.

Jelentős fordulatot hozott a 3-as metró újpesti szakaszának építése, mikor is a Váci úti villamosjáratok 1982-ben megszűntek. A ház ezután a BKV kishajózási csoportját szolgálta, majd e funkcióját is elvesztve fővárosi tulajdonba került, és értékesítették. Új tulajdonosától 1999 tavaszán vásárolta meg a teljesen leromlott állapotú épületet Kenéz Attila, Gecse Tamás és Voloscsuk András, akik hozzáláttak műemléki szintű felújításához Kemény Mária művészettörténész segítségével.

Az indóház azóta ismét a környék patinás „ékszerdobozaként” töri meg a Váci út forgalmát, s mostantól emléktábla is hirdeti jelentőségét, fővárosi, egyben hazai közlekedéstörténetünkben betöltött kiemelkedő szerepét.
Az épület és a végállomás lóvasút korából való történetéről bővebben itt, a 4-6. oldalakon olvashat: http://www.ujpest.hu/galeria/intezmenyek/helytorteneti_ertesito/uhe-201709.pdf2005-2013 Budapesti Honismereti Társaság, Minden jog fenntartva                                         Készítette: Silverside Stúdió