Budapesti Honismereti Társaság

Budavári asszonysorsok a 20. században

A Várbarátok Körénél március 11-én (hétfőn) 16 órakor a Jókai Anna Szalonban (1011 Budapest, Iskola utca 28.) Kiss Henrietta, a Várkapitányság turisztikai, kulturális szakértő munkatársa 20. századi asszonysorsok nyomában a Budai Várban címmel tart előadást.

A meglévő szerény ismereteink mellé sok-sok érdekességet és titkot hallhatunk a Vár ikonikus, a korabeli társadalmi és közéleti elit nőtagjairól. A téma felidézhet személyes emlékeket is női felmenőinkkel kapcsoltban, melyeket szívesen vennénk, ha megosztanátok velünk az előadást követően.

Főhőseink – egytől egyig hölgyek – a 20. század viharai között éltek és a régi vagy az új társadalmi elithez tartoztak. Volt, aki nagy horderejű történelmi események következtében lett a Budavári Királyi Palota lakója. Akadt olyan, aki ide született, pedig se uralkodó, se főhercegnő, de még arisztokrata sem volt. Többen a palota tőszomszédságában rendezték be otthonukat: volt, aki fényűző bálok szervezésében, rászorulók segítésében éppúgy jeleskedett, akár egy medve leterítésében. Volt, aki attól sem riadt vissza, hogy a második világháború árnyékában titkos rádióállomáson fejtsen kódokat. És vajon ki volt az a kivételes tehetségű, lélegzetelállító szépségű színésznő, aki sajtóbirodalmat örökölt?
Kié lehetett az a luxuspalota, ahol a világ egyik leghíresebb divatdiktátora is tiszteletét tette? Ki fogyaszthatta el reggelijét a Mátyás-templomban? Ki volt az a tejben-vajban fürösztött baronesz, aki nem volt rest fakanalat és habverőt ragadni, hogy kitanulja a „legédesebb foglalkozás” csínját-bínját? Arra is fény derül, hogy a társasági élet porondján és a képes újságok lapjain tündöklő budavári asszonyok miként viselték a rájuk mért sorscsapásokat, hisz mindannyian akaratuk ellenére távoztak a Várhegyről…