Budapesti Honismereti Társaság

70 éves Nagy-Budapest

Budapest Főváros Levéltára földszinti Gárdonyi Albert termében A 70 éves Nagy-Budapest aktualitása – Budapest és városi térségének kapcsolata régen és ma címen február 26-án 17 órai kezdéssel műhelybeszélgetést szerveznek.

BUDAPEST FŐVÁROS LEVÉLTÁRA és a POLITIKATÖRTÉNETI INTÉZET műhelybeszélgetést rendez Nagy-Budapest létrehozásának 70. évfordulója kapcsán.

70 évvel ezelőtt, 1950. január 1-én jött létre Nagy-Budapest, hét addig önálló városnak és tizenhat nagyközségnek a fővároshoz csatolásával. Már akkor is aktuális volt és máig megoldatlan Budapest kapcsolatának intézményes megszervezése a közigazgatásilag elkülönülő, de sok szálon szorosan hozzá kapcsolódó agglomerációval és a tágabb városi térséggel. Mennyire volt politikai és mennyire szakmai megalapozottságú döntés az 1950-es változás? Véglegesnek minősült-e a kialakult helyzet? Hogyan alakult azóta Nagy-Budapest kapcsolata az agglomerációval és városi térségével? Hogyan szerepelt ez a kérdés a politika napirendjén? Hogyan áll a helyzet ma – különösen a nemzetközi példák fényében? Ezeket az aktuális kérdéseket járja körül szakmai beszélgetésünk.

A FELKÉRT SZAKÉRTŐK:
Izsák Éva (geográfus, szociológus, ELTE TTK)
Sipos András (történész, BFL)
Tosics Iván (szociológus, Városkutatás Kft.)

MODERÁTOR:
N. Kósa Judit (újságíró, Népszava)