Budapesti Honismereti Társaság

BUDAPESTI HISTÓRIÁK

A Budapesti Honismereti Társaság és Budapest Főváros Levéltára rendezvényén a levéltárban április 3-án 17 órától a Szent Korona fővárosi kalandjairól (előadó: Csiki István) és Budapest cukrásztörténetéről (előadó: Maczó Balázs) tartanak előadásokat.

A Budapesti Honismereti Társaság és Budapest Főváros Levéltára Budapesti Históriák című előadóest-sorozatát minden hónap lehetőség szerint első szerdai napján, du. 5 órai kezdéssel Budapest Főváros Levéltára Gárdonyi Albert termében tartjuk (Budapest, XIII. ker., Teve u. 3–5.). Ezek nyilvánosak, belépődíj nélküliek, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Április 3. (Szerda, du. 5 óra)
-A Szent Korona fővárosi kalandjai
Előadó: Csiki István, történész, néprajzos
– A főváros cukrásztörténete – Gerbaud Emil
Előadó: Maczó Balázs, muzeológus

Előzetes:

Május 8. (Szerda, du. 5 óra)

Kispest Csillaga című film vetítése, és utána rendezőjével, Hegedűs Judittal beszélgetés

Egy óriási darab vas, amely begurul a vasúti síneken a századelős épületrengeteg útvesztőibe, majd a másik kapun kigurul egy kész traktor. Vagy dömper, vagy valamilyen más mezőgazdasági munkagép. Mindenki látta már valamelyik példányt valahol, ki a gabonaföldeken éppen munkában, ki vezetés közben az úton, furcsán hatva a forgalomban, más ezzel keresi a kenyerét, és van, aki gyűjti a megmaradt ritka darabokat. Akad, aki csak képen, esetleg filmen találkozik a magyar ipartörténet ikonikus kispesti helyszínével és az itt gyártott, világhírű  gépekkel és vannak olyanok is, akiknek ezeken a filmkockákon ott az egész életük. A Hofherr, a Vöcsi, a traktorgyár – Kispest Csillaga.