Budapesti Honismereti Társaság

Családbarát múzeum a 18. kerületben

A 18. kerületi Tomory Lajos Múzeum  országos szintű elismerésben részesült: megkapta a Családbarát Múzeum elismerő címet. A 18. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón, a Magyar Nemzeti Galériában, online közvetítés keretében, 2020. szeptember 28-án adták át első ízben a Családbarát Múzeum oklevelet 8 intézménynek. Büszkén jelentjük be, hogy ezek között van a Tomory Lajos Múzeum is! 2020-tól a következő intézmények viselik a Családbarát Múzeum címet:

Ludwig Múzeum, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Gödöllői Királyi Kastély, Deák17 Galéria, Százhalombattai Matrica Múzeum; Magyar Természettudományi Múzeum, Reptár-Szolnoki Repülőmúzeum, Budapest 18. kerületi Tomory Lajos Múzeum

Miért fontos nekünk ez a cím? Mert a kezdetek óta valljuk, hogy a Múzeum minden korosztálynak szóló otthonos, Jó hely, ahol minőségi időt tölthet el kicsi és nagy egyaránt, sokféle különleges program keretében. A hagyományos feladatokon túl, dolgoztunk már kiállításon hajléktalanokkal együttműködve, tartottunk egyedi tárlatvezetést pizzafutárnak is, most pedig egy izgalmas programsorozat keretében éppen különféle művészek bevonásával színesítjük a programpalettánkat (Múzeum klub). Kiállításainkkal, kiadványainkkal találkozhatnak az interneten, a kerület több pontján, akár a Havanna Hetivásárban. Ebben a nehéz évben már több mint 600 gyermeknek tartottunk múzeumpedagógiai programot. És reméljük, hogy hamarosan befejeződnek két családbarát kiállítóhelyünkön, a Herrich-Kiss villában és a Havanna Kiállítóhelyen a felújítási munkálatok.

Nagyon köszönöm a pályázati anyag összeállításában végzett munkáját Mayer Adélnak és Szilárd Gabriellának, a Civil Zöldítőknek és Burka Erikának. A Múzeum munkatársainak, diákmunkásainknak és önkénteseinknek, partnereinknek és fenntartónknak, hogy szívvel-lélekkel dolgoztak azért, hogy Családbarát Múzeummá válhassunk.

A fotó, szeptemberi családi programunkon készült a kerti kavicsozóban.

 

Tomory Lajos Múzeum