Budapesti Honismereti Társaság

Kertvárosi helytörténeti séták

KERTVÁROSI IDŐUTAZÁSOK

Villák, műtermek, fasorok, Caprera… (szeptemberi séták). Idén rengeteg újdonságot terveztünk, ám a megvalósítást gátolja a „járvány-helyzet”. A középületek és kiállítások egy része nem vagy korlátozottan látogatható, ezért mi is szűkített kínálatot tudunk nyújtani. Hétvégeken a 16. kerületben sétálunk, a múzeumi szerdákon pedig a főváros kevéssé ismert helyeinek felfedezésére indulunk, művészek műtermeibe és rejtett kiállításokba kukkantunk be.

Több mint 20 féle különleges séta, buszos és bringás városnézés zajlik Kertvárosi Időutazóval Budapest 16. kerületében, a környező kisvárosokban, és múzeumi szerdák az ismeretlen főváros felfedezésére. Másfél évtized alatt mintegy 21.000-en vettek részt Kertvárosi Időutazásokon, ahol Benedek Ágnes helytörténész és szakértő vendégei színes történetei segítik az időutazást a múltba.

Ha valamelyik program felkeltette figyelmét, érdeklődjön tartalmáról, időpontjáról és jelentkezzen emailben! Adja meg telefonszámát is! Ekkor küldjük az indulási helyszínt és a számlaszámot, amire a részvételi díj utalandó (vagy OTP-ben fizetendő) séta előtt 4 nappal.

Kertvárosi Időutazó facebook-oldalán az adott eseményben is láthatja a részleteket: Kertvárosi Időutazó

A séták, túrák részletes leírását kérésre küldjük, ill. olvasható az összes séta közös nyári facebook eseményében:

https://www.facebook.com/events/348243739537197/

************************************

SÉTÁK 2020 ŐSZÉN

************************************

SZEPTEMBER

5-én, szombaton 10.00 MÁTYÁSFÖLD LEGSZEBB VILLÁI I.

A Pilóta utca védett villái, Dozzi-villa (kívülről), templomok, sztorik (1800-1400 Ft)

6-án, vasárnap 15.00 A CAPRERA-FORRÁSTÓL a Csobaj-bányáig

Könnyű természetséta Cinkotán, a kis patak mentén, a volt strandon és a külszíni bányában. (1800-1400 Ft)

9-én, szerdán 10.00 MÁTYÁSFÖLD LEGSZEBB VILLÁI II. ÚJDONSÁG!

A Táncsics és Huszár utca környéke, séta látványosan felújított villák között, bálozási szokások, Törley Mária szobrászművész elvarázsolt kertje és műterme. (1800-1400 Ft)

13-án, vasárnap 10:00-18:00 KERTVÁROSI KERÉKPÁROS KINCSKERESŐ

A családbarát rendezvényen térképpel a kézben kisebb vagy nagyobb, 1-3 órás kört tehetnek meg a résztvevők önállóan a 16. kerületben, a megadott látványosságoknál könnyű feladatok várják őket, kis ajándékokért. Szervező: Kertvárosi Bringajárőr – Kerékpárosklub, Kertvárosi Időutazó, Nemnövekedés16. Indulás-érkezés 2 standnál: az Erzsébet-ligetben vagy a Havashalom parkban. Részvétel ingyenes. ÚJDONSÁG!

16-án, szerdán 10.00 TÜNDÉRPALOTA ÉS TISZTVISELŐTELEP – ÚJDONSÁG!

A Népliget melletti gyönyörű szecessziós épületet bejárjuk, és kipróbáljuk a 100-200 évvel ezelőtt tanítási eszközöket. A sétán rácsodálkozunk a Tisztviselőtelep látványos villáira és az esztergomi bazilika másaként megdöbbentő látványt nyújtó templomra. Az is kiderül, mi köze mindennek Szenes Ivánhoz. (2400-2000-1700 Ft)

23-án, szerdán 10.00 WEKERLEtelep és festőműterem

110 éves népi szecessziós kisváros a nagyvárosban, „mézeskalácsházak”, Kós Károly és tanítványai, és látogatás Szőke Péter Jakab festőművész műtermében. (1800-1400 Ft)

25-én, pénteken 17.30 HOLDVILÁGOS ZENÉS SÉTA Mátyásföldön, romantikus történetek a pislákoló utcai lámpák fényénél, aláfestő muzsikával a ’30-as évekből, 2 órában. (1800-1400 Ft)

27-én, vasárnap 10.00 MÁTYÁSFÖLD IMPOZÁNS FAÓRIÁSAI – ÚJDONSÁG!

…és ikonikus fái, 150 év fatelepítési divatjai a villanegyedben, Kovács Tibor biológus vezetésével (1800-1400 Ft)

27-én, vasárnap 15.00 MÁTYÁSFÖLDTŐL KILÁTÓIG. Séta a villanegyedben a Mátyás király tér környékén, majd Sashalmon Szent István szobor, parkok és kilátó a Reformátorok terén. (1800-1400 Ft)

30-án, szerdán 10.00 BAJOR GIZI SZÍNÉSZMÚZEUM… pincétől a manzárdig, ahogy a hétköznapi látogató nem láthatja, színész sztorikkal, filmrészletekkel. (1900 Ft)

OKTÓBER-NOVEMBER

További őszi sétáink időpontja szervezés alatt (lásd lent!)

HASZNOS INFÓK:

*****************

*** ELŐZETES JELENTKEZÉST KÉRÜNK! Ekkor derül ki az indulási helyszín és a számlaszám, amire a RÉSZVÉTELI DÍJ ELŐRE UTALANDÓ (vagy OTP-ben befizetendő) séta előtt 4 nappal. Email: kertvarosiidoutazo@gmail.com – tel.: 20/9310-800

*** Ha több árat lát, a 2. a nyugdíjas/diák ár, egyes esetekben 3. a 70 éven felüli.

*** A séták általában 3 ÓRÁSAK, a városlátogatások fél-egésznaposak. Az ettől eltérőt az adott sétánál jelezzük.

*** A sétákat 6 ÉVEN FELÜLIEKNEK ajánljuk. 10 éves korig a séták többsége ingyenes (kivéve: egyes múzeumi séták, ill. a buszos túrákon és az egésznapos városlátogatásokon kedvezményes áron vehetnek részt).

*** ESŐS, borús időben is indulunk! Kivéve a természetsétákat, ám ott is előre utalandó a díj, amit visszautalunk, ha elmarad a program.

*** MI A MÚZEUMI SZERDÁK SOROZAT? Szerdánként a főváros kicsi, rejtett, kevésbé ismert, ám értékes gyűjteményeit egyedi tárlatvezetéseken ismerjük meg, és bejárjuk a környéket is.

*** A városnézések csoportok, kisebb társaságok számára más időpontokban is kérhetők.

*** Születésnapra, ünnepre bármely értékben AJÁNDÉKOZHAT SÉTAJEGYET, személyre szóló felirattal!

*** Szakmai támogató: Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ – Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény; társszervező: Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság.

*** Túravezető: Benedek Ágnes helytörténész.

*** PROGRAMVÁLTOZÁS lehetséges!

— Sétáink biztonságos körülmények közt zajlanak, az idő többségét a szabadban töltjük, szűk, zsúfolt terekbe nem megyünk. Kihangosítót használunk, ennek köszönhetően távolabb is hallható a vezető hangja. Nem állunk egymáshoz túl közel. Zárt térben kérünk maszkot használni.

— Azokra a sétákra is VÁRJUK A JELENTKEZÉSEKET emailben, melyeknek még nincs időpontja – így könnyen vissza tudunk jelezni az új időpontokról, és az igényt is érzékeljük, tudunk tervezni.

Ha betegnek érzi magát, maradjon otthon, és értesítsen, a befizetett összeg felhasználható más sétán.

***********************************

  1. kerületi séták tervezett séták 2020-ban:

*** MÁTYÁSFÖLD legszebb villái III.

Paulheim-villák, Mátyás király tér, Erzsébet-liget, Dozzi-villa, volt szovjet főparancsnokság, Steinschneider-villa, kiállítással (1800-1400 Ft)

*** MÁTYÁSFÖLDI REPTÉR, és a Felsőrákosi-rétek, Rákos-patak – könnyű természetséta zoológussal (1800-1400 Ft)

*** KASTÉLYTÓL KILÁTÓIG: Nagyiccétől Sashalomig (1800-1400 Ft)

*** NYOMOZÁS AZ ELSŐ MAGYAR SOROZATGYILKOS után a tetthelyen, Cinkotán, kóborlással a bezárt ótemetőben. 12 éven felülieknek! (1800-1400 Ft)

*** SZENTMIHÁLYI ÓTEMETŐ BÓKLÁSZÓ ÚJDONSÁG!

A 70 éve bezárt ódon sírkertben mesélünk a település nagyjairól, hadisírok, zsidó temetőrész. (1800-1400 Ft)

*** CSOKIMÚZEUM, kóstolás, ÁRPÁDFÖLD nevezetességei, Tóth Ilonka Emlékház. 6 éven felülieknek! (2200-1800 Ft)

*** SZENTMIHÁLYI ZSIDÓ EMLÉKEK, séta dr. Goldberger Tamással, a Szilánk(-ok) c. könyv szerzőjével, új kilátóval. 12 éven felülieknek! (1800-1400 Ft)

*** TRIANONI EMLÉKMŰVEK A KERTVÁROSBAN ÚJDONSÁG!

Két felújított régi (Mátyásföld, Cinkota), és egy néhány éve állított új emlékműhöz (Sashalom) látogatunk el, sovinizmus-mentesen mesélünk történetükről, és arról, az ide menekültek miként segítették a hajdani községek fejlődését. BKV-busszal utazunk. (1800-1400 Ft)

*** KERÉKPÁRTÚRA a NAPLÁS-TÓIG… a mátyásföldi villanegyedtől, a Szilas-patak mentén, kihangosítós idegenvezetéssel. Könnyű bringázás, egyenes terepen, 3-3,5 órában. (1800-1400 Ft)

 

*****************************

Múzeumi séták – 2020-as tervezet:

*** SZECESSZIÓS KŐBÁNYA, Lechner templom, új helytörténeti gyűjtemény, volt zsinagóga.

*** ORSZÁGOS LEVÉLTÁR ÉS VÁR-séta

Amerigo Tot műtermével és titkos kerttel (1900 Ft)

*** PESTERZSÉBET 3 CSODÁJA

Múzeum a villában, elképesztő monumentalitás: Rátkay-Átlók galéria, Szent Erzsébet templom – séta+3 épület! (1800-1400 Ft)

*** FALU A VÁROSBAN ÚJDONSÁG!

A cinkotai tájházban kiderül, hogyan éltek 100 éve falusi eleink, és megszagoljuk a faggyúszappant is. A Kertvárosi Tanyaudvarban simogatható kecskegidák mellett háztáji állatok seregével ismerkedünk.

*** LÓVASÚT, Zugliget ÚJDONSÁG!

Séta a Tündérszikla és a Libegő alatt, megnézzük a csodásan felújított Lóvasút végállomást és a Zugliget kiállítást (1800-1400 Ft)

 

*******************************

Fővárosi és kisvárosi séták 2021-ben:

*** AZ ISMERETLEN GYÖNGYSZEM: FÓT

*** SOKSZÍNŰ RÁCKEVE különbusszal ÚJDONSÁG!

*** GASZTRO-KULT-TÚRA, lakásétterem, kulturális és valódi ínyenc falatok

*** SZERETHETŐ JÓZSEFVÁROS, kóstolókkal ÚJDONSÁG!

*** ZSINAGÓGA és zsidó lakásmúzeum ÚJDONSÁG!

*** FERIHEGYI REPÜLŐTÉR látogatás, kulisszatitkokkal – buszos reptérbejárás. 6 éven felülieknek! (4400-3800 Ft)

*** A MAGYAR PÉRE-LACHAISE: SÉTA A FIUMEI ÚTI SÍRKERTBEN …a 16. kerület nagyjai után kutatva, a Kossuth, Deák mauzóleumok megtekintésével. (1800-1400 Ft)

*** A rekordok városa: VERESEGYHÁZ – MEDVEOTTHON-látogatással, kisvonatozással. Városnézés, vásári forgatag, múzeum, az építész mutatja be az új kerek templomot és a régészeti ásatást. (3900 Ft, 10 év alatt 2400 Ft)

*** A barokk csoda: VÁC – városnézés, múmia-kiállítás, Sajdik karikatúra gyűjtemény (2900 Ft)

*** VARÁZSLATOS GÖDÖLLŐ – Királyi váró, Sisi, kastélypark, művésztelep

 

****************************

A facebook új rendszere szerint már nem, vagy alig láthatjuk az általunk kedvelt vagy követett oldalak bejegyzéseit saját üzenőfalunkon (helyette az ismerőseink bejegyzéseit látjuk).

Ha a FACEBOOKON szeretné látni Kertvárosi Időutazó bejegyzéseit, ez a teendője: a Kertvárosi Időutazó oldalon kattintson a borítókép alatti „Követed” gombra, válassza ki a „Megjelenítés elsőként” opciót, és pipálja ki!

 

Ha időben szeretne értesülni a városnézésekről, KÉRJEN HÍRLEVELET egy válaszlevélben. Havonta átlagban egy értesítőt küldünk.

Elnézést, ha duplán kapja meg levelünket!

Ha a jövőben nem szeretne a Kertvárosi Időutazó oldaltól levelet, programajánlót kapni, jelezze egy válaszlevélben.

 

Üdvözlettel:

Benedek Ágnes

Kertvárosi Időutazó

20/9310-800

kertvarosiidoutazo@gmail.com