Budapesti Honismereti Társaság

Körössy Albert Kálmán építészete

“Díszítő érzékkel átszőtt tudás.” – Körössy Albert Kálmán építészete címmel szeptember 20-án 15 órakor az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Dísztermében nyitják meg a Magyar Építészeti Múzeum vándorkiállítását.

A megjelenteket köszönti Péterfi Rita főigazgató (OPKM), Ritoók Pál főmuzeológus (MÉM-MDK), Bogdán Melinda igazgató (OPKM) – a tárlatot megnyitja Hadik András művészettörténész.

Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum: VIII. ker., Könyves Kálmán krt. 40.

A kiállítás kurátora: Baldavári Eszter

“Kőrössy Albert Kálmán a századforduló magyar építészettörténetének méltatlanul elfeledett alakja, aki nemcsak Lechner Ödön magyaros formanyelvének követője volt. Életművén keresztül bemutatható a Hauszmann Alajos épületeiről ismerős historizálás, a német Jugendstil hazánkban teret nyert szellemisége, a magyar fauna és flóra korai megjelenése századfordulós építészetünkben, sőt még Kós Károly és a Fiatalok művészetére jellemző homlokzatok és az art déco geometrikus formái és szimmetriája is. A művész a 20. század elejének közvetítőjeként járta körbe a legfrissebb áramlatokat, és építette magyar hagyományaival modern formába. Az építész születésének 150. évfordulója alkalmából a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ rendez kiállítást.” – forrás: www.imm.hu.