Budapesti Honismereti Társaság

Régészeti kutatások a budai Várban

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában (I. ker., Királyi Palota, E épület) április 17-től július 31-ig lesz látogatható a VÁRNEGYED A FÖLD ALÓL – 10 ÉV RÉGÉSZETI KUTATÁSAI A BUDAI VÁRBAN című időszaki tárlat.

A budai Várnegyed régészeti emlékei – az egykori uralkodók, udvaruk és a jómódú polgárok lakhelye, valamint a hozzájuk kapcsolódó leletanyag – kiemelkednek a hazai középkori emlékek közül.

A mind írott, mind képi forrásokban bővelkedő budai Várnegyed régészeti kutatása csak a második világháború után kezdődött meg. Az elmúlt több mint 70 évben azonban egymást érték az ásatások, számtalan publikáció és kiállítás mutatta be az itt feltárt eredményeket. Ez idő alatt a Budapesti Történeti Múzeum négy-öt régészgenerációja ismerte meg, „ásta bele” magát a budai vár történetébe.

A kiállítás az elmúlt tíz év eredményeiből ad válogatást. Noha egy évtized a történelemben rövidnek számít, ezek az évek a kutatás számára igen fontos időszakot jelentenek: a Várnegyed területén történő építkezésekhez, beruházásokhoz, valamint a Nemzeti Hauszmann Tervhez kötődő, megelőző ásatások során nem várt újdonságokra bukkantak a múzeum szakemberei. Az érdeklődők többek között az egykori Városháza, a karmelita épületegyüttes (ma Miniszterelnökség), a Várkert Bazár, a Mátyás-templom és az Erdélyi bástya (Táncsics Mihály utca) területén végzett régészeti kutatások eredményeibe nyerhetnek bepillantást.

A kiállítás kurátorai: Terei György és Takács Ágoston