Budapesti Honismereti Társaság

A Z és az Alfa generációk kiadványai

XVIII. Országos Honismereti Kiadványszerkesztői Konferencia

 

A Honismereti Szövetség tagszervezete, a Budapesti Honismereti Társaság társszervezésével 2021. november 19-21. között Budapesten rendezi meg Honismereti Kiadványszerkesztői Konferenciáját. Az idén immár 18. alkalommal sorra kerülő Konferencia témája „A Z és az Alfa generációknak szóló honismeret-helytörténeti kiadványok”. A rendezvény országos szakmai fóruma tanároknak, pedagógusoknak, honismereti kiadványok készítőinek .

Az oktatási segédkönyvek mellett egyre inkább a népszerűsítő, útikalauz, felfedező- foglalkoztató jellegű kiadványok válnak népszerűvé a legfiatalabb generáció körében, akik a kiadványok segítségével, játékos felfedezés során ismerhetik meg lakóhelyüket, a patinás házak, ódon kapubejárók, macskaköves, flaszteres utcák történetét.

A konferencián a hazai kiadványok és szerkesztők mellett bemutatkoznak határon túli magyar honismereti könyvek. A hagyományos könyv formátum m ellett megjelennek a ma egyre népszerűbb családi foglalkoztatócsomagok, közöttük a Magyar Nemzeti Múzeum felfedező hátizsákja.

A konferenciával célunk fórumot biztosítani a szakmai közösség számára, a tapasztalatcseréhez, egyúttal felhívni a szélesebb közönség, tanárok, szülők figyelmét a színes, izgalmas honismereti kiadványokra, amelyekkel az ország legkülönbözőbb területeit fedezhetik fel a gyermekek, diákok, fiatalok.

Az előadások megtartására honismerettel foglalkozó pedagógusokat, középiskolai tanárokat, szerkesztőket, történészeket, múzeumpedagógusokat, kulturális szakembereket kértünk fel.

A program része a vendéglátó város, Budapest, történelmi, művelődéstörténeti értékeinek megismerése is.

A konferencián 22 előadó, 17 előadásából, több mint 50, a legfiatalabb generációnak szóló honismereti, helytörténeti kiadványt ismerhetnek meg az érdeklődők.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

A konferencián a sajtó számára a részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük a szerkesztőségeket, hogy az akkreditálás zavartalan lebonyolítása érdekében a programon résztvevő munkatársaik nevét, beosztását, személyazonosítóokmányuk számát legkésőbb 2021. november 18-án, csütörtökön 16.00 óráig küldjék el a honismerettitkar@gmail.com címre Juhász Zoltán András országos titkár részére.

A Szövetségről és a XVI II. Országos Honismereti Akadémia programjáról bővebben itt tájékozódhatnak: www.honismeret.hu

Honismereti Szövetség