Budapesti Honismereti Társaság

Az Élő múzeum

Az Élő Múzeum a Magyar Nemzeti Múzeum programsorozata, ahol életre kel a történelem – megmozdulnak a tárgyak és megszólalnak a régmúlt emberei. 🕰

🔸 Február 23. 17:00 – Évszázadok női szemmel II.
Milyen szerep jutott a családban egy nőnek? Házasodhattak-e egyáltalán szerelemből? Miről mesél egy fekete gyászruha, egy fotó vagy egy szobabelső? Az élő múzeum programon olyan nőket helyezünk a középpontba, akik a „hosszú 19. század” és a „rövid 20. század” során tevékenységükkel ki tudtak tűnni a férfiak uralta világban.

🔸 Április 19. 17:00 – Sisi és Andrássy
Két élet, melyek összefonódtak a nemzet emlékezetében. Mi volt az alapja a pletykáknak? Életre kel Erzsébet királyné és Andrássy Gyula kora, megelevenedő karakterek vezetnek be a múlt kulisszái mögé a reformkortól egészen az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásáig.

🔸 Május 17. 17:00 – Élő fényképalbum
Ki ne szeretné nézegetni a családi fényképalbumot? Nagyszülők, nagynénik, unokatestvérek intenek vissza egy-egy képről, miközben a múltba merevedett pillanatokon keresztül történeteket is mesélnek a fotók és a sárgult lapok hátulján lévő feliratok. De mi lenne, ha tényleg megmozdulnának a képek és mesélni kezdenének a szereplők? Jöjjön el élő múzeum programunkra és tudjon meg még többet a XX. század fordulópontjairól.

🔸 Június 14. 17:00 – A nemzet múzeuma – Interaktív épülettörténeti séta
Idő- és térutazás az MNM épületében, történetek az MNM épületéről és az múzeumhoz kötődő személyekről és a magyar történelemben betöltött szerepükről. Megszólalnak az elmúlt kétszáz évben itt megfordult személyek, a titkok tudói. Vajon mit mesélnek?