Budapesti Honismereti Társaság

Egy luxusszálló története

A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi és Vendéglátóipari kara  V. kerületi Alkotmány utcai épülete (V. ker., Alkotmány u. 9-11.) ad otthont november 16-tól a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumból átköltözött GRAND HOTEL ROYAL BUDAPEST – A LUXUSSZÁLLÓ TÖRTÉNETE A KEZDETEKTŐL NAPJAINKIG című időszaki kiállításnak. A 2024. június 30-ig megtekinthető tárlat megnyitóján a köszöntőket követően került sor a két intézmény közötti együttműködési megállapodás aláírására, melyben rögzítették, hogy kibővítik szakmai partnerkapcsolatukat és a jövőben számos további területen – többek között képzések, szakdolgozati konzultációk, témajavaslatok, közös rendezvények, kiállítások, fotópályázatok – is együttműködnek.

„Közös feladatunk megőrizni a szakmánk múltjához kötődő értékeket, és az innováció mellett a hagyományokkal, a múlttal is megismertetni a fiatalokat. Örülünk neki, hogy a Kar 50 éves évfordulójára készült, a hazai szállodaipar történetét bemutató tablósorozat után újabb közös kiállítást üdvözölhetünk a hazai turizmus-vendéglátás legjelentősebb képzőhelyén” – mondta dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja.

A GRAND HOTEL ROYAL BUDAPESTRŐL

A Royal Nagyszálló megnyitásakor öt emeletén 350 szoba volt, a millenniumi évfordulóra érkező látogatók kiszolgálására létrejött hotel pedig akkoriban még újdonságnak számító lifttel, telefonnal és villanyvilágítással várta vendégeit. Éttermek, kávéházak, egy falfestményekkel díszített bálterem, társalgók, tárgyalószoba és még egy fodrászat is helyet kapott a több mint 31 ezer négyzetméter alapterületű épületben, ami az 1990-es években bekövetkezett bezárásáig több millió vendéget szolgált ki. A hotel 2003-ban nyílt meg újra Corinthia Budapest Hotelként, amit azóta több nemzetközi díjjal is elismertek. A kiállítás látogatói most bepillantást nyerhetnek a több mint 125 éves szálloda történetébe, megismerkedhetnek a szállodába érkező hírességekkel, a 2006 óta működő Royal Gyógyfürdővel, valamint a híres Royal Apolló, később Vörös Csillag Filmszínházként ismert mozival. Az érdeklődők megtudhatják mi is az a kolonc, milyen feladatot látott el a csőposta, és mit jelentett anno a boyszolgálat.

A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (Budapest., III. ker., Korona tér 1.) 2023. április 18-tól szeptember 17-ig volt korábban látogatható a Grand Hotel Royal Budapest című időszaki kiállítás. A szálló 1896-ban nyílt meg Európa legnagyobb szállodájaként…