Budapesti Honismereti Társaság

Észnek hódol az érc

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szeptember 1-i, 17 órai  könyvbemutatóján „Észnek hódol az érc…” Album Tiringer Ferenc (1875-1947) tiszteletére című kötetét Mika Edit helytörténész mutatja be. Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

 

Bánszky Pál-Benedek György-Dömötör Tibor Attila: Tiringer Album  „Észnek hódol az érc…”. Kecskeméti Városszépítő Egyesület, Kecskemét, 2020. 180 p. 200 fotó.

Meleg szívvel ajánlom mindenkinek (szerző: Mika Edit) egy aranykoszorús műlakatos mester, Tiringer Ferenc (1875—1947) munkásságát bemutató albumot. Kiemelten ajánlom azoknak, akik a mai világban önkéntelenül is rácsodálkoznak egy-egy épületrészletre, kandeláberre, egy különleges kerítésre, akár egy díszes kapubejáróra.

Az album végig kíséri életútját a sármelléki kovácsinas évektől a külföldi kézműipari iskolákon keresztül mindaddig, amíg végül a vasművességet magas szinten művelő mesterré vált, aki családi vállalkozásával meghatározta Kecskemét városának arculatát is.

Élettörténetét eredeti képeslapok, a mester korabeli bizonyítványai, reklámanyagai és családi fotói egészítik ki. Az album gazdag képanyaggal mutatja be a műhelyből kikerülő munkákat, lakásdíszeket, használati tárgyakat, épület kiegészítőket.

Budapesten legfontosabb helye Jungfer Gyula műhelye (ma 1087 Budapest, Berzsenyi utca 6.), ahol 1894-től dolgozott, majd innen indult európai vándorútra.

Később, mikor kecskeméti üzeme beindult, az egykori IV. kerületi Piarista utca 4. szám alatt levő Schopper J.G. RT. „Budapest Vasudvarába”, majd a Józsefvárosba, a mai 1085 Üllői út 32. számú házban egykor működött Heinrich Ferenc és Fiai Vasárukereskedésbe szállította a budapestieknek eladásra szánt árukészletét.

Az albumban bemutatott, egykoron híres terem-berendezéseiről csak részben tudok számot adni. Az egykori Budapest Hotel Britannia, majd a Teréz körúti Béke Szállóban, (ma Radisson Blu Béke Hotel) már nem lelhetőek fel az egykori díszes csillárok és falikarok. A szállodában működő Szondy Söröző cégére, ablakdíszítő rácsai fogasai sincsenek eredeti helyükön. A felújítás előtt álló Mátyás Pincében a mester munkái viszont a képeknek megfelelően megtalálhatóak. Az album a kiadónál rendelhető meg (info@kvsze.hu).

Megjelent a Városunk – Budapesti Honismereti Híradó 2021/2. (áprilisi) számában.