Budapesti Honismereti Társaság

Ferencváros díszítőművészete

A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben (bejárat az Erkel u. 15. szám felől) december 4-én 17 órakor Mészáros Gábor fotóiból készült Ferencváros díszítőművészete című tárlatot Nagy Attila építész nyitja meg.

FERENCVÁROS DÍSZÍTŐMŰVÉSZETE
Összeállítás Mészáros Gábor fotóművész
épületdíszeket ábrázoló alkotásaiból

Megnyitó: 2018. december 04., kedd 17 óra
Immár közel kétévnyi fáradhatatlan fotós munka eredményét láthatják a tárlatra látogatók a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény kiállítótermeiben.
Az épületfotózás talán egyik legfontosabb pillérei az esztétikai érzék, a technikai tudás, dokumentáló szemlélet becsületessége. Mészáros Gábor fotói a motívumok kalandos felfedezésétől kezdve az exponáláson és az utómunkán át a nyomtatásig személyes alkotói folyamatról árulkodnak. Ez a gondolkodás e kiállítás alkalmával válik univerzálissá, felkészítve minket is a múlt remekműveinek
befogadására.
Az épületek homlokzatain látható díszek, motívumok, domborművek, szobrok mágnesként vonzzák a tekintetet. Az utcákon sietők meg-megállnak egy pillanatra és talán elgondolkodnak azon, kik lehettek azok a megrendelők, akik ezeket a díszeket házaikon látni akarták, s kik lehettek azok, akik megtervezték és létrehozták e díszítőművészeti alkotásokat. Mészáros Gábor fotóművész fényképei közel hozzák a műveket és bizonyítják: a tehetség, szakértelem és kreativitás együttese igazi remekműveket eredményezett az 1880-as, 1890-es, vagy akár az 1910-es évek Budapestjén, a Belső-, és Középső-Ferencvárosban.
„Előre-hátra tologatta tagozatait. Nagy árnyékvetésű mélyedéseket és domborodásokat teremtett a falak felületén. Csavarta az oszlopot, megtörte a párkányt, görbére hajlította az alaprajzot, rizalitokat tolt előre, aszimmetrikussá hajlította a mezőket, nyüzsgést és mozgást telepített a falsík egykori elvont geometriájára. Pezsegni, élni kezdett az épület, a józan fegyelem és fölényes nyugalom egyszerre eltűnt. Ily értelemben majdnem plasztikai bélyegűvé lett maga az architektúra. Szobrokat építettek, mint ahogy a barokkban házakat mintáztak. Ez volt a múlt.
Manapság azt akarjuk, hogy a díszítőművész járjon kezére az építésznek, adjon új hangsúlyt a szerkezetek fontos pontjainak.” (Lyka Károly)
A kiállítás 2019. február 16-ig látogatható keddtől péntekig 10 és 18 óra között, szombaton 10-től 14 óráig.
Helyszín: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
1092 Budapest, Ráday u. 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)