Budapesti Honismereti Társaság

Sándy Gyula és a Hegyvidék

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben (XII. ker., Zugligeti út 64.) a Napsugaras tornyok építésze – Sándy Gyula és a Hegyvidék c. kiállítást november 29-én 18 órakor Konok Tamás, a Nemzet Művésze, Sándy Gyula unokája nyitja meg.

Napsugaras Tornyok építésze. Sándy Gyula és a Hegyvidék.

Helytörténeti Kiállítás

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ, Sándy Gyula építész születésének 150. évfordulója alkalmából rendez közös kiállítást a Lóvasúton.
A kiállítás Sándy Gyula életművét mutatja be számos híres tervrajzán, dokumentumain és épületein keresztül, de kerületi kötődésére is nagy hangsúlyt fektet, miután Sándy Gyula pályafutásának több időszakában is alkotott a Hegyvidéken. Rokonai és barátai számára már a századfordulón tervezett nyaralókat Kútvölgybe, majd az első világháború után a frissen részvénytársasággá alakult Süss Nándor-féle Precíziós Mechanikai Intézet (a későbbi MOM) fő épületéhez készített bővítési terveket. Legfőbb kerületi munkája pedig egyértelműen az 1923-25 között felépült budai Postapalota, mely egyúttal egész életművének is a legfontosabb alkotása. A különböző időszakokban készült tervekben Sándy különböző stílusok alkalmazásával csillogtatta meg tehetségét.

Megnyitó: 2018. november 29. csütörtök 18.00

Köszöntőt mond Csepreginé Volosinovszki Mária, a XII. kerület oktatási és közművelődési iroda vezetője, valamint dr. Varga Mariann a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központnak megbízott igazgatója.

A kiállítást megnyitja Konok Tamás, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar festő- és szobrászművész.

A kiállítás látogatható 2019 április 30-ig.

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Fotó: Sándy Gyula