Budapesti Honismereti Társaság

Hajó a ködben – a Weiss Manfrédok

A FSZEK Sétáló utcai Könyvtára (1211 II.Rákóczi F. út 106.) szeretettel vár minden érdeklődőt 2023. október 4-én 17 órára Helytörténeti esték sorozatunk következő programjára: Hajó a ködben címmel  Závada Pál Kossuth-díjas íróval dr. Cserhalmi Zsuzsanna irodalmár beszélget. 

A program az Otthon a Könyvtárban – Családi nap záró rendezvénye, mely a Budapest 150- Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.
Rövid ismertető a könyvről  www.moly.hu oldalról:
“A hajó a ködben hősei az ország legnagyobb vállalatbirodalmának, a Weiss Manfréd Műveknek az örökösei – a gazdasági, politikai és szellemi élet ismert szereplői és magánemberek, barátok és vetélytársak, nők és férfiak, egy izgalmas viszonyokból szőtt, nagyszabású rokonság. De minthogy többségük zsidó származású, és 1944 életveszélyes tavaszán vagyunk, az ő történetük – a családtagok roppant vagyona folytán – egyszeri és különleges lesz, huszadik századi történelmünk egyik közismert esetévé válik. Ezt a históriát híven próbálja követni a Hajó a ködben – műfajára nézve viszont hamisítatlan Závada-regény: Hőseinek közvetlen közeléből tudósít, megszólaltatja őket a túlélésért folytatott vagy éppen szerelmi természetű küzdelmeikben, megalkuvás, árulás vagy heroikus helytállás közben. S miközben a viták a rokonság közös sorsa körül forognak, annak is tanúi lehetünk, ki miért és hogyan dönt a maga üzleti- és szívügyeiben, távozás és maradás dolgában – vagy akár végső élet-halál-kérdésekben.”
Helyszín: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sétáló utcai Könyvtára
(1211 Budapest, II. Rákóczi F. út 106..; e-mail: fszek2101@fszek.hu)
Holczman Krisztina
könyvtárvezető