Budapesti Honismereti Társaság

Helytörténeti séták Budapesten

KERTVÁROSI IDŐUTAZÁSOK elnevezéssel budapesti helytörténeti séták gazdag választékával találkozunk májusban és júniusban is az évtizedek óta Benedek Ágnes helytörténész által vezetett sétákon. Egy kis “izelítő”: Bálozó Mátyásföld – Pesterzsébeti csodák – Bűnséta/nyócker – Levéltár ……

Kedves Sétatársunk!

JÓ HÍR! Helyreállt a rend, minden email-fiókba be tudok lépni, a továbbiakban használható a kertvarosiidoutazo@gmail.com cím.

ÚJDONSÁG! Májusi séták: 4-én BÁLOZÓ MÁTYÁSFÖLD, 8-án PESTERZSÉBET 4 csodája, 14-én BŰNSÉTA Józsefvárosban Rendőrmúzeummal, 15-én Országos LEVÉLTÁR ÉS VÁR-séta

Ápr. 28. és május 1. között várhatóan nem leszek net-közelben, ezért aki ezidő alatt jelentkezik, május 2-án kaphat választ.

**********************************************************

SÉTANAPTÁR 2024. MÁJUS

***********************************************************

Júniusi sétáink szervezés alatt!

Ha két árat lát, az alacsonyabb a nyugdíjas/diák ár! Ha egyet, akkor egységes az ár.

Sárga = hétköznap Zöld = hétvége vagy ünnepnap

 

05.04. szombat 10.00 BÁLOZÓ MÁTYÁSFÖLD ÚJDONSÁG!

Kiderül, hol és miként mulattak eleink, 3-4 hajdani bálterem bejárásával: ahol a puccos bálokat rendezték 1890-től, ahol a jazzre ráztak a 20-as években, ahol az egyetemisták is sírva vigadtak a cigányzenére a 30-as években, és ahol a szovjet pezsgővel teli poharak koccantak a 60-as években… (1900-2400 Ft) Jelentkezés 05.02-ig!

 

05.08. szerda 10.00 PESTERZSÉBET 4 csodája ÚJDONSÁG!

Templomtól villáig sétálunk Pesterzsébet központjában, érintve a szecessziós városházát és Sisi szobrát. Belülről is megcsodáljuk a Szent Erzsébet templomot, betérünk a Gaál Imre Galériába, ahol többek közt történelmi babakiállítás vár. Az ódon villában megújult a Pesterzsébeti Múzeum, vezetéssel nézzük meg. Végül átugrunk az elképesztően monumentális festményeket felvonultató Rátkay-Átlók Galériába. Leesik az állunk a csodálkozástól! (1900-2400 Ft) Jelentkezés 05.03-ig!

 

05.14. kedd 10.00 BŰNSÉTA Józsefvárosban és RENDŐRMÚZEUM ÚJDONSÁG!

Józsefváros mélyén kóborlunk, és felidézünk pár furcsa helyi bűnesetet a múltból, közben látjuk, miként újul meg a „nyócker”. A Rendőrmúzeumban Rózsa Sándor koponyája, Kántor, a Viszkis, Mágnás Elza, a legnagyobb bűntények relikviái, és egy börtöncella várnak – történész vezetésével. Felvesszük a „részegszemüveget” és ujjlenyomatot adunk – ha akarunk! (1900-2400 Ft) Jelentkezés 05.07-ig!

 

05.15. szerda 10.00 ORSZÁGOS LEVÉLTÁR ÉS VÁR-séta

A 100 éves, monumentális épületben történelmünk fontos pillanatait örökítették meg a falakon. A patinás épületet és a raktárt is vezetéssel járjuk be, a középkor óta őrzött kincsekbe is betekinthetünk, azokról számos érdekességet megtudunk. Előtte a vársétán az új építkezésekkel átalakuló negyedről hallunk. (2600 Ft) Jelentkezés 05.08-ig!

********************************************

VÁROSNÉZÉSEK JÚNIUSBAN és később

********************************************

*** HÉTVÉGÉN ***

MÁTYÁSFÖLD LEGSZEBB VILLÁI (I.) – várhatóan júniusban

A Pilóta utca és környéke évszázados platánfái és védett villái közt sétálunk. Történeteken át bepillantunk a hajdani „luxuslakópark” életébe. Belülről is megcsodáljuk a nyaralótelep katolikus templomát és bejárjuk pincétől a padlásig a századfordulós Kartal-villát, mely eredeti állapotában áll ma is. Kívülről gyönyörködünk a látványosan felújított szecessziós Dozzi-villában.

MÁTYÁSFÖLD LEGSZEBB VILLÁI (II.)

A Mátyás király tér után Mátyásföld keleti részén, a Huszár utca környékén bóklászunk a századfordulós villák között, és az elitről mesélünk. Több egykori báltermet érintünk, hallunk a bálozási és úri nyaralási szokásokról. A volt pihenőparkot, az Erzsébet-ligetet keresztül-kasul bejárjuk. Érintjük a többmilliárdos villát is.

MÁTYÁSFÖLD LEGSZEBB VILLÁI (III.)

A villanegyed középső részén, „Mátyásföld szívében” sétálunk, az Imre utca és az Erzsébet-liget környékén. Itt látjuk a legtöbb korhűen felújított Paulheim-villát, és érintjük a szecessziós Dozzi-villát is. A volt szovjet főparancsnokságra lehetőség szerint be is megyünk. A Steinschneider-villában kiállítás vár. Az Erzsébet-ligeten is átsuhanunk.

MÁTYÁSFÖLD LEGSZEBB VILLÁI (IV.) Törley-műteremlátogatással A (II.) séta rövidebb verziója. Mátyásföld középső és keleti részén sétálunk, majd R.Törley Mária tündérkertjében és galériájában kalauzol bennünket a szobrászművésznő.

 

KASTÉLYTÓL KILÁTÓIG: Nagyiccétől Sashalomig

…Festetics-kastéllyal (kívülről), határkővel, templommal, parkokkal, budai panorámás kilátóval a Reformátorok terén, és számos meghökkentő történettel a kocsmáros álmából született településen.

A CAPRERA-FORRÁSTÓL a Csobaj-bányáig

Könnyű természetséta Cinkotán, a festői szépségű kis patak mentén, egészen a forrásig, az enyészet parkjává vált bezárt strandon, és a külszíni Csobaj-bányában. Indulási helyszín az Örs vezér téri metrótól HÉV-vel 15 percre.

MÁTYÁSFÖLDI REPTÉR – természetséta

Kalandozás a mára zöld mezővé, védett állatok és növények rejtekévé vált egykori reptéren és a Rákos-pataknál – könnyű természetséta Pesten, metrótól 15 percre.

NAPLÁS-TÓ KILÁTÓVAL – természetséta

A főváros legújabb látványosságához, a Naplás-tavi „ferde toronyhoz” túrázunk a Szilas-patak menti „promenádon”. Könnyű természetséta Pesten, sík terepen, kb. 6 km, sok megállással. Indulási helyszín az Örs vezér téri metrótól busszal 20 percre.

 

HOLDVILÁGOS ZENÉS ESTI SÉTA Mátyásföldön Romantikus történetek a pislákoló utcai lámpák fényénél, aláfestő muzsikával a ’30-as évekből, koraeste, 2 órában.

IKARUS, TE CSODÁS! Az Ikarus hajdani dolgozójával járjuk be a gyártelepet és a környéket, megnézzük, mi lett világhírű buszgyárral, mely ma kínai tulajdonban van. (10 év felettieknek javasolt program.)

 

ÁRPÁDFÖLD: temető, turul, természet ÚJDONSÁG!

Új sétánkon parkok sokaságában sétálunk, Budapest, a „nagyfalu” elit végén. Úgy lépjük át a főváros határát, hogy észre sem vesszük a luxusvilláktól. Bejárjuk a szentmihályi, rég bezárt öregtemetőt, ami zsidó sírkertet is rejt. Sétálunk egy kispatak mellett, a Szitakötő-parkig. Ne keresd a térképen, civilek alakították ki és nevezték el.

ZSIDÓ EMLÉKEK Szentmihályon, öregtemetővel Séta a 16. kerületben, zsidó öregtemető bejárással, a téma kutatója, a Szilánk(-ok) c. könyv szerzője, dr. Goldberger Tamás vezetésével. Iparosok, kereskedők, a Károlyi fotóscsalád, és Palásthy Irén primadonna történetei…

SZOVJET LAKTANYÁK a Kertvárosban – várhatóan júniusban

A 16. kerületben 3 szovjet laktanya működött 1956 és 1991 között, és itt volt a főparancsnokság is. Végigjárjuk, mi emlékeztet ma ezeken a helyszíneken a katonai múltra Sashalmon és Mátyásföldön. Vezetőnk a témát feldolgozó „Minden jót elvtársak!” c. könyv történész szerzője.

NYOMOZÁS az első magyar SOROZATGYILKOS után

…a tetthelyen, Cinkotán, kóborlással a liános, bezárt öregtemetőben. A bádogos és a hordóba zárt szerelmek. 108 éve történt. Közben találkozunk Petőfi szellemével, hazafi grófnővel, ódon árvaházzal, és megpihenünk egy parasztportán. Pesten, metrótól 20 percre. 12 éven felülieknek!

 

KERTVÁROSI KINCSKERESŐ BRINGATÚRÁK Fedezd fel a 16. kerület legszebb, kerékpárral kényelmesen bejárható részeit: Ómátyásföldi villák, Szilas-patak, Sashalom, kilátó, Naplás-tó…

 

VERESEGYHÁZ, a rekordok városa

Belvárosi séta Makovecz-jellegű középületekkel, védett tavakkal, nyüzsgő nagypiaccal, kis múzeummal, régészeti ásatással a középkori templomban, és látványos új kerek templommal, melyet az építész mutat be, Zobay Nagy László. Kiderül az is, mitől fejlődik a város szédítő tempóban. Délután Medveotthon kószáló macikkal, és farkasbemutatóval. (3800 Ft + Medveotthon belépő)

VÁC, a barokk csoda

Városnézés helyi mindentudóval, barokk központ, diadalív, Duna-part – püspöki palota bejárással, múzeumlátogatásokkal: múmiák, várostörténet, Sajdik-karikatúrák… Közös félórás vonatos utazás oda-vissza. (3800 Ft + csoportáras belépők)

 

*** HÉTKÖZNAPOKON ***

BÁLINT GAZDA KERTJEI – várhatóan júniusban

Bálint gazda, az ország kedvenc kertésze 100 évesen hunyt el. Utolsó lakhelyén meglátogatjuk özvegyét, Récsey Antóniát, aki nemcsak a sashalmi kertet ápolja, hanem Bálint György emlékét is. Benézünk a könyvtárkertbe is, ahol diófát ültetett, és bejárjuk a Kertvárosi Tanyaudvart, ahol róla nevezték el a gyümölcsöskertet. (16. kerület)

A MAGYAR PÉRE-LACHAISE: séta a Fiumei úti temetőben – várhatóan júniusban

A Nemzeti Sírkert egy csodás park, mely a 19. század vége óta hazánk neves szülötteinek nyughelye – és kiváló fotótéma. Sétánk témája különleges: a 16. kerület elődtelepüléseinek nagyjai után kutatunk.

Bajor Gizi SZÍNÉSZMÚZEUM – villaséta

…pincétől a manzárdig, ahogy a hétköznapi látogató nem láthatja, Bajor Gizi történeteivel, színész sztorikkal, filmrészletekkel.

 

SCHIFFER VILLA és Epreskert – várhatóan júniusban

Villabejárás. A szecesszió gyöngyszeme, Róth Miksa üvegablakokkal, Zsolnay díszekkel, pénzügyőr múzeum, Epreskert (képzőművészet szabadtéren), Andrássy úti séta.

RÓTH MIKSA EMLÉKHÁZ – várhatóan júniusban

A szecessziós üvegfestészet és mozaikkészítés legnagyobb magyar mesterének egykori lakhelyén gyönyörködünk az alkotásokban, és rácsodálkozunk az épségben megmaradt századfordulós bútorzatra.

 

ÚJPEST, AMI NEM PANEL I.

Ahová bemegyünk: szecessziós városháza, grandiózus piac-kultúrtér, látványos zsinagóga. Amiről mesélünk: Károlyi grófok, zsidó kereskedők, iparosok, feltalálók…

VÍZIVÁROS: ékszerdoboz a budai vár alatt

…a Casanova-háztól a Toldy Gimnáziumon át a Szilágyi Dezső téri református templomig.

A Víziváros hangulatos utcácskáival, lépcsősoraival, iskoláival, templomaival és a dunai panorámával elvarázsolja a turistákat. Útba ejtjük a fentieken túl a Batthyány tér látványosságait, a Toldy lépcsőt, a látványos Hunfalvy házat, a Budai Vigadót, templomokat, Kolodko miniszobrokat… A Toldy gimnáziumba és a Neuschloss palotába be is megyünk.

PÉNZMÚZEUM, ARANYVONAT Tárlatvezetővel járjuk be a hajdani Postapalota megújult szecessziós épületében a kiállítást, mely látványosan, élvezetesen járja körül a pénz témakörét. Előtte kültéri épületbemutató séta és toronyjárás (lifttel), látványos panorámával.

BUDAI VÁR – átalakulóban, Amerigo Tot műtermével

A középkortól a XXI. századig sétálunk, a vár egyik végétől a másikig. Szépség, színek, árnyak, vágyak. A polgárváros ikonikus helyei után rácsodálkozunk a visszaépített pénzügyminisztériumra, a honvéd főparancsnokságra, a palotanegyedben a semmiből újjáteremtett Lovardára, Főőrségre, palotákra – és megismerjük mindezek hátterét. Minden nyitott ajtón bekukucskálunk, Amerigo Tot műtermébe be is megyünk…

FÓT, AZ ISMERETLEN GYÖNGYSZEM

Károlyi-kastély, grófi pár, gyerekváros, ősfás park tóval, Ybl-féle négytornyos templom. A kastélyban az ott élő grófnő mesél, vezetéssel nézzük meg a templomot és kriptát, és sétálunk az egykori gyerekvárosban.

*************************************

Kertvárosi Időutazó facebook-oldalán

*************************************

helytörténeti érdekességeket, fotókat teszünk közzé. Itt: Kertvárosi Időutazó

A séták, túrák részletes leírását kérésre küldjük, ill. olvashatók az újdonságok az összes séta közös facebook eseményében. Érdemes jelölni, hogy „ÉRDEKEL”, oda folyamatosan töltjük fel az új infókat. Katt ide! https://www.facebook.com/events/701235805196085

 

Ha időben szeretne értesülni a városnézésekről, KÉRJEN HÍRLEVELET válaszlevélben. Havonta átlagban egy értesítőt küldünk.

Elnézést, ha duplán kapja meg levelünket!

Ha a jövőben nem szeretne a Kertvárosi Időutazó oldaltól levelet, programajánlót kapni, jelezze egy válaszlevélben.

 

Üdvözlettel:

Benedek Ágnes

helytörténész – sétavezető

20/9310-800