Budapesti Honismereti Társaság

Hogyan lett Budapest a nemzet fővárosa?

A Hogyan lett Budapest a nemzet fővárosa c. könyv bemutatója és beszélgetés a FSZEK Ötpacsirta Szalonban (Bp. VIII. Ötpacsirta utca 4.)

február 9-én, pénteken 17 órai kezdéssel – időtartama 1 óra 30 perc körüli. A rendezvény a FSZEK Budapest Gyűjtemény és a FSZEK Központi Könyvtár eseménye.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük a kktitkar@fszek.hu címen jelezze.

 

Mi a titka egy metropolisz létrejöttének, tartós fennmaradásának? Mi lehet a kulcsa hosszú távon egy doktori iskola eredményes működésének?

A kérdésekre választ adó tanulmánykötet bemutatójára egy pódiumbeszélgetés keretében kerül sor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Ötpacsirta Szalonjában. Résztvevői a kötet szerzői közül kerülnek ki: Molnár Eszter Edina, Perényi Roland, Sipos András, Tátrai Viktor, Verő-Valló Judit. Moderátor: Kövér György.

A kötet Budapest egyesítésének 150., az ELTE BTK Történettudományi Doktori Iskola Társadalom- és Gazdaságtörténeti Doktori Program létrejöttének 30. évfordulójára készült. A mű szerzői a doktori program tanárai, témavezetői, alumnusai és doktoranduszai voltak. A kötetet Kövér György szerkesztette Kiss Zsuzsanna, Koloh Gábor, Somorjai Szabolcs közreműködésével. A doktori program meghatározó elemei a várostörténet kutatása, a népesedés- és családtörténet, a lakásviszonyok, az iskoláztatás és a társadalmi konfliktusok históriájának vizsgálata. A statisztikai források kvantitatív kiaknázása mellett a közreműködők a ’history from below’ jegyében a személyes források felhasználására, a makro- és mikrotörténelmi módszerek egyidejű alkalmazására törekednek; ez tükröződik a mű tanulmányaiban is.

Az esemény az ELTE BTK Társadalom- és Gazdaságtörténeti Doktori Program, a FSZEK Központi Könyvtár és a FSZEK Budapest Gyűjteménye közös rendezvényeként valósul meg.