Budapesti Honismereti Társaság

Józsefvárosi pillanatképek

Villanások – Pillanatképek Józsefváros elmúlt 150 évéből c. kiállítás szubjektív válogatást nyújt közgyűjtemények, sajtófotó-adatbázisok és közösségi archívumok fotóiból. Minden évtizedet egy fotó képvisel, így az 1870-es évektől napjainkig tartó időszakot összesen 16 kép jeleníti meg. A falon elhelyezett fotók melletti vetítő felületen a Fortepan gazdag józsefvárosi képanyaga látható, amely részben lakossági felajánlásokból jöhetett létre, és formálódik a mai napig. A gyűjtemény azoknak a lelkes magánszemélyeknek is köszönhető, akik fontosnak tartották, hogy megosszák családi albumaikat a Fortepan közösségi archívumával.

Arra kérjük a kedves látogatókat, ha tudnak, hozzanak magukkal egy Józsefvároshoz kapcsolódó fotót. Ezt a képet a kiállítótérben pontosan úgy dolgozhatják fel, mint egy igazi muzeológus: a fotójukat cérnakesztyűs kézzel, savmentes tasakba tehetik. Elkészíthetik a felvétel leíró kartonját, ahol megadhatják róla az összes fontos információt. Végül kurátorokká is válhatnak, hiszen fényképükkel – amely a kiállítás része lesz, és a későbbi látogatók is megtekinthetik – hozzáadnak a tárlathoz.

A kiállításon a Városegyesítés 50. évfordulójára készített személyes visszaemlékezéseket is olvashatják, és felcsendülnek az 50. évfordulóra komponált zeneművek.

A látogatókat megajándékozzuk képeslapokkal és a Józsefvárosi Múzeum legfrissebb kiadványával, melyet Rácz Judit történész-muzeológusunk írt Főváros születik címmel.

Helyszín: Józsefvárosi Múzeum Időszaki Kiállítótér, 1085 Budapest, József krt. 59-61.

A kiállításra a belépés díjtalan.

A tárlat megtekinthető:

  1. november 18-tól december 16-ig, valamint 2024. január 3-tól április 27-ig
    szerda – 14.00-18.00
    csütörtök – 14.00-18.00
    péntek – 14.00-18.00
    szombat – 10.00-18.00