Budapesti Honismereti Társaság

Keretvárosi helytörténeti séták

A nyári szünet után szeptemberben újraindulnak sétáink, a Kertvárosi Időutazások. Négy év után újra célpontunk VERESEGYHÁZ, a medvékkel és kultúrával. Szerdai újdonságaink közül ajánljuk a FÖLDTANI MÚZEUM bejárást, a szecessziós ÚJPESTET zsinagógával és városházával, az EIFFEL műhelyházat és a PÉNZMÚZEUMOT – mindegyiket tárlatvezetéssel.

Aki még nem járt velünk, annak először klasszikusunkat, a hétvégi MÁTYÁSFÖLDI VILLANEGYED bejárást javasoljuk, 3 különböző útvonalon.

MI A KERTVÁROSI IDŐUTAZÁS?

  1. évébe lépett a Kertvárosi Időutazó programsorozat. Több mint 40 féle különleges séta, buszos és bringás városnézés zajlik Kertvárosi Időutazóval Budapest 16. kerületében, a környező kisvárosokban, és múzeumi szerdák az ismeretlen főváros felfedezésére, ahol művészek műtermeibe és kevésbé ismert kiállításokba kukkantunk be.

Két évtized alatt több mint 23.000-en vettek részt Kertvárosi Időutazásokon, ahol Benedek Ágnes helytörténész és szakértő vendégei színes történetei segítik az időutazást a múltba.

Érdemes végigböngészni a kínálatot, mert számos újdonságot ajánlunk.

Ha valamelyik program felkeltette figyelmét, érdeklődjön tartalmáról, időpontjáról és jelentkezzen emailben! Adja meg telefonszámát is! Ekkor küldjük a BKV-val megközelíthető indulási helyszínt és a számlaszámot, amire a részvételi díj utalandó (vagy OTP-ben fizetendő) séta előtt legalább 4 nappal.

Kertvárosi Időutazó facebook-oldalán az adott eseményben is láthatja a részleteket, itt: Kertvárosi Időutazó A séták, túrák részletes leírását kérésre küldjük, ill. olvasható az összes Esemény itt: https://www.facebook.com/events/1227731857763071

 

*******************

SÉTÁK 2022 ŐSZÉN

*******************

*** 09.21. szerda 9.00-16.00 FÓT, AZ ISMERETLEN GYÖNGYSZEM (várólista) Károlyi-kastély, grófi pár, gyerekváros, négytornyos templom. Kastély és templom-látogatás vezetéssel. Elsősorban régi sétálóinknak! Ha felszabadul hely, a várólistáról is bekerülhetnek jelentkezők. (3200 Ft)

 

*** 09.25. vasárnap 10.00 A CAPRERA-FORRÁSTÓL a Csobaj-bányáig

Könnyű természetséta Cinkotán, a kis patak mentén, a volt strandon és a külszíni bányában. (1900-1600 Ft) Jelentkezés 09.22-ig!

 

*** 09.25. vasárnap 14.00 ROVARÁSZSÉTA a Csobaj-bányában

Azoknak, akik kedvelik, és azoknak is, akik irracionális félelmet vagy undort éreznek, ha összefutnak egy-egy rovarral. Mészáros Ádám hidrobiológus utóbbiakkal is megkedvelteti őket 1-2 óra alatt. A program összeköthető a Caprera-sétával. Találkozó a Honfoglaló és Levedi utca sarkán. Az Ökosodó Kertváros programsorozat része. Ingyenes!

 

*** 10.01. szombat 14.00 MÁTYÁSFÖLD LEGSZEBB VILLÁI (I.)

Sétálunk a Pilóta utca és környéke évszázados platánfasorai és védett villák közt. Történeteken át bepillantunk a hajdani „luxuslakópark” lakóinak életébe. Belülről is megcsodáljuk a nyaralótelep katolikus templomát. Kívülről gyönyörködünk az eredeti szépségében felújított szecessziós Dozzi-villában. (1900-1600 Ft) Jelentkezés 09.27-ig!

 

*** 10.02. vasárnap 9.00-17.00 VÁC, a barokk csoda

Városnézés helyi vezetővel, püspöki palota bejárással, múzeumlátogatásokkal: múmiák, Sajdik, várostörténet… (2900 Ft +csoportáras belépők) Jelentkezés 09.26-ig!

 

*** 10.05. szerda 10.00 A SZECESSZIÓS PALOTA: Földtani Múzeum *** ÚJDONSÁG!

Épületbejárás a Stefánián. Ásványokról, kőzetekről, ősmaradványokról izgalmas tolmácsolásban, majd séta a környéken. (1900-1600 Ft) Jelentkezés 09.30-ig!

 

*** 10.08. szombat 10.00 MÁTYÁSFÖLD LEGSZEBB VILLÁI (III.)

A villanegyed középső részén sétálunk, a Mátyás király tér és az Erzsébet-liget környékén Látunk korhűen felújított Paulheim-villákat, érintjük a szecessziós Dozzi-villát. Ahová belépünk: a volt szovjet főparancsnokságra és a Steinschneider-villába, ahol kiállítás vár. (1900-1600 Ft) Jelentkezés 10.04-ig!

 

*** 10.09. vasárnap 14.00-18.00 ZÖLD KINCSKERESŐ BRINGATÚRA *** ÚJDONSÁG!

A 16. kerület kevésbé ismert kiserdeit, parkjait járjuk be, és bemutatjuk azok értékeit.

A Nemnövekedés16 csoporttal és a Greenkubátor egyesülettel közös rendezésben. Az Ökosodó Kertváros programsorozat része. Ingyenes, ám előzetes jelentkezéshez kötött! Jelentkezés 10.05-ig!

 

*** 10.12. szerda 10.00 ÚJPEST, AMI NEM PANEL I. *** ÚJDONSÁG!

Ahová bemegyünk: szecessziós városháza, grandiózus piac-kultúrtér, látványos zsinagóga. Amiről mesélünk: Károlyi grófok, zsidó kereskedők, iparosok, feltalálók… (2800-2400 Ft) Jelentkezés 10.06-ig!

 

*** 10.15. szombat 09.00-17.00 VERESEGYHÁZ, A REKORDOK VÁROSA *** ÚJDONSÁG!

4 év után, újra! Belvárosi séta védett tavakkal, nyüzsgő nagypiaccal, kis múzeummal, és a látványos kerek templommal, melyet az építész mutat be. Délután Medveotthon kószáló macikkal és farkasokkal. (3600 Ft + Medveotthon belépő) Jelentkezés 10.06-ig! Figyelem: ez a szombat munkanap!

 

*** 10.16. vasárnap 14.00 KASTÉLYTÓL KILÁTÓIG: Nagyiccétől Sashalomig

…Festetics-kastéllyal (kívülről), határkővel, templommal, parkokkal, új kilátóval a Reformátorok terén, és számos meghökkentő történettel. (1900-1600 Ft) Jelentkezés 10.12-ig!

 

*** 10.19. szerda 10.00 BAJOR GIZI SZÍNÉSZMÚZEUM

…pincétől a manzárdig, ahogy a hétköznapi látogató nem láthatja, színész sztorikkal, filmrészletekkel. (2000 Ft) Jelentkezés 10.12-ig!

 

*** 10.26. szerda 10.00 EIFFEL-Tour: a „kisopera” *** ÚJDONSÁG!

Vezetés az egykori Északi Járműjavító látványos csarnoképületében, mely ma operaelőadásoknak ad otthont. Bepillantás az Operaház műhelyeinek munkájába. (3200 Ft) Jelentkezés 10.19-ig!

 

*** 10.29. szombat 10.00 IKARUS, te csodás!

Gyártelep bejárás egykori szakival, kínai „kultúr”, kiállítás, minibuszok, focisták – minden, ami Ikarus! (1900-1600 Ft) Jelentkezés 10.24-ig!

 

*** 11.02. szerda 10.00 ARANYVONAT, PÉNZMÚZEUM *** ÚJDONSÁG!

Tárlatvezetővel járjuk be a hajdani Postapalota megújult szecessziós épületében a kiállítást, mely látványosan, élvezetesen és interaktívan járja körül a pénz témakörét. Utána séta a környéken. (1900-1600 Ft) Jelentkezés 10.26-ig!

 

*** 11.06. vasárnap 13.00 MÁTYÁSFÖLDI REPTÉR – természetséta

Kalandozás az egykori reptéren, a Felsőrákosi-réteken és a Rákos-pataknál – könnyű természetséta zoológussal, hogy tudjuk, mit látunk! (1600-1900 Ft) Az időpont nem fix, szervezés alatt!

 

*** 11.09. szerda 10.00 LEVÉLTÁR ÉS BUDAI VÁR-séta

A budai vársétán rácsodálkozunk az új építkezésekkel átalakuló negyedre. Bejárjuk a Levéltár százéves patinás épületét, ahol történelmünk fontos pillanatait örökítették meg a falakon. A raktárban a középkor óta őrzött kincsekbe is betekinthetünk, azokról számos érdekességet megtudunk. (2000 Ft) Jelentkezés 11.02-ig!

 

**************

ZÖLD AJÁNLÓ

**************

  1. kerületiek figyelmébe ajánljuk a Nemnövekedés16 és a Greenkubátor egyesület fenntartható életmódot népszerűsítő előadásait, beszélgetéseit, workshopjait az Ökosodó Kertváros programsorozat keretében.

*** Szeptember 18-án, vasárnap 10.00-16.00 ÖKOSTAND a Kertvárosi Vigasságokon

Praktikus tanácsok a hulladékcsökkentéshez, az újrahasznosításhoz, a csomagolásmentes vásárláshoz, a komposztáláshoz kertben és lakásban, és kedvcsináló a kerület természeti értékeinek felfedezéséhez. Gyerekeknek színezők, mandala kirakása növényi részekből, és „világmentő” mesék a természeti népek tárházából. A kvízek kitöltői a nejlonszatyrot kiváltó bevásárlószütyőt és hasznos ökotárgyakat vihetnek haza. Helyszín: Erzsébet-liget.

 

*** Szeptember 24-én, szombaton ÖKOSTAND a Sashalmi piac kézműves vásárán

8.00-13.00-ig, a programot lásd a 18-ai eseménynél. 11.30-tól pedig a színpadon mesélnek.

 

*******************

TOVÁBBI SÉTÁINK:

*******************

HÉTVÉGEKEN:

*** MÁTYÁSFÖLDI REPTÉR – természetséta zoológussal

*** NAPLÁS-TÓ – SZILAS-PATAK menti természetséta zoológussal, új kilátóval

*** NYOMOZÁS AZ ELSŐ MAGYAR SOROZATGYILKOS után

*** MINDEN JÓT, ELVTÁRSAK! Szovjet katonaság a Kertvárosban

*** SZOBORKAVALKÁD Mátyásföldön

*** MÁTYÁSFÖLD legszebb villái (II.), Törley-műteremlátogatással

*** BUSZOS kertvárosi városnézés

*** SZENTMIHÁLYI ZSIDÓ EMLÉKEK

*** CINKOTA, a grófi falu – tájház, templom, öregtemető

 

SZERDAI NAPOKON:

JÓKAI-kert és lak a Svábhegyen – ADY-lakás – WEKERLEtelep – SCHIFFER-villa – Szecessziós KŐBÁNYA CSILLAGHEGY és Krisna – ZSIDÓ lakásmúzeum és zsidónegyed séta – ZUGLIGETI villák, pompás Lóvasút – TÜNDÉRpalota és Tisztviselőtelep

 

*****************

HASZNOS INFÓK:

*****************

*** ELŐZETES JELENTKEZÉST KÉRÜNK emailben! Ekkor küldjük az indulási helyszínt és a számlaszámot, amire a RÉSZVÉTELI DÍJ ELŐRE UTALANDÓ (vagy OTP-ben befizetendő) séta előtt legalább 4 nappal. Email: kertvarosiidoutazo@gmail.com – tel.: 20/9310-800

*** Ha több árat lát, a 2. a nyugdíjas/diák ár, egyes esetekben 3. a 70 éven felüli.

*** A séták általában 3 ÓRÁSAK, a városlátogatások fél-egésznaposak. Az ettől eltérőt az adott sétánál jelezzük.

*** A sétákat 6 ÉVEN FELÜLIEKNEK ajánljuk. 10 éves korig a séták egy része ingyenes (kivéve: egyes múzeumi séták, ill. a buszos túrákon és az egésznapos városlátogatásokon kedvezményes áron vehetnek részt).

*** ESŐS, borús időben is indulunk! Kivéve a természetsétákat, ám ott is előre utalandó a díj, amit visszautalunk, ha elmarad a program.

 

*** MI A MÚZEUMI SZERDÁK SOROZAT? Szerdánként a főváros kicsi, rejtett, kevésbé ismert, ám értékes gyűjteményeit vagy újonnan nyílt kiállítótereit egyedi tárlatvezetéseken ismerjük meg, és bejárjuk a környéket is.

*** A városnézések csoportok, kisebb társaságok számára más időpontokban is kérhetők.

*** Születésnapra, ünnepre bármely értékben AJÁNDÉKOZHAT SÉTAJEGYET, személyre szóló felirattal!

*** Szakmai támogató: Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ – Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény; társszervező: Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság, Greenkubátor Egyesület.

*** Sétáinkon fotók igen, ám hosszabb videó nem készülhet, és a szöveg sem rögzíthető.

*** Szervező: Benedek Ágnes helytörténész.

*** PROGRAMVÁLTOZÁS lehetséges!

 

Kertvárosi Időutazó facebook-oldalán az adott eseményben is láthatja a részleteket, itt: https://www.facebook.com/events/1227731857763071

A séták, túrák részletes leírását kérésre küldjük, ill. olvasható az összes séta közös facebook eseményében.

****************************

A facebook új rendszere szerint már nem, vagy alig láthatjuk az általunk kedvelt vagy követett oldalak bejegyzéseit saját üzenőfalunkon (helyette az ismerőseink bejegyzéseit látjuk).

Ha a FACEBOOKON szeretné látni Kertvárosi Időutazó bejegyzéseitez a teendője: a Kertvárosi Időutazó oldalon kattintson a borítókép alatti „Követed” gombra, válassza ki a „Megjelenítés elsőként” opciót, és pipálja ki!

 

Ha időben szeretne értesülni a városnézésekről, KÉRJEN HÍRLEVELET egy válaszlevélben. Havonta átlagban egy értesítőt küldünk.

Elnézést, ha duplán kapja meg levelünket!

Ha a jövőben nem szeretne a Kertvárosi Időutazó oldaltól levelet, programajánlót kapni, jelezze egy válaszlevélben.

 

Üdvözlettel:

Benedek Ágnes

20/9310-800

kertvarosiidoutazo@gmail.com