Budapesti Honismereti Társaság

Kertvárosi időutazások

 

Víziváros, gellérthegyi villák, Bálint gazda kertje…Június végéig várjuk hétvégi városnézéseinkre és hétköznapokon sétás-tárlatvezetéses kiállításjáró programjainkra. (Már nemcsak szerdán!) Érdemes minimum egy héttel korábban jelentkezni, ám van, ami hamarabb betelik. Folytatás szeptemberben!

Legutóbbi cikkek rólunk, ill. sétáinkról, sok fotóval:

Az egy.hu kulturális honlapon arról is beszéltem, miért tartok sétákat:

https://egy.hu/zonantul/aki-velem-setal-idoutazik-maga-is-benedek-agnessel-a-kertvarosi-idoutazoval-beszelgettunk-112883

 

A WE love Budapest újságírója váci sétánkon járt:

https://welovebudapest.com/cikk/2023/4/28/szabadido-kirandulas-nevezetessegek-vac-dunakanyar-seta

 

ÚJDONSÁGOK!

  1. Sétálunk a VÍZIVÁROSBAN a budai vár alatt. 2. A GELLÉRTHEGYI villaséta során megnézzük Molnár-C. Pál lakásmúzeumát. 3. Kiderül, miként gondozza BÁLINT GAZDA KERTJÉT özvegye, Antónia. 4. A SZÍNÉSZMÚZEUMban élőzene vár, és Petőfit idézzük meg.

 

Rég andalogtunk zenés kísérettel HOLDVILÁGOS ESTÉN a mátyásföldi villák közt – itt az idő!  Közkívánatra ismételjük a VÁCI kirándulást, a Vársétát LEVÉLTÁR-látogatással, a SCHIFFER VILLA és Epreskert bejárást, és a PÉNZMÚZEUM tárlatvezetést, a CAPRERA-patak menti természetsétát. Hagyományosan júniusban tartjuk a ZSIDÓ EMLÉKSÉTÁT temetőbejárással.

 

ÖTFÉLE MÁTYÁSFÖLDI program zajlik egy hónap alatt. A zenés esti sétán túl 2 útvonalon és 2 féle tematikával járjuk be a villanegyedet: Törley-műteremlátogatással, kiállításokkal, ill. templombejárással várjuk az érdeklődőket. Itt zajlik az Ikarus gyárséta, és a gyereknapi KINCSKERESŐ BRINGATÚRA (felnőtteknek is).

 

********************************************************

SÉTANAPTÁR 2023 MÁJUS-JÚNIUS

********************************************************

Ha két árat lát, az alacsonyabb a nyugdíjas/diák ár! Ha egyet, akkor egységes az ár.

Sárga = hétköznap Zöld = hétvége vagy ünnepnap

 

*** 05.24. szerda 11.30 MÁTYÁSFÖLD LEGSZEBB VILLÁI (IV.) Törley-műteremlátogatással

„Mátyásföld szívében” sétálunk, megnézünk két kisebb kiállítást. A 16. kerület legújabb régészeti leleteiről, ahol egy római kori Romulus és Rémust is látunk. A Paulheim tárlatért (villa- és családtörténet) a Corvin Gimnáziumba megyünk, majd a Paulheim-portrét is alkotó R.Törley Mária tündérkertjében és galériájában kalauzol bennünket a művésznő. (1900-2400 Ft) Jelentkezés 05.20-ig!

 

*** 05.25. csütörtök 14.00 PÉNZMÚZEUM, ARANYVONAT

Tárlatvezetővel járjuk be a hajdani Postapalota megújult szecessziós épületében a kiállítást, mely látványosan, élvezetesen és interaktívan járja körül a pénz témakörét. Előtte séta a környéken. (1900-2400 Ft) Jelentkezés 05.20-ig!

 

*** 05.27. szombat 10.00 IKARUS, TE CSODÁS!

Az új-mátyásföldi villanegyedben tett rövid séta után körülnézünk az Ikarus sportpályán és az egykori kultúrházban, ma kínai irodaépületben, ahol kiállítás vár a dicsőséges múltról. Az Ikarus hajdani dolgozójával járjuk be a gyártelepet, megnézzük, mi lett világhírű buszgyárral, mely ma kínai tulajdonban van. (10 év felettieknek javasolt program.) (1900-2400 Ft) Jelentkezés 05.22-ig!

 

*** 05.28. vasárnap 14.00-17.00  KERTVÁROSI KINCSKERESŐ BRINGATÚRÁK

Gyereknapon családoknak, gyerekeknek és felnőtteknek kis- közepes- vagy nagykör. Fedezd fel a 16. kerület legszebb, kerékpárral kényelmesen bejárható részeit önállóan, térkép segítségével, kvízt kitöltve, játékosan! Ómátyásföldi villák, Szilas-patak, Sashalom, kilátó, Naplás-tó… Vagy kapcsolódj 15.00-től a csoportos bringás mátyásföldi vezetéshez!

Találkozó: az Erzsébet-ligetben a színház előtt, önálló túrázáshoz 14.00-15.00 között, csoportoshoz 15.00-kor.

Társszervező: Magyar Kerékpárosklub kelet-pesti szervezet, Nemnövekedés16 csoport, Greenkubátor egyesület. Az Ökosodó Kertváros programsorozat része. Ingyenes, ám előzetes jelentkezéshez kötött! Jelentkezés 05.22-ig!

 

*** 05.29. pünkösd hétfő 14.00 A CAPRERA-FORRÁSTÓL a Csobaj-bányáigtermészetséta

Könnyű természetséta Cinkotán, a kis patak mentén, a volt strandon és a külszíni bányában, metrótól 15 percre. Kiderül az is, mi köze mindehhez a grófnőnek. Látjuk, hogyan alakítja át az ember a természetet. (1900-2400 Ft) Jelentkezés 05.22-ig!

 

*** 05.30. kedd 10.00 SZÍNÉSZMÚZEUM élőzenével, Petőfivel

Rövid budai séta után a Színészmúzeumban zenél a Trio Bohémo (gordonka, hegedű, zongora), a cseh tematikájú műsorban Dvořák, Smetana és Novák művei csendülnek föl. Majd vetítés, közben büféasztal finomságokkal, végül vezetés a „Magyar nyelvű színjátszás Petőfi korában 1823-1849” című kiállításon. (2600 Ft) Jelentkezés 05.23-ig!

 

*** 05.31. szerda 10.00 VÍZIVÁROS: ÉKSZERDOBOZ A BUDAI VÁR ALATT

…a Casanova-háztól a Toldy Gimnáziumon át a Szilágyi Dezső téri református templomig.

Cseh Tamás dalba foglalta a Vízivárost, mely hangulatos utcácskáival, lépcsősoraival, iskoláival, templomaival és a dunai panorámával elvarázsolja a turistákat. Itt az idő, hogy mi is bejárjuk! Útba esik a Batthyány tér, Angelika eszpresszó, Casanova ház, barokk, rokokó, copf épületek, Toldy lépcső, az Egyetemi Katolikus Gimnázium, a Toldy Ferenc Gimnázium, a látványos Hunfalvy ház, a Budai Vigadó, a kapucinus templomot, a Szent Erzsébet templom, a Szilágyi Dezső téri református templom (Pecz Samu), Kolodko miniszobor… Szervezés alatt, hová megyünk be. (2600 Ft) Jelentkezés 05.24-ig!

 

*** 06.01. csütörtök 10.00 BÁLINT GAZDA KERTJE és sashalmi séta

Bálint gazda, az ország kedvenc kertésze 100 évesen hunyt el. Utolsó lakhelye Sashalmon volt, ahol meglátogatjuk özvegyét. Récsey Antónia nemcsak a sashalmi kertet ápolja, hanem Bálint György emlékét is. (1900-2400 Ft) Jelentkezés 05.24-ig!

 

*** 06.04. vasárnap 14.00 MÁTYÁSFÖLD LEGSZEBB VILLÁI (I.) a Pilóta utca körül

A Pilóta utca és környéke évszázados platánfái és védett villák közt sétálunk. Történeteken át bepillantunk a hajdani „luxuslakópark” lakóinak életébe. Belülről is megcsodáljuk a nyaralótelep katolikus templomát. Kívülről gyönyörködünk az eredeti szépségében felújított szecessziós Dozzi-villában. Szervezés alatt egy villabejárás is. (1900-2400 Ft) Jelentkezés 05.30-ig!

 

*** 06.07. szerda 10.00 SCHIFFER VILLA és Epreskert

A szecesszió gyöngyszeme, Róth Miksa üvegablakokkal, Zsolnay díszekkel, pénzügyőr múzeum, Epreskert (képzőművészet szabadtéren), Andrássy úti séta (1900-2400 Ft) Jelentkezés 05.31-ig!

 

*** 06.09. péntek 19.00 HOLDVILÁGOS ZENÉS ESTI SÉTA

…Mátyásföldön, romantikus történetek a pislákoló utcai lámpák fényénél, aláfestő muzsikával a ’30-as évekből, koraeste, 2 órában. (1900-2400 Ft) Jelentkezés 06.02-ig!

 

*** 06.10. szombat 9.00-17.00 VÁC, a barokk csoda

Városnézés helyi mindentudóval, püspöki palota bejárással, múzeumlátogatásokkal: múmiák, várostörténet, Sajdik-karikatúrák… (2900 Ft + csoportáras belépők: felnőtt 3800 Ft, diák/nyugdíjas 2500 Ft, 70 év felett 1900 Ft) Jelentkezés 05.20-ig!

 

*** 06.11. vasárnap 9.00-17.00 VÁC, a barokk csoda

Betelt, várólistára lehet jelentkezni!

 

*** 06.14. szerda 10.00 ORSZÁGOS LEVÉLTÁR ÉS VÁR-séta

A közel 100 éves, monumentális épületben történelmünk fontos pillanatait örökítették meg a falakon. A patinás épületet és a raktárt is bejárjuk, ahol a középkor óta őrzött kincsekbe is betekinthetünk, azokról számos érdekességet megtudunk. Előtte a vársétán az új építkezésekkel átalakuló negyedről hallunk. Jelentkezés 06.07-ig! (2600 Ft)

 

*** 06. 15. csütörtök 10.00 Molnár-C. Pál Múzeum és GELLÉRTHEGYI villaséta

A festőművész egykori műteremlakása ma családi múzeum, ezer kis csodával. A tárlatvezetés után a művész unokájával, Csillag Péterrel sétálunk a gellérthegyi villanegyedben, a Ménesi út mentén, felidézve építészek, feltalálók, művészek, híres emberek történeteit. (3600 Ft) Jelentkezés 06.08-ig!

 

*** 06.30. péntek 16.30 vagy 17.00 ZSIDÓ EMLÉKEK Szentmihályon, öregtemetővel

Séta a 16. kerületben, zsidó öregtemető bejárással, a téma kutatója, a Szilánk(-ok) c. könyv szerzője, dr. Goldberger Tamás vezetésével. A Károlyi fotóscsalád és Palásthy Irén primadonna történetei…

A program megemlékezéssel indul a 16. kerület elődközségeiből 1944. június 30-án koncentrációs táborba elhurcolt polgárok emlékére, az egykori imaház falán elhelyezett rákosszentmihályi emléktáblánál. Helyszín: 16. kerület, József u. 55. (Rákosi út sarok). Megközelíthető az Örsről a 144-es, 244-es, 31-es ill. a 92-es busszal.

Ezután felkeressük a nemrég megújult szentmihályi zsidótemetőt, valamint a cinkotai zsidó temető emlékhelyet. A program autómegosztással zajlik. A rendezvény INGYENES, ám a férőhelyek elosztása miatt JELENTKEZÉS szükséges 06. 27-ig.

A kezdési időpont szervezés alatt! Jelentkezéskor adja meg, BKV-val vagy autóval jön, ill. hány szabad férőhely van a kocsijában.

 

**************************

TOVÁBBI VÁROSNÉZÉSEK

**************************

S É T Á K HÉTVÉGENKÉNT a 16. kerületben:

MÁTYÁSFÖLDI VILLANEGYED több útvonalon – NAPLÁS-TÓ KILÁTÓVAL (természetséta) – MÁTYÁSFÖLDI REPTÉR és Felsőrákosi-rétek (természetséta) – ZSIDÓ emlékek Sashalmon, Szentmihályon, Cinkotán – PETŐFI NYOMÁBAN Cinkotán – SASHALOM100 – Nyomozás az első magyar SOROZATGYILKOS után a helyszínen – CINKOTA A-Z-ig – Szovjet KATONASÁG és 3 laktanya a Kertvárosban – BRINGATÚRÁK a Kertvárosban – BUSSZAL a legendás nők nyomában

 

V I D É K I KULTURÁLIS KIRÁNDULÁSOK:

VERESEGYHÁZ, a rekordok városa: Medveotthon, piac, múzeum, kerek templom

FÓT, AZ ISMERETLEN GYÖNGYSZEM: Károlyi-kastély és templom-látogatás

 

K I Á LL Í T Á SJÁRÓ HÉTKÖZNAPOK SÉTÁKKAL:

SZÍNÉSZMÚZEUM – villaséta, primadonnacsaták – HABSBURG nádori kripta és budai vár – ZSIDÓNEGYED és lakásmúzeum – JÓKAI-kert és lak a Svábhegyen – BŰNSÉTA, Rendőrmúzeum – POSTAmúzeum – EIFFEL-Tour: a „kisopera” – ÚJPEST, AMI NEM PANEL I. (zsinagóga, szecessziós városháza) – A szecessziós palota: Földtani Múzeum – STB.

 

*******************************************

MI A KERTVÁROSI IDŐUTAZÁS?

*******************************************

Városnéző séták, bringás és buszos túrák Kertvárosi Időutazóval a 16. kerületben, más fővárosi, kevéssé ismert helyeken, és a környező kisvárosokban. Hétvégeken városnézéseket tartunk épületbejárásokkal, 2,5-3 órában. Hétköznapokon, főként szerdánként múzeumi tárlatvezetésekkel színesítjük a palettát, sétákkal körítve.

 

Minden évben több újdonságot kínálunk és ismételjük az elmúlt két évtized kedvelt városnézéseit. 2001 óta több mint 23.000-en vettek részt Kertvárosi Időutazásokon, ahol Benedek Ágnes helytörténész és szakértő vendégei színes történetei segítik az időutazást a múltba.

 

***************

JELENTKEZÉS:

***************

Ha valamelyik program felkeltette figyelmét, érdeklődjön tartalmáról, időpontjáról és jelentkezzen emailben! Adja meg telefonszámát is! Ekkor küldjük a BKV-val könnyen megközelíthető indulási helyszínt, tudnivalókat és a számlaszámot.

Minden esetben előzetes jelentkezés szükséges!

Email: kertvarosiidoutazo@gmail.com Információ: 20/9310-800

 

*****************

RÉSZVÉTELI DÍJ:

*****************

ELŐRE UTALANDÓ vagy OTP-ben, bankban személyesen befizethető, séta előtt lehetőleg min. 4 nappal (van, amikor korábban).

*** Ha több árat lát, az 1. a nyugdíjas/diák ár, egy árnál egységes a díj.

*** Alapáras séták (2-3 óra): felnőtt 2400 Ft, diák, nyugdíjas 1900 Ft. 10 éves korig többségük ingyenes.

*** Városlátogatások: Fót belépőkkel 3600 Ft, Vác 2900 Ft + belépődíjak

*** Tárlatvezetés+séta hétköznapokon: 1900 Ft-tól (plusz díj lehet belépő- és tárlatvezetési díjtól függően, amit jelzünk).

*** Magánséták: 25.000 Ft (irányár)

*** A sétákat 6 ÉVEN FELÜLIEKNEK ajánljuk (a Caprera sétát kisebbeknek is). 10 éves korig a hétvégi alapáras séták nagy része ingyenes (kivéve: hétközbeni múzeumi séták, buszos túrák, egésznapos városlátogatások).

 

Vajon az ár jelzi a minőséget? Tapasztalja meg! Továbbra sem állunk be azon cégek sorába, akik erősen elvetették a sulykot e tekintetben. Programjaink más cégek árának felébe, harmadába kerülnek. 2001-ben indítottam a városnézéseket, egy kolléga a „sétások ősanyjának” nevezett. Több mint 23.000-en „időutaztak” már velem, sokan rendszeresen jönnek. Számomra ez a bizonyíték. Nagy köszönet érte!

 

*****************

HASZNOS INFÓK:

*****************

*** A séták általában 3 ÓRÁSAK, a városlátogatások fél-egésznaposak. Az ettől eltérőt az adott sétánál jelezzük.

*** ESŐS, borús időben is indulunk! Kivéve a természetsétákat, ám ott is előre utalandó a díj, amit visszautalunk, ha elmarad a program.

 

*** A városnézések diákok, csoportok, kisebb társaságok számára más időpontokban is kérhetők.

*** Születésnapra, ünnepre bármely értékben AJÁNDÉKOZHAT SÉTAJEGYET, személyre szóló felirattal!

*** Szakmai támogató: Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ – Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény; társszervező: Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság, Greenkubátor Egyesület.

*** Sétáinkon fotók igen, ám hosszabb videó nem készülhet, és a szöveg sem rögzíthető.

*** Szervező: Benedek Ágnes helytörténész.

*** PROGRAMVÁLTOZÁS lehetséges!

 

*************************************************************

TÉVÉMŰSOR MÁTYÁSFÖLDRŐL KERTVÁROSI IDŐUTAZÓVAL

*************************************************************

Nemrég forgatócsoport járt Mátyásföldön, a műsorhoz az anyagot én állítottam össze. A Magyar krónika 26 perces, 2023.02.07-i epizódja megnézhető a neten itt: https://nava.hu/id/4045335/

 

Az elmúlt hetekben több cikk is megjelent mátyásföldi sétáinkról, melyeken a villákat és egykori lakóikat 3 különböző útvonalon, 3 különböző sétán mutatjuk be, és zajlanak tematikus városnézéseink is a villanegyedben.

 

Kertvárosi Időutazó facebook-oldalán helytörténeti érdekességeket, fotókat teszünk közzé. Itt: Kertvárosi Időutazó

 

A séták, túrák részletes leírását kérésre küldjük, ill. olvashatók az újdonságok az összes séta közös facebook eseményében. Érdemes jelölni, hogy „ÉRDEKEL”, oda folyamatosan töltjük fel az új infókat. Katt ide! https://www.facebook.com/events/1268926463663031/

 

Ha időben szeretne értesülni a városnézésekről, KÉRJEN HÍRLEVELET válaszlevélben. Havonta átlagban egy értesítőt küldünk.

Elnézést, ha duplán kapja meg levelünket!

Ha a jövőben nem szeretne a Kertvárosi Időutazó oldaltól levelet, programajánlót kapni, jelezze egy válaszlevélben.

 

Üdvözlettel:

Benedek Ágnes

helytörténész – sétavezető

20/9310-800