Budapesti Honismereti Társaság

Kertvárosi időutazások

KERTVÁROSI IDŐUTAZÁSOK elnevezéssel budapesti helytörténeti séták gazdag választékával találkozunk júniusban is az évtizedek óta Benedek Ágnes helytörténész által vezetett sétákon. Egy kis “izelitő”:  Szovjet laktanyák, Róth-lakás, Fiumei temető, Bálint gazda kertje, Vác…

Fotó: Kossuth Lajos mauzóleuma a Nemzeti Sírkertben

ÚJDONSÁGOK JÚNIUSBAN!

  1. Bejárjuk a három egykori SZOVJET LAKTANYÁT a 16. kerületben.
  2. IRODALMI SÉTÁRA indulunk Mátyásföldön Kiss Noémi íróval.
  3. A FIUMEI ÚTI TEMETŐBEN belülről is megcsodáljuk a mauzóleumokat és a 16. kerület elődtelepüléseinek nagyjai után kutatunk.
  4. Ellátogatunk a RÓTH MIKSA EMLÉKHÁZBA.
  5. A VÁNDORSZÍNÉSZET HŐSKORÁBA kalauzol kedvenc vezetőnk a Színészmúzeumban.

 

ISMÉTELJÜK legkedveltebb sétáinkat, kisebb újdonságokkal.

A SCHIFFER VILLA és Epreskert bejáráson most a műtermekbe is bemegyünk. A MÁTYÁSFÖLD LEGSZEBB VILLÁI (I.) sétán bemegyünk az egykori szovjet főparancsnoksága, viszont a századfordulós Kartal-villa bejárása a felújítás állásától függ.

Rég sétáltunk KASTÉLYTÓL KILÁTÓIG, Nagyiccétől Sashalomig, most a nyüzsgő piacot is útba ejtjük. A barokk VÁCON nemcsak bejárjuk a püspöki palotát, de ott is ebédelünk, és az újonnan nyílt Kolodko kiállítást is megnézzük, persze a múmiákat sem hagyjuk ki. Nagy örömünkre Antónia asszonytól lehetőséget kaptunk megpihenni BÁLINT GAZDA KERTJÉBEN.

 

Május 24-31-ig külföldi utazás miatt keveset leszek net-közelben, ezért lassabban érkezhet a válasz-email.

A nyári szünet után folytatás szeptemberben, ám magánséták kérhetők július-augusztusra is.

 

*********************************************

SÉTANAPTÁR 2024. JÚNIUS

**********************************************

Ha két árat lát, az alacsonyabb a nyugdíjas/diák ár! Ha egyet, akkor egységes az ár, ha hármat, akkor van 70 év feletti kedvezmény is (a legolcsóbb ár). 10 év alattiaknak a 16. kerületi séták ingyenesek.

Sárga = hétköznap Zöld = hétvége vagy ünnepnap

 

06.04. kedd 10.00 BÁLINT GAZDA KERTJEI

Bálint gazda, az ország kedvenc kertésze 100 évesen hunyt el. Utolsó lakhelyén meglátogatjuk özvegyét, Récsey Antóniát, aki nemcsak a sashalmi kertet ápolja, hanem Bálint György emlékét is. Benézünk a könyvtárkertbe is, ahol diófát ültetett, és bejárjuk a Kertvárosi Tanyaudvart, ahol róla nevezték el a gyümölcsöskertet a 16. kerületben. (2600 Ft) Jelentkezés 05.31-ig, ill. amíg be nem telik a program!

 

06.06. csütörtök 10.00 SCHIFFER VILLA és Epreskert

A szecesszió gyöngyszeme, a Schiffer villa a célpontunk, mely műalkotásokkal és szépséges belsőépítészeti részletekkel büszkélkedhet. A pénzügyőr múzeum is tartogat meglepetéseket. A közeli Epreskert a Képzőművészeti Egyetem műtermeinek ad otthont, melyekbe e napon bemehetünk, és rácsodálkozhatunk az ifjú nemzedék alkotásaira. (1900-2400 Ft) Jelentkezés 05.31-ig!

 

06.08. szombat 10.00 MÁTYÁSFÖLD LEGSZEBB VILLÁI (I.)

A Pilóta utca és környéke évszázados platánfái és védett villái közt sétálunk. Történeteken át bepillantunk a hajdani „luxuslakópark” életébe. Belülről is megcsodáljuk a nyaralótelep katolikus templomát és az egykori szovjet főparancsnokságot. Ha a felújítás lehetővé teszi, bejárjuk a századfordulós Kartal-villát, mely eredeti állapotában áll ma is. Kívülről gyönyörködünk a látványosan felújított szecessziós Dozzi-villában. (1900-2400 Ft) Jelentkezés 05.31-ig!

 

06.11. kedd 10.00 RÓTH MIKSA EMLÉKHÁZ épületbejárás ÚJDONSÁG!

Rövid sétát követően a szecessziós üvegfestészet és mozaikkészítés legnagyobb magyar mesterének egykori lakhelyén gyönyörködünk az alkotásokban, rácsodálkozunk az épségben megmaradt századfordulós bútorzatra, és megismerjük Róth Miksa és családja életét – muzeológus vezetésével. (2200-2700-3200 Ft) Jelentkezés 06.04-ig!

 

06.13. csütörtök 10.00 A MAGYAR PÉRE-LACHAISE: séta a Fiumei úti temetőben, mauzóleumokkal ÚJDONSÁG!

A Nemzeti Sírkert egy csodás park, mely a 19. század vége óta hazánk neves szülötteinek nyughelye. Belülről is megcsodáljuk a Kossuth, Deák és Batthyány mauzóleumokat, majd a 16. kerület elődtelepüléseinek nagyjai után kutatunk.

A legelőkelőbb köztük a családi mauzóleumban nyugvó Batthyány Ilona grófnő, a kivégzett miniszterelnök lánya, aki fél évszázadon át volt Cinkota földbirtokosa. Szó esik férje családjáról, a Beniczky grófokról, a Basilides művészcsaládról, a szakácskönyvéről is nevezetes Vízvári Mariska színésznőről, Maderspach Viktorról, a „vadmagyar” kalandorról, Szurmay Sándor miniszterről, az uzsoki hősről, vejéről, a kalandos sorsú Stomm Marcelről, a Mátyásföldet alapító Paulheimekről, Zsivora Györgyről, a kastély-lakó tudós jogászról… és sok más, neves személyiség izgalmas életútjáról. (2900-3200 Ft) Jelentkezés 06.06-ig!

 

06.15. szombat 11.00 KASTÉLYTÓL KILÁTÓIG: Nagyiccétől Sashalomig

…Festetics-kastéllyal (kívülről), határkővel, templommal, parkokkal, budai panorámás kilátóval a Reformátorok terén, és számos meghökkentő történettel a kocsmáros álmából született településen. A nyüzsgő sashalmi piacon lángost, rétest, kürtőskalácsot ebédelhetünk. (1900-2400 Ft) Jelentkezés 06.08-ig!

 

06.16. vasárnap 9.00-17.00 VÁC, a barokk csoda

Városnézés helyi mindentudóval, barokk központ, diadalív, Duna-part – püspöki palota bejárással, múzeumlátogatásokkal: múmiák, várostörténet, Sajdik-karikatúrák, Kolodko „dunai cápája”… Aki szeretne, együtt ebédelhet velünk a PüspökVác étteremben, előre megrendeljük. Közös félórás vonatos utazás oda-vissza. (Részvételi díj 3800 Ft + csoportáras belépők: felnőtt 4300 Ft, diák/nyugdíjas 2900 Ft, 70 év felett 2200 Ft + opció kétfogásos ebéd: húsleves és rántott csirkecomb rizibizivel 1900 Ft) Jelentkezés 06.03-ig!

 

06.17. hétfő 10.00 VÁNDORSZÍNÉSZEK PETŐFI KORÁBAN ÚJDONSÁG!

Hogyan éltek a vándorszínészek? Milyen színész volt Petőfi? Mit jelentett magyar nyelven játszani a honi színészet hőskorában? Jelmezekkel, hangeffektek kipróbálásával és e kort megidéző filmbejátszásokkal, Liliomfival és Dérynével (Tolnay Klári alakításában) varázsoljuk elő a nehéz, egyben felemelő időszakot a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Vezetőnk a villabejárásról és a Primadonnacsatákról ismerős Szebényi Ági. (2600 Ft) Jelentkezés 06.10-ig!

 

06.22. szombat 10.00 SZOVJET LAKTANYÁK a Kertvárosban ÚJDONSÁG!

A 16. kerületben 3 szovjet laktanya működött 1956 és 1991 között, és itt volt a főparancsnokság is. Végigjárjuk, mi emlékeztet ma ezeken a helyszíneken a katonai múltra Sashalmon és Mátyásföldön. Kísér a témát feldolgozó „Minden jót elvtársak!” c. könyv egyik szerzője. (1900-2400 Ft) Jelentkezés 06.15-ig!

 

06.23. vasárnap 16.00 IRODALMI SÉTA Mátyásföldön, Kiss Noémi íróval ÚJDONSÁG!

A Budapest Nagyregény 16. kerületi, Zuhanórepülés című fejezetét Kiss Noémi írta. Miközben Mátyásföld legszebb részein járunk, mesél a valós események ihlette történetfüzérről, és persze arról is, miként alkot egy író. Felolvasunk pár részletet a könyvből, és kiderül, miért volt fontos a reptér szerepeltetése, a szovjetekkel zajló csencselés és a szerelmi szál. (1900-2400 Ft) Jelentkezés 06.16-ig!

 

06.30. vasárnap MEGEMLÉKEZÉS a 16. kerület elődközségeinek zsidó polgárairól

a deportálás napjának 80. évfordulóján, Goldberger Tamás kutató szervezésében. Pontos kezdés és program később.

*************************************

Kertvárosi Időutazó facebook-oldalán

*************************************

helytörténeti érdekességeket, fotókat teszünk közzé. Itt: Kertvárosi Időutazó

A séták, túrák részletes leírását kérésre küldjük, ill. olvashatók az újdonságok az összes séta közös facebook eseményében. Érdemes jelölni, hogy „ÉRDEKEL”, oda folyamatosan töltjük fel az új infókat. Katt ide! https://www.facebook.com/events/701235805196085

 

Ha időben szeretne értesülni a városnézésekről, KÉRJEN HÍRLEVELET válaszlevélben. Havonta átlagban egy értesítőt küldünk.

Elnézést, ha duplán kapja meg levelünket!

Ha a jövőben nem szeretne a Kertvárosi Időutazó oldaltól levelet, programajánlót kapni, jelezze egy válaszlevélben.

 

Üdvözlettel:

Benedek Ágnes

helytörténész – sétavezető

20/9310-800