Budapesti Honismereti Társaság

Kertvárosi időutazások

Zugliget, Caprera, Latinovits, Vác…Előző hírlevelünk óta számos séta kapott időpontot, új programokat is kínálunk, és néhány program helyet cserélt.

 Kertvárosi Időutazó facebook-oldalán az adott eseményben is láthatja a részleteket, itt: Kertvárosi Időutazó A séták, túrák részletes leírását kérésre küldjük, ill. olvasható az összes séta közös facebook eseményében.

********************************

SÉTÁK 2022 TAVASZÁN-NYARÁN

********************************

*** 05.07. szombat 14.00 MÁTYÁSFÖLD LEGSZEBB VILLÁI (I.)

Sétálunk a Pilóta utca és környéke évszázados platánfasorai és védett villák közt. Történeteken át bepillantunk a hajdani „luxuslakópark” lakóinak életébe. Belülről is megcsodáljuk a nyaralótelep katolikus templomát. Kívülről gyönyörködünk az eredeti szépségében felújított szecessziós Dozzi-villában. (1600-1900 Ft)

 

*** 05.08. vasárnap 14.00 A CAPRERA-FORRÁSTÓL a Csobaj-bányáig

Könnyű természetséta Cinkotán, a kis patak mentén, a volt strandon és a külszíni bányában. (1900-1600 Ft) Jelentkezés 05.07-ig!

 

*** 05.11. szerda 10.00 LATINOVITS-kiállítás: ember és művész *** ÚJDONSÁG!

Latinovits ezernyi arca képeken és videókon a Színészmúzeum kiállításán. Vezetéssel nézzünk meg. (2000 Ft) Jelentkezés 05.06-ig!

 

*** 05. 18. szerda 10.00 ZUGLIGETI villák, pompás Lóvasút

Séta a Libegő alatti villanegyedben, megnézzük a csodásan felújított Lóvasút végállomást és a Zugliget kiállítást. (2300-1900 Ft) Jelentkezés 05.13-ig!

 

*** 05.28. szombat 15.00 KASTÉLYTÓL KILÁTÓIG: Nagyiccétől Sashalomig *** ÚJ IDŐPONTBAN!

…Festetics-kastéllyal (kívülről), határkővel, templommal, parkokkal, új kilátóval a Reformátorok terén (1900-1600 Ft) Jelentkezés 05.24-ig!

 

*** 06.01. szerda 10.00 TÜNDÉRpalota és Tisztviselőtelep

Látványos villák, az esztergomi bazilika mása, híres lakók Babitstól Szenes Ivánig. Bejárjuk a szecessziós „Tündérpalotát” is! (2800-2400 Ft) Jelentkezés 05.25-ig!

 

*** 06.08. szerda 10.00 JÓKAI-kert és lak a Svábhegyen*** ÚJDONSÁG!

Jókai Mór 50 évet töltött a Svábhegyi villában kertészkedéssel, írással, pihenéssel. Vajon mit főzött neki Róza asszony? Az épületet és a kert zegzugait is vezetéssel járjuk be akkor, amikor a rózsakert virágzik. (2400 Ft) Jelentkezés 05.03-ig!

 

*** 06.11. szombat 9.00-17.00 VÁC, a barokk csoda ÚJ IDŐPONTBAN!

Városnézés püspöki palotával, múzeumlátogatásokkal: múmiák, Sajdik, várostörténet… (2900 Ft +csoportáras belépők) Jelentkezés 06.01-ig!

 

*** 06.12. vasárnap 15.00 CINKOTAI ZSIDÓ EMLÉKEK *** ÚJDONSÁG!

Kereskedő, iparos, focista – történetek a település felvirágoztatóiról. Mi hol volt? Kiderül! Emlékkő a régi temetőnél, dülöngélő sírok Ilona-telepen, rejtőzködő emlékek… Séta dr. Goldberger Tamással, a Szilánk(-ok) c. könyv szerzőjével. 12 éven felülieknek! (1600-1900 Ft) Jelentkezés 06.06-ig!

 

*** 06.15. szerda 10.00 PRIMADONNACSATÁK minikoncerttel *** ÚJDONSÁG!

Harc a kulisszák mögött a főszerepért, a rang megtartásáért. Meghökkentő és tanulságos históriák a 20. század színi világából Fedák Sáritól Honthy Hannáig. Vetítés és tárlatvezetés a Színészmúzeumban, majd Tomasz Máté Junior Prima díjas csellista minikoncertje. (2000 Ft) Jelentkezés 06.08-ig!

 

SZERVEZÉS ALATT:

HÉTVÉGEKEN:

MINDEN JÓT, ELVTÁRSAK! Szovjet katonaság a Kertvárosban

SZENTMIHÁLYI ZSIDÓ emlékek, zsidó temető

MÁTYÁSFÖLDI REPTÉR – természetséta zoológussal

Kertvárosi könnyű BRINGATÚRA

NYOMOZÁS AZ ELSŐ MAGYAR SOROZATGYILKOS után

SZOBORKAVALKÁD Mátyásföldön

 

SZERDAI NAPOKON:

ADY-lakás – WEKERLEtelep – SCHIFFER-villa – Szecessziós KŐBÁNYA

 

LEZAJLOTT, ismétlés várhatóan ősszel:

SZÍNÉSZmúzeum pincétől padlásig – BUSZOS kertvárosi városnézés – Mátyásföld legszebb villái (III.), a villanegyed középső része – LEVÉLTÁR és budai vár-séta – FÓT, az ismeretlen gyöngyszem – ÚJPEST, ami nem panel I. – NAPLÁS-TÓ kilátóval – CSILLAGHEGY és Krisna – IKARUS, te csodás! – Mátyásföld legszebb villái (II.), Törley műteremlátogatással – ZSIDÓ lakásmúzeum és zsidónegyed séta

 

*****************

HASZNOS INFÓK:

*****************

*** ELŐZETES JELENTKEZÉST KÉRÜNK emailben! Ekkor küldjük az indulási helyszínt és a számlaszámot, amire a RÉSZVÉTELI DÍJ ELŐRE UTALANDÓ (vagy OTP-ben befizetendő) séta előtt legalább 4 nappal. Email: kertvarosiidoutazo@gmail.com – tel.: 20/9310-800

*** Ha több árat lát, a 2. a nyugdíjas/diák ár, egyes esetekben 3. a 70 éven felüli.

*** A séták általában 3 ÓRÁSAK, a városlátogatások fél-egésznaposak. Az ettől eltérőt az adott sétánál jelezzük.

*** A sétákat 6 ÉVEN FELÜLIEKNEK ajánljuk. 10 éves korig a séták többsége ingyenes (kivéve: egyes múzeumi séták, ill. a buszos túrákon és az egésznapos városlátogatásokon kedvezményes áron vehetnek részt).

*** ESŐS, borús időben is indulunk! Kivéve a természetsétákat, ám ott is előre utalandó a díj, amit visszautalunk, ha elmarad a program.

 

*** MI A MÚZEUMI SZERDÁK SOROZAT? Szerdánként a főváros kicsi, rejtett, kevésbé ismert, ám értékes gyűjteményeit egyedi tárlatvezetéseken ismerjük meg, és bejárjuk a környéket is.

*** A városnézések csoportok, kisebb társaságok számára más időpontokban is kérhetők.

*** Születésnapra, ünnepre bármely értékben AJÁNDÉKOZHAT SÉTAJEGYET, személyre szóló felirattal!

*** Szakmai támogató: Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ – Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény; társszervező: Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság.

*** Sétáinkon fotók igen, ám hosszabb videó nem készülhet, és a szöveg sem rögzíthető.

*** Szervező: Benedek Ágnes helytörténész.

*** PROGRAMVÁLTOZÁS lehetséges!

 

Kertvárosi Időutazó facebook-oldalán az adott eseményben is láthatja a részleteket, itt: https://www.facebook.com/events/1227731857763071

A séták, túrák részletes leírását kérésre küldjük, ill. olvasható az összes séta közös facebook eseményében.

 

****************************

A facebook új rendszere szerint már nem, vagy alig láthatjuk az általunk kedvelt vagy követett oldalak bejegyzéseit saját üzenőfalunkon (helyette az ismerőseink bejegyzéseit látjuk).

Ha a FACEBOOKON szeretné látni Kertvárosi Időutazó bejegyzéseitez a teendője: a Kertvárosi Időutazó oldalon kattintson a borítókép alatti „Követed” gombra, válassza ki a „Megjelenítés elsőként” opciót, és pipálja ki!

Üdvözlettel:

Benedek Ágnes

20/9310-800

kertvarosiidoutazo@gmail.com