Budapesti Honismereti Társaság

Múzeumok éjszakája a XVIII. kerületben

Múzeumok Éjszakája
2022. június 25. szombat 17-24 óráig

Nem kell a belvárosba utaznia annak, aki szeretne a Múzeumok Éjszakáján tartalmas kulturális programokkal töltődni. A Tomory Lajos Múzeum ingyenes tárlatvezetésekkel, gyerek programokkal, fényvetítéssel, családias tábortűz melletti énekléssel és ősi tűzszertartással várja az érdeklődőket ezen a varázslatos éjszakán.

Részletes programok: https://www.tomorylajos-muzeum.hu/muzeumok-ejszakaja/
FB: https://fb.me/e/3DDfRvbmH

Aznap több új műtárgy is látható lesz. A legnagyobb egy különleges házigazdát ábrázol: Lotz Károly festménye, Herrich Leonie egész alakos életnagyságú portréja.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt INGYENES programjainkra a Múzeumok Éjszakáján!
A bábelőadásra és a tárlatvezetésekre regisztráció szükséges. Regisztrálni a muzeum@muzeum18ker.hu email címen, vagy a 06 1/ 290 1585-ös telefonszámon lehet.
Programok a Herrich-Kiss villában (1181 Bp., Margó Tivadar u. 116-118.):

17.00-17.45 Levendulás rét című bábelőadás.
A legkisebbeknek is szeretnénk kedveskedni a Múzeumok Éjszakáján. A Helytelenek Társulás bábelőadása Malackáról és barátairól szól, akiknek élményekben gazdag kalandjai által tanulságos mese kerekedik, mely a négy évszakot öleli át.

18.00-21.00 Alkotás a múzeum kertjében. Délután 18 órától sötétedésig játékos kézműves foglalkozásokkal várunk kicsiket és nagyokat a múzeum kertjébe. Készíts te is egyedi, üvegbe zárt, világító galaxist! Vagy toboz sünit…

18.00- Gazdálkodj Okosan! – próbáld ki óriás társasjátékunkat egyedül, barátaiddal vagy családoddal!

18.30-19.30 Művészek nyomában. A tárlatvezetés során bemutatjuk a Herrich-Kiss villa képzőművészeti kiállításait, valamint a villa egykori művész lakójáról is hallhatnak az érdeklődők.

20.30-21.30 Nyaralni jó! Ez a témája rendhagyó tárlatvezetésünknek az egykori nyaralóban, a Herrich-Kiss villában, a szomszédban élő Bókay professzor nyomában, aki a 19. században a magyar fürdőkultúra egyik fő propagálója volt. Az egykor itt élő család fotóarchívumából és a látványraktár nyaraláshoz kapcsolható tárgyain keresztül a 19. század végi hagyományos vidéki nyaralástól egészen a 20. század végi világjárókig jutunk, kedvenc Malév tárgyainkon keresztül.

21.00-23.30 „Titkos jelek az elvarázsolt erdőben” Sötétedés után megelevenedik a múzeum varázserdeje, ahol a bátor kalandorok egy bűvös lámpa segítségével felfedezhetik az elrejtett kincseket.

21.30-21.45: Zenés fényfestés. A Múzeumok Éjszakája alkalmából a múzeum épülete, az egykori nyaraló új külsőt kap a különleges fényfestés által, a hozzá komponált zene pedig még varázslatosabbá teszi ezt az éjszakát. A fényfestés, zenei aláfestés nélkül, sötétedéstől zárásig látható lesz.

22.00-23.00: Nosztalgia tábortűz.
Ha nyár, akkor tábortűz, gitár és jó hangulat. Várunk mindenkit egy kellemes nyáresti nosztalgia dalolásra a tűz köré.

23.00-23.15: Ősi áldozati tűzszertartás. Misztikus táltos dobolással és tűz szertartással zárjuk az éjszakát. Bökfi János táltos segítségével megelevenedik őseink hitvilága.

23.20-23.35 Zenés fényfestés. A Múzeumok Éjszakája alkalmából a múzeum épülete, az egykori nyaraló új külsőt kap a különleges fényfestés által, a hozzá komponált zene pedig még varázslatosabbá teszi ezt az éjszakát. A fényfestés, zenei aláfestés nélkül, sötétedéstől zárásig látható lesz.

Nemcsics Emlékház – Színország Galéria
(1185 Budapest, Ungvár u. 42.)

Nemcsics Antal, a 20-21. századi magyar festészet kiemelkedő alakja, művészeti munkássága mellett a Coloroid színrendszer kidolgozója, a színes környezettervezés szaktekintélye, művészetével a hétköznapi ember is gyakran találkozik több metró vonalán vagy a budai várnegyedben. Környezetünk vizuális kultúráját emelve számos további középületnek, iskolának, munkahelynek készített színtervet. Hatalmas művészeti hagyatékot hagyva maga után 92 éves korában, 2019. július 12-én elhunyt. A művész örökösei, a Tomory Lajos Múzeum együttműködésével, egykori lakóházát 2020-ban kiállítóhellyé alakították, mely rendszeresen ad otthont időszaki tárlatoknak.

Az emlékház 18.00 órától 22.00 óráig látogatható, ahol Nemcsics Csongor mutatja be édesapja speciális színkeverési technikáit.

A látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges. Bejelentkezés a 20/988 9426-os telefonszámon vagy a nemcsics.csongor@t-online.hu email címen lehetséges.

Az emlékház INGYENESEN látogatható!

#múzéj #múzeumokéjszakája #múzeumokéjszakája2022 #tomorylajosmúzeum #ingyenesprogramok