Budapesti Honismereti Társaság

Múzeumok majálisa a Magyar Nemzeti Múzeumban

27. alkalommal rendezi meg a Magyar Nemzeti Múzeum az ország legnagyobb múzeumi seregszemléjét, a Múzeumok Majálisát az ICOM Múzeumi Világnap alkalmából a hagyományok, szokások, örökség jegyében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával. Közel 80 múzeum mutatkozik be és készül ajándékokkal, programokkal a látogatóknak. Idén színes színpadi műsor, fesztiválhangulat, sztárfellépők egészítik ki a múzeumi kavalkádot. Mindezeken túl gyermekprogramokkal, családi programokkal, izgalmas tárlatvezetésekkel, kézműves vásárral is várjuk az érdeklődőket. Minden program ingyenes, és a két nap során a múzeum kiállításai is ingyen látogathatók.

A majális az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című programsorozat egyik nyitóprogramja is, amelyet Csák János kulturális és innovációs miniszter jelentett be május közepén. Az 1100 éves magyar kultúra a maga színességével, tizenhárom nemzetiségével és mindazzal a tájegységi sajátosságával, ami a Kárpát-medencében megjelenik, világviszonylatban is egyedülálló. Ezt a sokszínűséget fogja bemutatni a Múzeumok Majálisa is, ahová az ország minden pontjáról érkezik közgyűjtemény, kultúrstratégiai intézmény.

A múzeumok és közgyűjtemények önálló sátrakban mutatkoznak be, amelyeket végiglátogatva az érdeklődők megismerhetik a kiállító intézmények kínálatát és küldetését, miközben izgalmas családi programokon is részt vehetnek.
Újra lesz a népszerű Tudássétány, amely során a látogatók rengeteg ajándékkal gazdagodhatnak majd. Az érdeklődők a múzeumkerti Majális Infópontban kérhetik ki a Majális-térképes programfüzetüket, és az azon megjelölt múzeumok játékai során pecséteket gyűjthetnek, amelyekért cserébe átvehetik a napi 500 ajándékcsomag egyikét! A zsákbamacska csomagok a múzeumok és a támogatók által felajánlott izgalmas ajándékokat rejtik majd.

Műtárgyspektrum címmel közösségi installáció is látható lesz a kiállító múzeumok izgalmas gyűjteményi darabjaiból az újrahasznosítás, az átalakulás és fenntarthatóság jegyében.

A kétnapos programmal fesztiválhangulat költözik Budapest egyik legszebb kertjébe. Május 25-én szombaton az ünnepélyes megnyitót az Év múzeuma díjátadó követi 11 órától, majd 12 óra után koncertek követik egymást a színpadon: fellép a Zabszalma gyerekzenekar, Drazsé, a Pénzügyőr Zenekar, a Szelid zenekar, a Jóvilágvan és a Blahalouisana. A zenés programok között kvízjátékok is lesznek, amelyeken szintén értékes nyereményekért mérettethetik meg magukat a résztvevők.
A vasárnapot 10 órakor a Bóbita gyerekzenekar indítja, amelyet Elek Ányos Bőröndmesék gyerekműsora követ.14 órától pedig a Pénzügyőr zenekar népzenei formációja debütál, majd a Tulpa zenekart, a Lilium acoustic műsorát láthatja a közönség. Ezt követően a Hakumba zenekar felel majd a hangulatért a színpadon, a napot a Kerekes Band zárja majd. A vasárnapi programot stand up előadások színesítik majd.

További programoknak ad helyet a Múzeum épülete is: szombaton és vasárnap 10 órakor indul a Hagyományok és hiedelmek nyomában című családi kincskereső egészen 17 óráig, 10:30-kor kezdődik az Apróságokkal a Múzeumkertben! című programunk, a „Bíborban, bársonyban, gyöngyös koszorúban” fantázianevű családi Magyar Menyasszony-tárlatvezetés szintén 10:30-kor kezdődik.
Szombaton 14 órától a Reformkori forgatag élő-múzeumon vehetnek részt a látogatók, 16 órára pedig a kisbabás családokat várjuk: az Aranyalma zenebölcső foglalkozáson a magyar gyermekjátékoké lesz a főszerep.
Kifejezetten felnőtteknek szóló programokat is szervezünk a hétvége mindkét napjára: lesz tárlatvezetés a Magyar Menyasszony kiállítás keretein belül Színek, jelek, szimbólumok címmel, a Minden sikeres nő mögött... A 19. század nagyasszonyai című programon a magyar történelem legérdekesebb nőalakjaival ismerkedhetnek meg a látogatók, a Test-történetek programon az ókori rómaiban szépségideálról tudhatunk meg többet.
Vasárnap folytatódnak a tárlatvezetések – Restaurálás testközelből: Vadászat és szerelem a Seuso-kincsen tárlaton, majd a Magyar Menyasszony kiállítás vezetéseihez csatlakozhatunk. Simon Boglárka színművésznő közreműködésével indul a Csak egy pillanat volt… tárlatvezetés, és lesz Mit üzennek a plakátok címmel plakáttörténeti séta is. Mindkét napot A nemzet múzeuma című élő múzeumi épülettörténeti séta zárja.

A szakmai programok az ICOM, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa jelmondatának szellemében valósulnak meg: Múzeumok az oktatásért és kutatásért!
Szombaton 13 és 15 óra között a Múzeum római belső udvarában Nyitott terek – Inklúzió a Múzeumban – Látássérültként a múzeumban címmel zajlik majd szakmai workshop, vasárnap pedig 11 és 13 óra között Múzeumi digitális gyűjtemények a kutatói gyakorlatban címmel.

Múzeumok bemutatkozása a Múzeumkertben: 10:00-18:00
Magyar Nemzeti Múzeum nyitvatartás: 10:00-20:00
Múzeumkert nyitvatartás: 6:00-22:00

Részletes program ide kattintva érhető el
MÚZEUMKERT nagyszínpad műsor:

Május 25. szombat
10:00 Kapunyitás
10:45 Ünnepélyes megnyitó
11:00 Év Múzeuma Díjátadó
12:30 Zabszalma együttes gyerekkoncertje
14:00 Drazsé produkció gyerekműsora
15:30 Pénzügyőr zenekar koncert
17:00 Szelíd koncert
18:30 Jóvilágvan koncert
20:30 Blahalouisiana nagykoncert
Napközben Quize játékok nyereményekkel

Május 26. vasárnap
10:00 Bóbita zenekar gyerekkoncertje
11:30 Elek Ányos: Bőröndmesék
14:00 Pénzügyőr zenekar népzenei együttesének koncertje
16:00 Tulpa koncert
17:30 Lilium koncert
19:00 Hakumba koncert
20.30 Kerekes Band nagykoncert
Napközben stand up előadások​

———————————————————————————-

SZAKMAI PROGRAMOK A MÚZEUMOK MAJÁLISÁN

Május 25. szombat
Nyitott terek – Inklúzió a múzeumban
Látássérültként a múzeumban
13:00 – 13:20 Látássérültként a múzeumban – Előadások
Farkasné dr. Gönczi Rita fogyatékosságügyi igazgató, Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet
Borsodi Erzsébet fogyatékosságügyi tanácsadó, Család- és Gyermekjóléti Központ Győr

13:20 – 14:00 Látássérültek a múzeumban – Kerekasztal-beszélgetés
A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:
Borsodi Erzsébet fogyatékosságügyi tanácsadó, Család- és Gyermekjóléti Központ Győr)
Gáva Szabina múzeumpedagógus, Magyar Nemzeti Múzeum
dr. Nagy Sándor elnök, Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

moderátor: Makranczi Zsolt, Magyar Nemzeti Múzeum, Innovációs és Képzési Igazgatóság

14:00 – 14:40 Jó gyakorlatok a múzeumokban
Savaria Múzeum – Csapláros Andrea
Kassák Múzeum – Jónás Anna
MNM Nemzeti Régészeti Intézet és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége – Pásztor Eszter
SHIFT projekt – Tvergyák Klaudia

14:40 – 15:10 Látássérültek és a KÉK – workshop
A workshopot vezetik: Farkasné dr. Gönczi Rita és Borsodi Erzsébet, valamint Androsits Bernadett, Borsodi Judit, Haász Róbertné, Kappant Zsófia, Péli Anna ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Kar Gyógypedagógia-tanár mesterképzés

Helyszín: MNM Római udvar
A szakmai programok ingyenesek.
A programokhoz a helyszínen is lehetséges csatlakozni.
———————————————————————-
Május 26. vasárnap

Múzeumi digitális gyűjtemények a kutatói gyakorlatban

11:00 – 11:20 Digitalizáció a múzeumi gyakorlatban – előadás
Kinde Anna muzeológus, Magyar Nemzeti Múzeum OMMIK

11:20 – 12:00 Jó gyakorlatok a digitalizáció területén – kutatói előadások 10 percben

Dr. Katona Júlia, tudományos titkár, Iparművészeti Múzeum
Péter Réka Katalin, régész, osztályvezető, Régészeti Adattári és Dokumentációkezelési Osztály
Dr. Bata Tímea és Bíró Anna, muzeológusok, etnográfusok, Néprajzi Múzeum
Molnár Csenge és Nagy Márton, fafúvós hangszerkészítők és -javítók, Großmüller Woodwind Workshop

12:00 – 12:20 Kérdések és válaszok az előadók közreműködésével

12:20 – 13:00 Kötetlen beszélgetés, jó platformok kipróbálása a helyszínen

 

Helyszín: MNM Római udvar
A szakmai programok ingyenesek.