Budapesti Honismereti Társaság

Online tárlatvezetések

Online kurátori tárlatvezetés sorozat indult: A Magyar Nemzeti Múzeum Rotschild Klára életét és munkásságát bemutató időszaki kiállítását hétről hétre új kurátori vezetésen keresztül ismerheti meg a közönség a múzeum YouTube csatornáján. Az új epizódok szombat reggelente jelennek meg 11 héten keresztül.

A Magyar Nemzeti Múzeum a társintézményekhez hasonlóan március 16. óta zárva tart a Covid-19 pandémia miatt, de az élet nem állt meg az elmúlt hetekben, sőt!

A munkatársak folyamatosan fejlesztik az online tartalmakat a Nemzeti Múzeum honlapján és közösségi felületein. Tanulási segédanyagokkal, kiállításvezetőkkel, kisfilmekkel és gazdag tárgyegyüttes-válogatásokkal teszik láthatóvá a múzeumban gazdag kulturális kincset, illetve a FB-on „My Home Office Challenge”, az Instagramon „Karanteum” címmel futó gyűjtéssel építenek egy  jelenlegi helyzetre reflektáló online közösséget.

A múzeum online programjának részeként készült el a zárás előtti hónapok legsikeresebb időszaki kiállításának,  a Clara – Rotschild Klára – divatkirálynő a vasfüggöny mögött című tárlatnak a filmre vett kurátori tárlatvezetés-sorozata, amelyet hétről hétre tizenegy részben adunk közre.

A kiállítás kurátora, Dr. Simonovics Ildikó divattörténész, a múzeum 20. századi és kortárs textilgyűjteményének vezetője a sok éves kutatómunkájának eredményeként létrejött tárlatban kalauzolja a nézőket. Filmek, fotók, ruhák tanúskodnak a múlt század magyar divatnagyasszonyának bámulatos túlélőképességéről, üzleti zsenijéről és sikerének alapját szolgáló networképítő tehetségéről. A tárlat a múzeumi területen blockbusterként műlödő divat témát fókuszba állítva – politikatörténeti megközelítés helyett – társadalom-, mentalitás-, ipar- és divattörténeti vetületben ábrázolja a 20. század sok arcú, ellentmondásokkal terhelt világát.

A tárlatvezetés-sorozat 11 héten keresztül szombatonként frissül, témáról témára mutatja be a kiállítást és a hozzá kapcsolódó kutatási projektet. Az első rész kivételével valemennyi epizód egy hétig lesz látható. Ne maradjanak le róla!