Budapesti Honismereti Társaság

Pestszentlőrinc híres emberei

Tomory-nap a Herrich-Kiss villában – 100 éve hunyt el Bókay Árpád, Eötvös Loránd és Szemere Miklós.

Idén 2019. május 16-án, csütörtökön 17 és 19 óra között évfordulós nagyjainkra, a 100 éve elhunyt Eötvös Lorándra, Bókay Árpádra és Szemere Miklósra emlékezünk. Olyan nagyszerű előadókat sikerült felkérnünk erre a napra, mint Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének tanszékvezetője, akinek stílusa, előadásának közérthetősége és izgalmas tartalma történész munkatársainkat lenyűgözte az EÖTVÖS100 programsorozat Magyar Tudományos Akadémián tartott központi rendezvényén. Ő az Eötvös-ingáról fog beszélni. Továbbá dr. Székely Mózest, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club alelnökét, aki a sportszervező Eötvöst mutatja be. Mellettük a múzeum munkatársai fognak mesélni Eötvös Loránd pestszentlőrinci kötődéséről, Bókay Árpád szabadkőműves és az első világháborúhoz kötődő tevékenységéről és a sportszerető különcről, Szemere Miklósról.

Előadások:

Timár Gábor: Eötvös Loránd – A Föld megismerése felé

Dr. Székely Mózes: Eötvös Loránd, a sportszervező

  1. Nagy Veronika: Eötvös Loránd Pestszentlőrincen

Heilauf Zsuzsanna: Bókay Árpád – szabadkőműves az I. világháborúban

Pápai Tamás: Szemere Miklós – a sportimádó különc

Helyszín: Herrich-Kiss villa – 1181 Budapest, Margó Tivadar u. 116-118.

 

Az érdeklődők a program keretében kipróbálhatnak néhány egyszerű fizikai kísérletet és tanulmányozhatnak egy-egy Eötvöshöz, Szemeréhez és Bókayhoz köthető, vitrinből kivett emléket, relikviát.

 A program regisztrációhoz kötött. Max. létszám 40 fő.

Regisztrálni a 06-1-290-1585-ös telefonszámon vagy a muzeum@muzeum18ker.hu e-mail címen lehet.

 

Tavaly Tomory Lajos múzeumalapító halálának 20. évfordulója alkalmából képes vetítéssel egybe kötött előadásokat tartottunk a Herrich-Kiss villában Tomory Lajos életéről, munkásságáról és a múzeum fejlődéséről. A nagy sikerre való tekintettel úgy döntöttünk, alapítónk előtt tisztelegve minden év májusában megrendezzük a Tomory-napot egy-egy témához kapcsolódó előadásokkal, programmal.

Várunk minden kedves érdeklődőt!