Budapesti Honismereti Társaság

Új ’56-os fotók online kiállítása

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, együttműködésben a fotós két lányával, Liza Jane Sadovyval és Yvonne Sadovy de Mitchesonnal, másolati fényképkiállításon mutatott be válogatást John Sadovy 1956-ban készített felvételeiből tavaly október 21. és december 10. között a Múzeum Kupolatermében. Az időszaki kiállításhoz most elkészült egy online kiállítás, amelyet Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ munkatársai készítettek.

A különleges fotók sok leírással és információval együtt a Nemzeti Múzeum honlapján a virtuális kiállítások között, a MuseuMap Gallery-n pedig a Kiállítások menüpontban, az online kiállítások oldalon láthatók magyar és angol nyelven is.

John Sadovy (1925–2010), a Life című amerikai képes hetilap számára tudósító, cseh származású fotóriporter 1956. október 29. és november 1. között volt szemtanúja és krónikása az október 23-án kitört magyarországi forradalom eseményeinek. A fotóriporter világhírűvé vált képei mellett több olyan, Magyarországon eddig még nem látott felvétel látható az online kiállításban is, amelyek bepillantást engednek a szabadságharcosok tűzszünet alatti életébe, és egy ausztriai menekülttáborban várakozó magyarok világába.

MuseuMap Gallery:

– magyar: https://museumapgallery.mnm.hu/kiallitasok/item/819-szabadsagharcosok-kozott

– angol: https://museumapgallery.mnm.hu/kiallitasok/item/821-among-freedom-fighters

MNM honlapon:

– magyar: https://mnm.hu/hu/kiallitasok/virtualis-kiallitas/szabadsagharcosok-kozott

– angol: https://mnm.hu/en/exhibitions/virtual-tour/among-freedom-fighters