Budapesti Honismereti Társaság

Vetélkedő, helytörténeti séta, gyermeknap, nyári tábor

A XVIII. kerületi Tomory Lajos Múzeum sokrétű kínálattal várja a városrész történeti múltja iránt érdeklődő fiatalokat és időseket: helytörténeti nyomozós játék eredményhirdetése, múzeumuk nagy kertjében gyermeknap, Lónyay Menyhértre, a telepre és a vasútállomásra emlékező helytörténeti séta, nyári múzeumi tábor, gépmajális…

  1. május 19. csütörtök 17.30
    Rejtélyek nyomában – díjátadó ünnepség

Lezárult a helytörténeti nyomozós játékunk, amelyre több mint száz iskolai és családi csapat jelentkezett. Március 1-től április 25-ig lehetett felkutatni az elrejtett qr-kódokat, melyek segítségével rejtélyes eltűnések nyomába eredhettek a résztvevők Pestszentlőrincen és Pestszentimrén. A játék során nemcsak a bűnesetekre derült fény, hanem a kerület múltjával kapcsolatos érdekességek is napvilágra kerültek. A vállalkozó kedvű nyomozók legötletesebb fényképes beszámolóit értékes ajándékokkal jutalmazzuk és bemutatjuk az ünnepségen.

Regisztrációhoz kötött programjainkra jelentkezni a 
muzeum@muzeum18ker.hu email címen vagy a 061-290-1585 
telefonszámon lehet.

május 28. szombat 10-14 óráig
Gyermeknap a múzeumkertben

A  Bókay-kerti gyermeknapi programokhoz kapcsolódva várjuk szeretettel az érdeklődő családokat múzeumi kincskereső játékunkra a Herrich-Kiss villa kertjébe és kiállítótereibe. A vállalkozókedvűeket az óriás Gazdálkodj Okosan! társasjátékot is kipróbálhatják.

 

május 29. vasárnap 15.00

Urbitális majális – Lónyay 200 séta

Ismét lesz várostörténeti séta a Lónyaytelep villái között. Ezúttal Lónyay Menyhért születésének 200., a Lónyaytelep alapításának 150. és a Pestszentlőrinc vasútállomás létrehozásának 150. évfordulója alkalmából a legújabb kutatások alapján ismerhetik meg a résztvevők az egykori pestszentlőrinci villatelep és egyes épületek történetét. Pl. megtudhatjuk, hol volt a rejtélyes Erzsébet-liget, és mi volt a szerepe Kappel Emíliának a villatelep alapításában.

Találkozó: a Pavilon Galéria előtt, 1181 Budapest, Kossuth tér (Üllői út – Thököly út sarok).

A programon való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

 

Idén is lesz múzeumi nyári tábor!

Turnusok: június 20-24., augusztus 22-26.

Melyik a legrégebbi épület a kerületben? Mi volt a Havanna-lakótelep helyén 100 évvel ezelőtt? Mely világhírű személyek éltek Pestszentlőrincen?

Kalandozunk a kerületben, nyomokra bukkanunk a Péterhalmi-erdőben, megfejtjük, mit üzennek a hallgatag köztéri szobraink, és azt is megtudjuk, kiből lesz a legjobb kincsvadász. 

A játékos múzeumi táborba szeretettel várjuk a 7-12 éves gyerekeket, hogy jeleket és kódokat követve együtt kutassuk fel a 18. kerület elfeledett történeteit!

A tábor díja: 20 000 Ft/ hét, amely a foglalkozások anyagköltségét és a meleg ebéd árát tartalmazza. 

További információ és jelentkezés: 

Mayer Adél, múzeumpedagógus. Tel. szám.: 20/531-7008,
e-mail: mayeradelmuzeum@gmail.com

Jásperné Nagy Melinda, múzeumpedagógus. Tel. szám: 20/921 4414, e-mail:nagymelindamuzeum@gmail.com

 

Megújul a Múzeumsarok kiállítóhelyünk

Digitális eszközökkel, tartalmakkal és új képzőművészeti kiállítással gazdagodik a Kossuth tér szomszédságában lévő helytörténeti kiállítóhelyünk. A megújult Múzeumsarok a Múzeumok Éjszakáján már új külsővel és számos új érdekességgel várja látogatóit.