Budapesti Honismereti Társaság

Albert Flórián, a legenda

A hiánypótló kiállítás apropóját Albert Flórián, a kiváló labdarúgó óbudai kötődése, valamint utolsó válogatott meccsének 50. évfordulója adja. Az egyetlen magyar aranylabdás, 75-szörös válogatott játékos, az FTC csapatának legendás játékosa, nemcsak a városrészben élt, hanem több óbudai lakossal is szoros barátságot kötött. Ezt szem előtt tartva a kiállítás Albert Flórián életét, pályafutását, családját, óbudai kötődését van hivatva bemutatni, előtte kíván tisztelegni.

A kiállítás 2024. június 14-től 2025. február 02-ig látogatható az Óbudai Múzeum időszaki kiállítótermében.

Fotó: szobra a Groupama Aréna és az egyesület múzeumának bejárata előtt

Szívműtétet követő szövődmények következtében 70 éves korában elhunyt Albert Flórián, az 1967-es Európa-labdarúgója, akit minden idők egyik legelegánsabb játékosaként tartanak számon.

Albert két hete került kórházba Budapesten, abban a városban, ahol a Ferencvárosi TC kedvence élete nagy részét töltötte, miután gyerekként odaköltözött. Pénteken megműtötték, és bár a kezdeti prognózis pozitív volt, Albert ma kora reggel elhunyt.

A kecses, gólerős támadó Albert egész klubpályafutását a Ferencvárosnál töltötte. A Green Eagles színeiben 351 bajnoki mérkőzésen 256 gólt szerzett 16 éven át tartó pályafutása során, 1974-ben, amikor sérülése véget ért. Négy bajnoki címet, egy Magyar Kupát és 1965-ös városközi vásárok kupát nyert, legyőzve a Juventust Torinóban. végső. A Ferencváros stadionja ma már az ő nevét viseli.

Ám a nemzetközi porondon Albert vált a legszélesebb körben elismertté, átvette az 1967-es Aranylabdát – továbbra is ő az egyetlen magyar, aki elnyerte a díjat. 20 évesen az 1962-es labdarúgó-világbajnokság együttes gólkirálya volt, és lelkesítő személyiség volt, hiszen Magyarország harmadik lett az 1964-es UEFA Európa-bajnokságon. Albert, egy kovács fia összesen 31 gólt szerzett 75 meccsen.

Egy 2004-es interjúban az UEFA.com-nak így nyilatkozott: „Magyarországon hagyománya van a nagyszerű játékosoknak, és ebben az országban mindenki tudja, hogy ez mit takar: amikor 80 000 ember egy bizonyos befejezést vár, a játékos úgy dönt, hogy valami mást csinál, és saját gólt szerez. Az a fontos, hogy amikor sztárjátékosunk volt, egy évtizedre rányomta a bélyegét a magyar játékra. Albert közreműködése ennél sokkal tovább tart.

Forrás: uefa.com