Budapesti Honismereti Társaság

Emlékek a Britannia szállodából

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (1036 Budapest, Korona tér 1.)  Emlékek a Britannia szállodából című új állandó kamaratárlata június 5-től látogatható.

1913-ban nyílt meg a körút új szállodája, a Britannia Szálló, amelyet egy korábbi lakóépületből alakítottak át. A Nyugati pályaudvarhoz közel, frekventált helyen nyíló szállodában ekkor 200 szoba, vezetékes hideg- és meleg víz, központi fűtés, telefon, társalgótermek, bankettek tartására alkalmas terem is kialakításra került. Délután és éjszaka élőzene szórakoztatta a vendégeket. A szálló modern és ízléses volt, belső terei és berendezése a korabeli újságok szerint tetszett a közönségnek. A faburkolatokat és a textil elemeket, a függönyöket, kárpitos berendezéseket, bútorokat a magyar Benyovits Adolf L. cég szállította.

1926 októberétől Németh Aladár (1890-1974) vette át a szálloda igazgatását, aki elkezdte felújítani azt. Haranghy Jenő, festő, grafikus, iparművész ekkor készítette a festett díszítőelemeket, melyek jelentősen megsérültek a második világháború alatt. A második világháborút követően az épületet felújították, majd újranyitott, ekkor már Béke Szálló néven. 2009-től viseli a Radisson Blu Béke Hotel nevet.

A Britannia Szálloda és Németh Aladár, egykori igazgató emlékezetét, hagyatékát már az 1970-es évek óta őrzi az intézményünk, idén pedig unokái a múzeumnak adományozták a család tulajdonában álló, a huszadik század elejéről való berendezést, mely egykor a szálloda egyik tárgyalószalonját díszítette.