Budapesti Honismereti Társaság

Egy csepp történelem

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény a „Víz a Hegyvidéken – Egy csepp történelem” című új helytörténeti kiállítását június 1-jén (szerdán) 18 órakor
a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben (1121 Budapest, Zugligeti út 64.) nyitja meg.
Köszöntőt mond Pokorni Zoltán polgármester, a szakmai ismertetést Földváry Gergely, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény vezetője tartja.
A kiállítást  Dr. Éder Katalin, a Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum igazgatója nyitja meg.
A kiállítás megnyitóján Zsenits Áron fog handpan hangszerén játszani.

A szervezés megkönnyítése végett kérem mindenki regisztráljon a következő linken:
https://forms.gle/Jdv9x9JxUmo4AdUW9
Az új időszaki kiállítás a Hegyvidék és a Víz kapcsolatát mutatja be számos különböző aspektusból.
A víz nem csak a kerület, de egész Kárpát-medence egyik legfontosabb természeti értéke, melynek megbecsülése és értő felhasználása manapság és az elkövetkező generációk számára is az egyik legfontosabb feladat. Habár a Hegyvidék az egyetlen olyan budai kerület, amelynek nincs Duna-parti része mégis kerületünk életében mindig is fontos szerepet játszott a víz. A források és patakok már több száz éve segítik a Hegyvidéket és környezetét. A Budai vár vízellátását is a hegyvidéki kutak vízéből nyerték már Mátyás király idejében is. Kiállításunkon bemutatjuk a Hegyvidék vízzel kapcsolatos természeti kincseit, a források, patakok, tavak történetét, de a kutakról, a régi dunai vízárusokról, a szóda és a jégszállítás budai történeteiről, továbbá a fürdőkről, a tisztálkodásról, a vízgyógyintézetekről és a vízművek épületeiről is sok érdekesség lesz látható.