Budapesti Honismereti Társaság

Eötvös Loránd nyomában Pestszentlőrincen

Fotó: Az Eötvös család nyári villája 1864-ben a Hegyvidéken (Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény-XII. kerület).

Akadályverseny diákoknak és csapatoknak

Helyismereti program korlátozások nélkül!
A világhírű magyar fizikus nyomába eredhetnek rendhagyó akadályversenyünkön május 10. és 31. között.

A verseny egyénileg, egymástól független időpontokban teljesíthető, melyre diák és családi (kiscsoportos, max. 5 fő) kategóriában nevezhetnek az érdeklődők.

A résztvevők egy térkép segítségével járják be a kerületet, és fedezik fel az Eötvös Lorándhoz kapcsolódó külső helyszíneket, ahol a vele kapcsolatos játékos feladatokat kell megoldaniuk. A feladatok megoldásához előzetes ismeretekre nincs szükség, fő a kreativitás és a leleményesség.

Díjak:
Diák kategória FŐDÍJ: 1 db Lenovo Tab M10 HD Tablet
Családi kategória FŐDÍJ: Családi belépő a Bókay-kert kalandparkba

Azt az osztályt, amelyikből létszámarányosan a legtöbben vesznek részt a versenyen, különdíjban részesítjük. Különdíj: Buszos reptérlátogatás az egész osztálynak.

További nyeremények: Karaoke mikrofon, shinecon VR szemüveg sisak okostelefonhoz, Polaroid FAST Play 3D toll, Xiaomi Mi True Bluetooth fülhallgató, KOTION EACH G9000 Gaming Headset, LG XBOOM PN1 hordozható vezeték nélküli Bluetooth hangszóró, Apexel optika telefonra, Genius NX-7000 BlueEye vezeték nélküli egér, családi belépőjegy az Aeroparkba, belépőjegy az 5D CINEMA vetítéseire 5 fő részére.
A fődíjat a családi és diák kategóriában a szakmai zsűri által kiválasztott legjobb tíz versenyző közül sorsoljuk ki.

A feladatok teljesítéséhez okostelefon és mobil adatforgalom szükséges.
Nevezni a játék végéig folyamatosan lehet, a múzeum honlapján található regisztrációs kérdőívek kitöltésével.
http://muzeum18ker.hu/

A játékban való részvétel INGYENES!

A játék további részleteiről a regisztráció után, e-mailben küldünk értesítést.

Tekintettel a járványhelyzet bizonytalanságára, a feladatokat online is elérhetővé tesszük, így akár otthon is elvégezhetőek.

A versennyel kapcsolatos kérdéseit az eotvosnyomaban@gmail.com e-mail címre várjuk.

Újra nyit a Múzeumsarok!

Múzeumsarok kiállítóhelyünk 2021. május 11-től újra látogatható.

Nyitva tartás:

keddtől-péntekig 10-18 óráig

szombaton 10-14 óráig

A kiállítások látogatásával kapcsolatos fontos tudnivalók:

csak a koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal rendelkezők, illetve felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják a múzeum kiállításait. A védettségi igazolvány és az azon feltüntetett személyazonosság vagy az életkor igazolására alkalmas hatósági igazolvány bemutatása mindenkinek kötelező, ennek hiányában munkatársunk megtagadja a belépést. A belépési jogosultság ellenőrzése során a múzeum személyes adatokat nem rögzít, adatkezelés nem történik.

A kiállítóhelyen maximum 4 látogató tartózkodhat egyszerre, ezért ajánljuk az előzetes bejelentkezést a 290-1585-ös telefonszámon.
A múzeum főépülete, a Herrich-Kiss villa kiállításai építési munkálatok miatt zárva tartanak.

 

Iroda: hétfőtől-péntekig 9-15 óráig

Kutatószolgálat előzetes bejelentkezéssel érhető el.

Múlt18  Podcast Eötvös Lorándról 

Figyelmükbe ajánljuk podcast sorozatunk következő részét, melyben a világhírű magyar fizikus pestszentlőrinci kötődéséről hallhatnak.

https://soundcloud.com/user-91081051/eotvos-lorand

Bene Géza kiállítás 

Bene Géza (1900 – 1960) festőművész  – a két világháború közötti progresszív művészet egyik meghatározó alakja – több szálon is kötődik Pestszentlőrinchez, ahol 1920-tól kisebb-nagyobb megszakításokkal a II. világháborúig élt. Itt ismerkedett meg feleségével, Ravasz Ilonával, és 10 évig tanított a pestszentlőrinci Gulner utcai elemi iskolában. Művészetének meghatározó részét alkotják a zenei ritmust idéző, szürrealisztikus tájképei, melyek egyéni hangvételű stílusát adják.
Születésének 120. és halálának 60. évfordulója alkalmából időszaki kamara-kiállítást rendezünk, ahol az érdeklődők, színes tablókon és eredeti műalkotásokon keresztül ismerhetik meg a művész életét és munkásságát.

Helyszín: Pavilon Galéria (1183, Budapest, Kossuth tér)
Megnyitó: 2021. június 10. 17 óra
A kiállítást megnyitja: Kecskeméti Kálmán fotóművész

 

Múzeumi nyári tábor 

Idén is szeretettel várjuk a 7-14 év közötti gyerekeket a múzeum nyári táborába. Kalandozunk  a kerületben, felfedezzük lakóhelyünk titkait, nyomozunk, alkotunk, játszunk.

Első turnus: június 21-25.
Második turnus: augusztus 23-27.

Érdeklődni és jelentkezni Mayer Adél múzeumpedagógusnál lehet a 06 20 531 7008-as telefonszámon, vagy a mayeradelmuzeum@gmail.com
e-mail címen.

Találkozzunk a Havanna hetivásáron!

A múzeum a jó idő beálltával kiköltözik a Havanna hetivásár helyszínére, májustól minden hónapban egy szombaton. Vásárlás közben a gyerekek és persze a felnőttek is kipróbálhatják a régi közértes mérleget a kis standunkon, játszhatnak és megismerkedhetnek a heti vásár, valamint az idén 100 éves Állami Lakótelep történetével.

Legyen Ön is önkéntes!

Ha szabadidejét szeretné igazán hasznosan eltölteni és szívesen segítené múzeumunk működését, akkor jelentkezzen hozzánk önkéntesnek! Cserébe betekintést nyerhet a  kulisszák mögé és részt vehet a múzeum mindennapjaiban, a helytörténeti kutatásban.

Feladatok:
– látogatófogadás, információátadás (teremőr)
– családi és gyermekprogramokon való közreműködés (múzeumpedagógiai segítő)
– digitalizálás, adatbevitel, fotózás
– kulturális programjaink szervezésében közreműködés
– helytörténeti kutatás, gyűjtés segítése
– egyéb, az érdeklődésnek megfelelő feladat