Budapesti Honismereti Társaság

Kertvárosi időutazások

 

Indulnak a séták, tavaszi-nyári tervek. Idén ünneplünk: 20 éve, hogy elindítottuk egyedi programsorozatunkat. Több mint 40 féle különleges séta, buszos és bringás városnézés zajlik Kertvárosi Időutazóval Budapest 16. kerületében, a környező kisvárosokban, és múzeumi szerdák az ismeretlen főváros felfedezésére. Két évtized alatt mintegy 22.000-en vettek részt Kertvárosi Időutazásokon, ahol Benedek Ágnes helytörténész és szakértő vendégei színes történetei segítik az időutazást a múltba.

 

Idén is rengeteg újdonságot terveztünk, ám a teljes megvalósítást gátolja a „járvány-helyzet”. Várhatóan csak szűkített palettáról tarthatunk városnézéseket, mert a múzeumok, kiállítóterek, közintézmények – ha a tavalyi rendszer marad, akkor – csak korlátozottan nyitnak ki vagy csoportosan nem látogathatók. Ez különösen áll a múzeumi szerdák programjaira, melyeken a főváros kevéssé ismert helyeinek felfedezésére indulunk, művészek műtermeibe és rejtett kiállításokba kukkantunk be.

 

Ha valamelyik program felkeltette figyelmét, érdeklődjön tartalmáról, időpontjáról és jelentkezzen emailben! Adja meg telefonszámát is! Ekkor küldjük az indulási helyszínt és a számlaszámot, amire a részvételi díj utalandó (vagy OTP-ben fizetendő) séta előtt 4 nappal.

 

Kertvárosi Időutazó facebook-oldalán az adott eseményben is láthatja a részleteket. itt: Kertvárosi Időutazó A séták, túrák részletes leírását kérésre küldjük, ill. olvasható az összes séta közös facebook eseményében.

 

********************************

SÉTÁK 2021 TAVASZÁN-NYARÁN

********************************

Hamarosan pontos időpontot kapnak további sétáink is.

Jelezzük, ahol a belépéshez védettségi igazolvány szükséges (múzeum, kiállítás, kastély).

 

MÁJUS

*** 05.15. szombat 10.00 MÁTYÁSFÖLD LEGSZEBB VILLÁI I.

A Pilóta utca védett villái, Dozzi-villa (kívülről), templomok, sztorik. (1800-1400 Ft) Jelentkezés 05.12-ig!

 

*** 05.16. vasárnap 15.00 A MÁTYÁSFÖLDI REPTÉR,

és a Felsőrákosi-rétek, Rákos-patak – könnyű természetséta zoológussal, hogy tudjuk, mit látunk! Vezetőnk dr. Kovács Tibor, a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság elnöke. (1800-1400 Ft) Jelentkezés 05.12-ig!

 

*** 05.19. szerda 13.00 SZOBORKAVALKÁD MÁTYÁSFÖLDÖN

Beni, a hűséges eb, Szurmay, a katonabáró, Paulheim, a mecénás, 1956 emlékezete, itt felejtett munkások, törött végtagú sportolók… – és furcsa történetek. Gyerekeknek is! (1800-1400 Ft) Jelentkezés 05.16-ig!

 

*** 05.29. szombat 14.00 NYOMOZÁS AZ ELSŐ MAGYAR SOROZATGYILKOS után

…a tetthelytől a bezárt öregtemetőig, Cinkotán. A bádogos és a hordóba zárt szerelmek. Épp 105 éve… 12 éven felülieknek! (1800-1400 Ft) Jelentkezés 05.26-ig!

 

*** 05.30. vasárnap 14.00 KASTÉLYTÓL KILÁTÓIG: Nagyiccétől Sashalomig, Festetics-kastéllyal (kívülről), határkővel, templommal, parkokkal, új kilátóval a Reformátorok terén (1800-1400 Ft) Jelentkezés 05.26-ig!

 

JÚNIUS

Az időpontok szervezés alatt, változhatnak!

*** 06.02. szerda 13.00 TRIANON ÉS A KERTVÁROS

Két felújított régi (Mátyásföld, Cinkota), és egy néhány éve állított új emlékműhöz (Sashalom) látogatunk el. Kiderül, az ide menekültek miként segítették a hajdani községek fejlődését. (1800-1400 Ft) Jelentkezés 05.29-ig!

 

*** 06.05. szombat 15.00 MÁTYÁSFÖLD legszebb villái III.

A villanegyed középső részén sétálunk, Mátyás király tér, Erzsébet-liget, Dozzi-villa, Paulheim-villák, volt szovjet főparancsnokság. Ahová belépünk: a Steinschneider-villában archív fotós kiállítás vár. A belépéshez védettségi igazolvány szükséges. (1800-1400 Ft) Jelentkezés 06.02-ig!

 

*** 06.06. vasárnap 15.00 A CAPRERA-FORRÁSTÓL a Csobaj-bányáig

Könnyű természetséta Cinkotán, a kis patak mentén, a volt strandon és a külszíni bányában. (1800-1400 Ft) Jelentkezés 06.03-ig!

 

*** 06.09. szerda 9.00-16.00 AZ ISMERETLEN GYÖNGYSZEM: FÓT

Az Ybl-féle Károlyi-kastélyban a grófné kalauzol bennünket a kastély felújított tereiben és saját lakosztályukban. Sétálunk a hatalmas parkban, ahol a pavilonokban évtizedeken át működött a fóti gyerekváros. A messziről szemet vonzó, romantikus négytornyos templom szintén Ybl fiatalkori alkotása. Belülről is megcsodáljuk! Séta a városban. Budapestről, a Nyugatiból közösen vonatozunk Fótra (30 perc), de lehet kocsival is jönni. A belépéshez védettségi igazolvány szükséges. (2900 Ft) Jelentkezés 05.22-ig!

 

*** 06.20. vasárnap 15.00 MINDEN JÓT, ELVTÁRSAK! Szovjet katonaság a Kertvárosban ÚJDONSÁG! 

30 éve zajlott a kivonulás. Séta három egykori laktanyában, a Lándzsán, a reptériben és a főparancsnokságon, az Erzsébet-ligetben. Mi hol volt? Helyi legendák, kutatások, fotók. (A laktanyák ma lakó- és ipari övezetek.) (1800-1400 Ft) Jelentkezés 06.16-ig!

 

*** 06.23. szerda 13.00 FALU A VÁROSBAN ÚJDONSÁG!

A Kertvárosi Tanyaudvarban simogatható kecskegidák mellett háztáji állatok seregével ismerkedünk. A cinkotai tájházban kiderül, hogyan éltek 100 éve falusi eleink, és megszagoljuk a faggyúszappant is. A belépéshez védettségi igazolvány szükséges. (1800-1400 Ft) Jelentkezés 06.18-ig!

 

*** 06.27. vasárnap 16.00 SZENTMIHÁLYI ZSIDÓ EMLÉKEK

Kereskedők, iparosok, művészek – történetek a település felvirágoztatóiról, imaház maradványa, domborműves emléktábla az elhurcoltak emlékére. Séta dr. Goldberger Tamással, a Szilánk(-ok) c. könyv szerzőjével. 12 éven felülieknek! (1800-1400 Ft) Jelentkezés 06.23-ig!

 

*** ÜNNEP: 20 éves a Kertvárosi Időutazó! ÚJDONSÁG!

Sztorikkal, piknikkel, zenével, kulisszatitkokkal, a sétavezető kedvenc helyeivel Mátyásföldön. (1800-1400 Ft)

 

*** MÁTYÁSFÖLDTŐL KILÁTÓIG

Séta a mátyásföldi villanegyedben, (Mátyás király tér, Mészáros J. utcai villák), majd rövid BKV-utazás után sashalmi parkok, Reformátorok tere új kilátóval. (1800-1400 Ft)

 

*** HOLDVILÁGOS ZENÉS ESTI SÉTA Mátyásföldön, romantikus történetek a pislákoló utcai lámpák fényénél koraeste, aláfestő muzsikával a ’30-as évekből, 2 órában. (1800-1400 Ft)

 

*** KERÉKPÁROS KÖRTÚRA MÁTYÁSFÖLDRŐL A NAPLÁS-TÓIG…

Menet közben kihangosítós idegenvezetés a mátyásföldi villanegyedben, majd kerekezés a Szilas-patak mentén a tóig és vissza. Könnyű bringázás, egyenes terepen, kb. 3,5 órában. (1800-1400 Ft)

 

*****************

HASZNOS INFÓK:

*****************

*** ELŐZETES JELENTKEZÉST KÉRÜNK! Ekkor derül ki az indulási helyszín és a számlaszám, amire a RÉSZVÉTELI DÍJ ELŐRE UTALANDÓ (vagy OTP-ben befizetendő) séta előtt 4 nappal. Email: kertvarosiidoutazo@gmail.com – tel.: 20/9310-800

*** Ha több árat lát, a 2. a nyugdíjas/diák ár, egyes esetekben 3. a 70 éven felüli.

*** A séták általában 3 ÓRÁSAK, a városlátogatások fél-egésznaposak. Az ettől eltérőt az adott sétánál jelezzük.

*** A sétákat 6 ÉVEN FELÜLIEKNEK ajánljuk. 10 éves korig a séták többsége ingyenes (kivéve: egyes múzeumi séták, ill. a buszos túrákon és az egésznapos városlátogatásokon kedvezményes áron vehetnek részt).

*** ESŐS, borús időben is indulunk! Kivéve a természetsétákat, ám ott is előre utalandó a díj, amit visszautalunk, ha elmarad a program.

 

*** MI A MÚZEUMI SZERDÁK SOROZAT? Szerdánként a főváros kicsi, rejtett, kevésbé ismert, ám értékes gyűjteményeit egyedi tárlatvezetéseken ismerjük meg, és bejárjuk a környéket is.

*** A városnézések csoportok, kisebb társaságok számára más időpontokban is kérhetők.

*** Születésnapra, ünnepre bármely értékben AJÁNDÉKOZHAT SÉTAJEGYET, személyre szóló felirattal!

*** Szakmai támogató: Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ – Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény; társszervező: Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság.

*** Sétáinkon fotók igen, ám hosszabb videó nem készülhet, és a szöveg sem rögzíthető.

*** Túravezető: Benedek Ágnes helytörténész.

*** PROGRAMVÁLTOZÁS lehetséges!

 

*********************************

JÁRVÁNYHELYZET, BIZTONSÁG

*********************************

— Sétáink biztonságos körülmények közt zajlanak, az idő többségét a szabadban töltjük, szűk, zsúfolt terekbe nem megyünk. Kihangosítót használunk, ennek köszönhetően távolabb is hallható a vezető hangja. Nem állunk egymáshoz túl közel. Az aktuális előírásoknak megfelelően kérünk maszkot használni. Zárt térben, kiállításra belépéshez az ott előírt védettségi igazolvány szükséges. (Jelezzük, hol van ilyen.)

Sétavezetőink rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

— Azokra a sétákra is VÁRJUK A JELENTKEZÉSEKET emailben, melyeknek még nincs időpontja – így könnyen vissza tudunk jelezni az új időpontokról, és az igényt is érzékeljük, tudunk tervezni.

— Ha betegnek érzi magát, maradjon otthon, és értesítsen, a befizetett összeg felhasználható más sétán.

 

*****************************

Múzeumi szerdák – 2021-es tervezet:

A belépéshez védettségi igazolvány szükséges.

*** BAJOR GIZI SZÍNÉSZMÚZEUM… pincétől a manzárdig, ahogy a hétköznapi látogató nem láthatja, színész sztorikkal, filmrészletekkel. (1900 Ft)

*** SZECESSZIÓS KŐBÁNYA ÚJDONSÁG!

Lechner templom, új helytörténeti gyűjtemény, volt zsinagóga – Kőbánya szépséges arca. (2400-1700 Ft)

*** WEKERLEtelep és festőműterem – 110 éves népi szecessziós kisváros a nagyvárosban, „mézeskalácsházak”, Kós Károly és tanítványai, és látogatás Szőke Péter Jakab festőművész műtermében. (1800-1400 Ft)

*** TÜNDÉRPALOTA ÉS TISZTVISELŐTELEP

Látványos villák, az esztergomi bazilika mása, szecessziós „Tündérpalota”, híres lakók Babitstól Szenes Ivánig.

*** ORSZÁGOS LEVÉLTÁR ÉS VÁR-séta Amerigo Tot műtermével és titkos kerttel (1900 Ft)

*** PESTERZSÉBET 3 CSODÁJA

Múzeum a villában, elképesztő monumentalitás: Rátkay-Átlók galéria, Szent Erzsébet templom – séta+3 épület! (1800-1400 Ft)

*** LÓVASÚT, Zugliget ÚJDONSÁG!

Séta a Tündérszikla és a Libegő alatt, megnézzük a csodásan felújított Lóvasút végállomást és a Zugliget kiállítást (1800-1400 Ft)

*** ÚJPEST, AMI NEM PANEL I. ÚJDONSÁG!

Modern toronyházak tövében bontják az egykori polgári központot. A szecessziós városháza mellett a MÜPA-ra emlékeztető grandiózus piac-kultúrtér épült. A látványos zsinagóga magas falak mögé bújik. De mit rejt a kert? Élménydús séta vár ránk! (2200-1800 Ft)

 

***********************************

  1. kerületi további tervezett séták 2021-ben:

 

*** IKARUS, TE CSODÁS! ÚJDONSÁG!

Az új-mátyásföldi villanegyedben tett rövid séta után körülnézünk az Ikarus sportpályán és az egykori kultúrházban, ma kínai irodaépületben, ahol kiállítás vár a dicsőséges múltról. Az Ikarus hajdani dolgozójával járjuk be a gyártelepet, megnézzük, mi lett világhírű buszgyárral, mely ma kínai tulajdonban van. Csak felnőtteknek! (1800-1400 Ft)

*** MÁTYÁSFÖLD LEGSZEBB VILLÁI II.

A Táncsics és Huszár utca környéke, séta látványosan felújított villák között, bálozási szokások, Törley Mária szobrászművész elvarázsolt kertje és műterme. (1800-1400 Ft)

*** CSOKIMÚZEUM, kóstolás, ÁRPÁDFÖLD nevezetességei, Tóth Ilonka Emlékház. 6 éven felülieknek! (2200-1800 Ft)

*** SÖRÖK ÉS POFONOK: sörfőzde látogatással, sörkóstolással a Legendában, Nagyicce barakknegyed „verekedés-történetével” (2200-1800 Ft)

*** CINKOTA A-Z-IG: tájház, ezeréves templom, bezárt öregtemető, Petőfi-emlékek (1800-1400 Ft)

 

*** MÁTYÁSFÖLD IMPOZÁNS FAÓRIÁSAI ÚJDONSÁG!

…és ikonikus fái, 150 év fatelepítési divatjai a villanegyedben, dr. Kovács Tibor biológus, a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság elnökének vezetésével.  (1800-1400 Ft)

*** NAPLÁS-TÓ környéki séta, új kilátóval – ősszel (1800-1400 Ft)

*** SZENTMIHÁLYI ÓTEMETŐ BÓKLÁSZÓ ÚJDONSÁG! 

A 70 éve bezárt ódon sírkertben mesélünk a település nagyjairól, hadisírok, zsidó temetőrész. (1800-1400 Ft)

 

*** BUSSZAL A LEGENDÁS NŐK NYOMÁBAN

Kertvárosi buszos körtúra, új kilátóval és Naplás-tóval. Kiderül, mi mindent köszönhetünk rég elfeledett asszonyainknak Batthyány Ilona grófnőtől a delejes asszonyig.

*** BRINGATÚRA: HADIEMLÉKEK A KERTVÁROSBAN

Bejárjuk a 16. kerületet, két felújított régi (Mátyásföld, Cinkota), és egy néhány éve állított új trianoni emlékműhöz (Sashalom) kerekezünk el. Útba ejtjük az I. világháborús emlékműveket és a hadisírokat a szentmihályi ótemetőben. 12 km, kb. 4 óra. (1800-1400 Ft)

 

*******************************

Fővárosi és kisvárosi séta-tervezet 2021. II. félévben:

 

*** A barokk csoda: VÁC – városnézés, múmia-kiállítás, Sajdik karikatúra gyűjtemény

*** SOKSZÍNŰ RÁCKEVE különbusszal ÚJDONSÁG!

*** SZERETHETŐ JÓZSEFVÁROS, kóstolókkal ÚJDONSÁG!

*** ZSINAGÓGA és zsidó lakásmúzeum ÚJDONSÁG!

*** FERIHEGYI REPÜLŐTÉR látogatás, kulisszatitkokkal – buszos reptérbejárás. 6 éven felülieknek! (4400-3800 Ft)

*** A MAGYAR PÉRE-LACHAISE: SÉTA A FIUMEI ÚTI SÍRKERTBEN …a 16. kerület nagyjai után kutatva, a Kossuth, Deák mauzóleumok megtekintésével. (1800-1400 Ft)

*** A rekordok városa: VERESEGYHÁZ – MEDVEOTTHON-látogatással, kisvonatozással. Városnézés, vásári forgatag, múzeum, az építész mutatja be az új kerek templomot és a régészeti ásatást. (3900 Ft, 10 év alatt 2400 Ft)

*** VARÁZSLATOS GÖDÖLLŐ – Királyi váró, Sisi, kastélypark, művésztelep

 

****************************

facebook új rendszere szerint már nem, vagy alig láthatjuk az általunk kedvelt vagy követett oldalak bejegyzéseit saját üzenőfalunkon (helyette az ismerőseink bejegyzéseit látjuk).

Ha a FACEBOOKON szeretné látni Kertvárosi Időutazó bejegyzéseitez a teendője: a Kertvárosi Időutazó oldalon kattintson a borítókép alatti „Követed” gombra, válassza ki a „Megjelenítés elsőként” opciót, és pipálja ki!

 

Ha időben szeretne értesülni a városnézésekről, KÉRJEN HÍRLEVELET egy válaszlevélben. Havonta átlagban egy értesítőt küldünk.

Elnézést, ha duplán kapja meg levelünket!

Ha a jövőben nem szeretne a Kertvárosi Időutazó oldaltól levelet, programajánlót kapni, jelezze egy válaszlevélben.

 

Üdvözlettel:

Benedek Ágnes

Kertvárosi Időutazó

20/9310-800

kertvarosiidoutazo@gmail.com