Budapesti Honismereti Társaság

Őszi kertvárosi időutazások

A nyári szünet után szeptembertől már  újraindultak sétáink, a Kertvárosi Időutazások. Négy év után újra célpontunk VERESEGYHÁZ, a medvékkel és kultúrával. Szerdai újdonságaink közül ajánljuk a FÖLDTANI MÚZEUM bejárást, a szecessziós ÚJPESTET zsinagógával és városházával, az EIFFEL műhelyházat és a PÉNZMÚZEUMOT – mindegyiket tárlatvezetéssel.

  1. évébe lépett a Kertvárosi Időutazó programsorozat. Több mint 40 féle különleges séta, buszos és bringás városnézés zajlik Kertvárosi Időutazóval Budapest 16. kerületében, a környező kisvárosokban, és múzeumi szerdák az ismeretlen főváros felfedezésére, ahol művészek műtermeibe és kevésbé ismert kiállításokba kukkantunk be.

Két évtized alatt több mint 23.000-en vettek részt Kertvárosi Időutazásokon, ahol Benedek Ágnes helytörténész és szakértő vendégei színes történetei segítik az időutazást a múltba.

Érdemes végigböngészni a kínálatot, mert számos újdonságot ajánlunk.

Ha valamelyik program felkeltette figyelmét, érdeklődjön tartalmáról, időpontjáról és jelentkezzen emailben! Adja meg telefonszámát is! Ekkor küldjük a BKV-val megközelíthető indulási helyszínt és a számlaszámot, amire a részvételi díj utalandó (vagy OTP-ben fizetendő) séta előtt legalább 4 nappal.

Kertvárosi Időutazó facebook-oldalán az adott eseményben is láthatja a részleteket, itt: Kertvárosi Időutazó A séták, túrák részletes leírását kérésre küldjük, ill. olvasható az összes Esemény itt: https://www.facebook.com/events/1227731857763071

 

KERTVÁROSI IDŐUTAZÁSOK

VÁLTOZÁSOK! Fót, Ikarus, Schiffer-villa, Földtani Múzeum…

Kedves Sétatársunk!

Várjuk sétáinkra, épületbejárásainkra november végéig!

VÁLTOZÁSOK!

Előző hírlevelünk óta bővült a sétalista: ismételjük a FÓTI kirándulást okt. 19-én, valamint a Földtani Múzeum bejárást okt. 26-án, ill. SCHIFFER-VILLA látogatás lesz nov. 16-án. Módosult időpontok: a SZÍNÉSZMÚZEUM bejárás (nov. 23-ra), az EIFFEL-Tour (nov. 30-ra).

Ajánlom a budai várban a LEVÉLTÁR-látogatást (nov. 9.) valamint a PÉNZMÚZEUM bejárást és sétát (nov. 2.).

Okt. 26-án pedig KÖNYVBEMUTATÓRA várjuk!

 

*******************

SÉTÁK 2022 ŐSZÉN

*******************

*** 10.19. szerda 9.00-16.00 FÓT, AZ ISMERETLEN GYÖNGYSZEM

Károlyi-kastély, grófi pár, gyerekváros, négytornyos templom. Kastély és templom-látogatás vezetéssel. Elsősorban régi sétálóinknak! (3200 Ft) Jelentkezés 10.18-ig!

 

*** 10.26. szerda 10.00 A SZECESSZIÓS PALOTA: Földtani Múzeum *** ÚJDONSÁG!

Épületbejárás a Stefánián. Ásványokról, kőzetekről, ősmaradványokról izgalmas tolmácsolásban, majd séta a környéken. (1900-1600 Ft) Jelentkezés 10.19-ig!

 

*** 10.29. szombat 10.00 IKARUS, te csodás!

Gyártelep bejárás egykori szakival, kínai „kultúr”, kiállítás, minibuszok, focisták – minden, ami Ikarus! (1900-1600 Ft) Jelentkezés 10.24-ig!

 

*** 11.02. szerda 10.00 ARANYVONAT, PÉNZMÚZEUM *** ÚJDONSÁG!

Tárlatvezetővel járjuk be a hajdani Postapalota megújult szecessziós épületében a kiállítást, mely látványosan, élvezetesen és interaktívan járja körül a pénz témakörét. Utána séta a környéken. (1900-1600 Ft) Jelentkezés 10.26-ig!

 

*** 11.06. vasárnap 13.00 MÁTYÁSFÖLDI REPTÉR – természetséta

Kalandozás az egykori reptéren, a Felsőrákosi-réteken és a Rákos-pataknál – könnyű természetséta zoológussal, hogy tudjuk, mit látunk! (1600-1900 Ft) Az időpont nem fix, szervezés alatt!

 

*** 11.09. szerda 10.00 LEVÉLTÁR ÉS BUDAI VÁR-séta

A budai vársétán rácsodálkozunk az új építkezésekkel átalakuló negyedre. Bejárjuk a Levéltár százéves patinás épületét, ahol történelmünk fontos pillanatait örökítették meg a falakon. A raktárban a középkor óta őrzött kincsekbe is betekinthetünk, azokról számos érdekességet megtudunk. (2000 Ft) Jelentkezés 11.02-ig!

 

*** 11.16. szerda 10.00 SCHIFFER VILLA *** ÚJDONSÁG!

a szecesszió gyöngyszeme, Róth Miksa üvegablakokkal, Zsolnay díszekkel, pénzügyőr múzeum, Epreskert (képzőművészet szabadtéren), Andrássy úti séta (1600-1900 Ft) Jelentkezés 11.09-ig!

 

*** 11.23. szerda 10.00 BAJOR GIZI SZÍNÉSZMÚZEUM

…pincétől a manzárdig, ahogy a hétköznapi látogató nem láthatja, színész sztorikkal, filmrészletekkel. (2000 Ft) Jelentkezés 11.16-ig!

 

*** 11.30. szerda 10.00 EIFFEL-Tour: a „kisopera” *** ÚJDONSÁG!

Vezetés az egykori Északi Járműjavító látványos csarnoképületében, mely ma operaelőadásoknak ad otthont. Bepillantás az Operaház műhelyeinek munkájába. (3200 Ft) Jelentkezés 11.23-ig! Az időpont nem fix, szervezés alatt!

*******************

KÖNYVBEMUTATÓ

*******************

Október 26., szerda, 18.00 EGYSZER VOLT BEREGSZÁSZI ZSIDÓ POLGÁROK

Dr. Goldberger Tamás könyve a Beregszászban és vonzáskörzetében egykor élt zsidók több száz éves történetét dolgozza fel. 300 év 300 oldalon, 400 fotóval, családtörténetekkel…

A szerzővel beszélget: Benedek Ágnes újságíró, helytörténész, a Kertvárosi Időutazó. Zenei aláfestés: Caesar’s Bread

A belépés ingyenes. A könyv kedvezményesen megvásárolható és dedikáltatható.

Helyszín: Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár – VII. Budapest, Csányi u. 5. (Az Oktogontól pár percre.)

**************

ZÖLD AJÁNLÓ

**************

  1. kerületiek figyelmébe ajánljuk a Nemnövekedés16 és a Greenkubátor egyesület fenntartható életmódot népszerűsítő előadásait, beszélgetéseit, workshopjait az Ökosodó Kertváros programsorozat keretében.

Esemény: https://www.facebook.com/events/530214192202717

 

*******************

TOVÁBBI SÉTÁINK:

*******************

HÉTVÉGEKEN:

*** KASTÉLYTÓL KILÁTÓIG: Nagyiccétől Sashalomig

*** A CAPRERA-FORRÁSTÓL a Csobaj-bányáig – természetséta

*** MÁTYÁSFÖLDI REPTÉR – természetséta zoológussal

*** NAPLÁS-TÓ – SZILAS-PATAK menti természetséta zoológussal, új kilátóval

*** NYOMOZÁS AZ ELSŐ MAGYAR SOROZATGYILKOS után

*** MINDEN JÓT, ELVTÁRSAK! Szovjet katonaság a Kertvárosban

*** SZOBORKAVALKÁD Mátyásföldön

*** MÁTYÁSFÖLD legszebb villái (I.) Pilóta u., (II.) Törley-műterem, (III.) Steinschneider-villa

*** BUSZOS kertvárosi városnézés, több útvonalon

*** SZENTMIHÁLYI ZSIDÓ EMLÉKEK

*** CINKOTA, a grófi falu – tájház, templom, öregtemető

*** VÁC, a barokk csoda

*** VERESEGYHÁZ, a rekordok városa

 

SZERDAI NAPOKON:

ÚJPEST, ami nem panel I. – JÓKAI-kert és lak a Svábhegyen – RÓTH MIKSA Emlékház – ADY-lakás – WEKERLEtelep – Szecessziós KŐBÁNYA CSILLAGHEGY és Krisna – ZSIDÓ lakásmúzeum és zsidónegyed séta – ZUGLIGETI villák, pompás Lóvasút – TÜNDÉRpalota és Tisztviselőtelep

 

*****************

HASZNOS INFÓK:

*****************

*** ELŐZETES JELENTKEZÉST KÉRÜNK emailben! Ekkor küldjük az indulási helyszínt és a számlaszámot, amire a RÉSZVÉTELI DÍJ ELŐRE UTALANDÓ (vagy OTP-ben befizetendő) séta előtt lehetőleg 4 nappal. Email: kertvarosiidoutazo@gmail.com – tel.: 20/9310-800

*** Ha több árat lát, a 2. a nyugdíjas/diák ár, egyes esetekben 3. a 70 éven felüli.

*** A séták általában 3 ÓRÁSAK, a városlátogatások fél-egésznaposak. Az ettől eltérőt az adott sétánál jelezzük.

*** A sétákat 6 ÉVEN FELÜLIEKNEK ajánljuk. 10 éves korig a séták egy része ingyenes (kivéve: egyes múzeumi séták, ill. a buszos túrákon és az egésznapos városlátogatásokon kedvezményes áron vehetnek részt).

*** ESŐS, borús időben is indulunk! Kivéve a természetsétákat, ám ott is előre utalandó a díj, amit visszautalunk, ha elmarad a program.

 

********************************

MI A KERTVÁROSI IDŐUTAZÁS?

********************************

  1. évébe lépett a Kertvárosi Időutazó programsorozat. Több mint 40 féle különleges séta, buszos és bringás városnézés zajlik Kertvárosi Időutazóval Budapest 16. kerületében, a környező kisvárosokban, és múzeumi szerdák az ismeretlen főváros felfedezésére, ahol művészek műtermeibe és kevésbé ismert kiállításokra kukkantunk be.

Két évtized alatt több mint 23.000-en vettek részt Kertvárosi Időutazásokon, ahol Benedek Ágnes helytörténész és szakértő vendégei színes történetei segítik az időutazást a múltba.

Érdemes végigböngészni a kínálatot, mert számos újdonságot ajánlunk.

 

Ha valamelyik program felkeltette figyelmét, érdeklődjön tartalmáról, időpontjáról és jelentkezzen emailben! Adja meg telefonszámát is! Ekkor küldjük a BKV-val megközelíthető indulási helyszínt és a számlaszámot.

 

Kertvárosi Időutazó facebook-oldalán az adott eseményben is láthatja a részleteket, itt: Kertvárosi Időutazó A séták, túrák részletes leírását kérésre küldjük, ill. olvasható az összes Eseményben itt: https://www.facebook.com/events/1227731857763071

 

*** MI A MÚZEUMI SZERDÁK SOROZAT? Szerdánként a főváros kicsi, rejtett, kevésbé ismert, ám értékes gyűjteményeit vagy újonnan nyílt kiállítótereit egyedi tárlatvezetéseken ismerjük meg, és bejárjuk a környéket is.

 

*** A városnézések csoportok, kisebb társaságok számára más időpontokban is kérhetők.

*** Születésnapra, ünnepre bármely értékben AJÁNDÉKOZHAT SÉTAJEGYET, személyre szóló felirattal!

*** Szakmai támogató: Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ – Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény; társszervező: Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság, Greenkubátor Egyesület.

*** Sétáinkon fotók igen, ám hosszabb videó nem készülhet, és a szöveg sem rögzíthető.

*** Szervező: Benedek Ágnes helytörténész.

*** PROGRAMVÁLTOZÁS lehetséges!

 

****************************

A facebook új rendszere szerint már nem, vagy alig láthatjuk az általunk kedvelt vagy követett oldalak bejegyzéseit saját üzenőfalunkon (helyette az ismerőseink bejegyzéseit látjuk).

Ha a FACEBOOKON szeretné látni Kertvárosi Időutazó bejegyzéseitez a teendője: a Kertvárosi Időutazó oldalon kattintson a borítókép alatti „Követed” gombra, válassza ki a „Megjelenítés elsőként” opciót, és pipálja ki!

 

Ha időben szeretne értesülni a városnézésekről, KÉRJEN HÍRLEVELET egy válaszlevélben. Havonta átlagban egy értesítőt küldünk.

Elnézést, ha duplán kapja meg levelünket!

Ha a jövőben nem szeretne a Kertvárosi Időutazó oldaltól levelet, programajánlót kapni, jelezze egy válaszlevélben.

 

Üdvözlettel:

Benedek Ágnes

20/9310-800

kertvarosiidoutazo@gmail.com