Budapesti Honismereti Társaság

Újpest Napok – Prém Margit és Babits Mihály

Nagy szeretettel várlak Benneteket augusztus 26-án 11 órára Újpestre, Prém Margit szobrának avatására. Óriási öröm számomra, hogy Újpest – ahol e humanista pedagógus, a Skót Iskola igazgatónője felnőtt, ahová később is rendszeresen visszajárt, és amelynek református gyülekezetére hagyta végrendeletében az otthonát –, most szobrot emel az emlékére. Külön öröm, hogy hamarosan a kis park, ahol e mellszobor áll, az ő nevét viseli majd.Emlékezzünk Prém Margitra, aki a vészkorszakban Jane Haininggel együtt a zsidó lányok százait óvta iskolájának falai között!
Ui. A helyszín a 147-es busszal közelíthető meg, amely Újpest-központból 15 percenként indul. A 4. megállónál kell leszállni, és a Baross utcától jobbra, Perényi Zsigmond utcán elindulni.
Rojkó Annamária
——————————————————————-
140 éve született magyar irodalmunk egyik meghatározó költőfejedelme, Babits Mihály, aki közismerten kötődött Újpesthez. A halhatatlan poéta tiszteletére Babits 140 emlékévet tart városrészünk, Újpest.
„A Könyves Kálmán Gimnázium és a Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény között található közt nevezzük el Babits Mihályról. Bár még szükség van a Fővárosi Közgyűlés engedélyére, reméljük, hogy a közeljövőben sort is keríthetünk a névadóra”.
További „nagy dobása” lesz Újpestnek, hogy a Városnapokon is fókuszba kerül Babits Mihály élete és alkotásai, hiszen – a tavalyi szabadtéri kiállítás mintájára – idén éppen a halhatatlan költőről mutatunk be szabadtéri képkiállítást  augusztus 25-én, 15 órai megnyitással az újpesti városháza mellett – újrahasznosított alapanyagú molinókon.
Újpest Önkormányzata
Fotó: Prém Margit (archív felvétel)